Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η ΝΔ καταγγέλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για φιλο-τρομοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΝΔ καταγγέλλει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για φιλο-τρομοκρατία

Της Μαρίας Καλυβιώτου

Νά ένας τίτλος που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να θεωρηθεί "κίτρινος", λαϊκίστικος", ή έστω "καταχρηστικός". Όταν όμως δεν υπάρχει φιλμ για τη μονταζιέρα της ΝΔ, τότε το συγκυβερνών κόμμα κάνει ό,τι μπορεί με το γραπτό λόγο και... τα κάνει μαντάρα.

Έτσι, λοιπόν, η ΝΔ ξαναχτύπησε σήμερα, καταγγέλλοντας το ΣΥΡΙΖΑ για τις "προκλητικές διαστάσεις" που έχει λάβει η "συμπάθεια" της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους τρομοκράτες. Ο λόγος για τον Σάββα Ξηρό, κρατούμενο εδώ και έντεκα χρόνια, κατηγορούμενο για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν και εγκληματικές πράξεις που διέπραξε στο πλαίσιο της δράσης του εκεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιχειρηματολογήσει σαφώς την ενέργειά του, να προβεί σε έκκληση προς την Δικαιοσύνη "να αντιμετωπίσει με το δέοντα ανθρωπισμό" τη νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού: Προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα. Αυτό, είναι κάτι που σαφώς εντάσσεται στο πλαίσιο της αστικής νομιμότητας και τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων έχουν καθολική ισχύ. Καθολική ισχύ έχει και η υποχρέωση από πλευράς του κράτους να μην θέτει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών του.

Τρία χρόνια πριν και συγκεκριμένα το Σεπτέμβρη του 2010, το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, καταγγέλλοντάς το, ότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Έκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Προφανώς, τα παραπάνω διέφυγαν της προσοχής της ΝΔ και προέβη σε μία ακόμη γκάφα. Ή, ίσως, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία ανακοίνωσή της, με την οποία θα καταγγέλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για φιλοτρομοκρατική στάση.

Ποιος ξέρει; Ίσως αποτελεί διακαή πόθο της ΝΔ – και ναι, αυτός είναι λαϊκισμός – να θέσει σε εφαρμογή τη θανατική ποινή. Στην Ελλάδα καταργήθηκε νομοθετικά το 1993/4 και συνταγματικά το 2001 και είναι παράνομη. Και η ζωή των κρατουμένων προστατεύεται με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα, είτε ο κρατούμενος είναι τρομοκράτης, είτε είναι κλέφτης, είτε είναι οικονομικός, είτε μετανάστης, είτε βιαστής. Ας το χωνέψουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL