Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προϋπολογισμός: Πύρρειος νίκη Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα

Η κινητικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό των κομμάτων δεν θα κρυφτεί με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2014. Δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιήθηκαν από τις ηγεσίες τους και την κυβερνητική πολιτική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Η κινητικότητα που υπάρχει στο εσωτερικό των κομμάτων δεν θα κρυφτεί με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2014. Δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αποστασιοποιήθηκαν από τις ηγεσίες τους και την κυβερνητική πολιτική κατά τη διάρκεια συζήτησης που έως αργά χθες κυλούσε ήρεμα και σε άδεια έδρανα.

Τη δυναμική των πραγμάτων, αλλά και την κατάσταση στα κόμματα, δείχνει και το ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ των 72 βουλευτών γράφτηκαν να μιλήσουν οι 61, ενώ από τη Ν.Δ. των 127 μόλις 62...

Στο στόχαστρο της εσωκυβερνητικής κριτικής βρέθηκαν κυρίως το οικονομικό επιτελείο (Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης, Θανάσης Σκορδάς), αλλά και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ειδικά για τον Γ. Στουρνάρα το κλίμα ήταν τόσο κακό, ώστε ευλόγως δεν εμφανίσθηκε τις 4 πρώτες μέρες των συνεδριάσεων... Από τους περίπου 40 βουλευτές της Ν.Δ., πάνω από τους μισούς έστειλαν απειλητικά μηνύματα να μην υπάρξουν νέα μέτρα, να μην αρχίσουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, να αλλάξει η φορολόγηση των ακινήτων, να επιλυθεί το πρόβλημα στην υγεία. Το δε ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου χθες ουσιαστικά δεν εμφανίστηκε στη Βουλή...

Μ. Βολουδάκης: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Ακόμη και χθες, που σχεδιάσθηκε από το Μαξίμου η "αντεπίθεση" υπέρ του "τσάρου" της οικονομίας, ο Γ. Στουρνάρας δέχθηκε πυρά. Ο Μανούσος Βολουδάκης της Ν.Δ. επεσήμανε ότι "πράγματι ήταν ατυχής η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για την υπερφορολόγηση. Υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα". Κυρίως όμως επισημαίνεται η άποψή του για το χρέος: "Πράγματι δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Από το 175% του ΑΕΠ σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό να πάμε στο 124% το 2020" είπε και υποστήριξε ότι, τώρα που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, "έχουμε ουσιαστική δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης".

Βέλη σε Γ. Στουρνάρα

Και ο Βασίλης Κικίλιας (Ν.Δ.) εξέφρασε τη διαφωνία του με την οικονομική πολιτική, αλλά και με την επιλογή Γεωργιάδη για σύγκρουση στην υγεία. "Με τις πολιτικές μπορείς να διαφωνείς. Όπως διαφωνώ κι εγώ" είπε ζητώντας να μην στοχοποιείται προσωπικά ο Γ. Στουρνάρας: "Κάποιοι παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, και επιδιώκουν για τον εαυτό τους ρόλο μετά Χριστόν προφήτη. Όπως συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, με κάθε υπουργό, κάποια στιγμή θα φύγει και ο Γ. Στουρνάρας. Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, θα βγουν να ζητωκραυγάζουν. Την κριτική τους, σε ό, τι αφορά την πολιτική, μπορώ να τη δεχθώ. Δεν μπορώ ωστόσο να δεχθώ τη διάθεσή τους να στοχοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα για να παρουσιάσουν τη διαφορετικότητά τους". Για τον Αδ. Γεωργιάδη ο Β. Κικίλιας σημείωσε: "Οι τόνοι στην υγεία, και το ζητώ ως γιατρός από όλους, πρέπει να πέσουν".

Ποιος στήριξε τον Γ. Στουρνάρα; Μόνο ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, που ισχυρίσθηκε ότι το πλεόνασμα δίνει βάση για διαπραγμάτευση "και αυτό κάνει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο".

Ο δε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να εκτεθεί και περιορίστηκε "στα του οίκου του". Είπε ότι σε σχέση με το 2009 οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν από τους 913.000 στους 681.392, ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις και ότι η δαπάνη μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. στα 15,9 δισ. ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις