Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο φασισμός και η Χρυσή Αυγή βλάπτουν σοβαρά ΚΑΙ τις γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο φασισμός και η Χρυσή Αυγή βλάπτουν σοβαρά ΚΑΙ τις γυναίκες

Γράφει η Κατερίνα Παρδάλη*

Η δράση της Χρυσής Αυγής έγινε πολύ όψιμα γνωστή στο ευρύ κοινό. Μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, που ήταν Έλληνας, τα ΜΜΕ "ανακάλυψαν" τις δολοφονικές και τρομοκρατικές επιθέσεις της, τις διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο αλλά και κομμάτια του μεγάλου κεφαλαίου, και τόσα άλλα ανατριχιαστικά, που χρόνια τώρα, όταν φώναζαν οι αντιφασίστες/τριες και η Αριστερά, τα "αγνοούσαν". Όμως, παρ' όλο που τις τελευταίες μέρες ζούμε ένα τηλεοπτικό σίριαλ αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τη δομή και τη λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, δυσανάλογα λίγος χρόνος αφιερώνεται στη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο των θέσεων του φασισμού/ναζισμού και παλιά και σήμερα απέναντι στις γυναίκες. Μέσα στα τελευταία χρόνια ελάχιστες φωνές (γυναικείες) προσπάθησαν να φέρουν στη δημοσιότητα αυτή τη στάση.

Η αντιμετώπιση που επιφύλαξε το συγκεκριμένο ναζιστικό μόρφωμα στις γυναίκες πιστεύω ότι είχε και έχει υποτιμηθεί. Και όχι τυχαία. Είχε καλλιεργηθεί το έδαφος-ανοχή γι' αυτό. Η έξαρση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών που παρατηρήθηκε μετα τις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου γίνονταν "ανεκτές" και από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που δεν ανήκε στη Χ.Α.

Ας θυμηθούμε το γεγονός της επίθεσης του Κασιδιάρη στις υποψήφιες τότε βουλευτίνες της Αριστεράς, Ρένα Δούρου και Λιάνα Κανέλη, μπροστά στις κάμερες. Μερίδα του κόσμου, όχι απαραίτητα φίλα προσκείμενη στη Χρυσή Αυγή, ανταποκρίθηκε στο ερέθισμα με ένα "καλά τις έκανε τις γλωσσούδες". Πέρα από τις χλιαρές καταγγελίες, δεν δόθηκε απο τους δημοσιογράφους που σήμερα "πέφτουν απο τα σύννεφα" καμιά σημασία στο τι σήμαινε αυτή η στάση και πόσο μέσα στην ιδεολογία των φασιστών απέναντι στις γυναίκες ήταν. Και παρ' ότι πλέον έχει γίνει φανερό (τουλάχιστον σε αυτούς που δεν φορούν ρατσιστικές παρωπίδες) η σχέση της ρατσιστικής βίας εναντίον μεταναστών με τους τρόπους εκφασισμού όλης της ζωής μας, ακόμα δεν είναι το ίδιο σαφής ο συσχετισμός με τις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών.

Κι όμως, τα σημάδια ήταν ολοφάνερα. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" στις 22.5.2013 επισήμανε αύξηση της βίας κατά των γυναικών σε ποσοστό 47% τον τελευταίο μνημονιακό χρόνο στην Ελλάδα! Πέρα από την κρίση, την ανεργία, την υποχρεωτική επιστροφή χιλιάδων γυναικών στο σπίτι, τη φτώχεια, αλλά και την ανεργία των ανδρών που τους κάνει πιο επιρρεπείς στη βία λόγω "ακύρωσης" του παραδοσιακού τους ρόλου ("κουβαλητές της οικογένειας"), το φαινόμενο βγάζει μάτια... Και νομίζω ότι είναι άμεσα δεμένο και με την έξαρση και την καλλιέργεια τόσο της ρατσιστικής όσο και της σεξιστικής βίας των Χρυσαυγιτών, η αποδοχή της οποίας από μεγάλο μερος των (κατα πλειοψηφία ανδρών) ψηφοφόρων της, αλλά και άλλων ανθρώπων, είχε επίσης καλλιεργηθεί από τις κυβερνήσεις του Μνημονίου ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. (Λοβέρδος και οροθετικές, πλήρης απαξίωση των γυναικείων αιτημάτων, πολιτικές που υπονομεύουν με ρητό τρόπο την ισότητα κ.λπ).

Γνωρίζουμε ότι τα πρώτα θύματα των φασιστών της Χ.Α. είναι οι μετανάστες, μετά έρχονται οι ομοφυλόφιλοι/ες, ενώ πρόσφατα μπήκαν στο στόχαστρο η Αριστερά, οι συνδικαλιστές και έπονται κι άλλοι/ες. Ωστόσο, πρέπει επίσης να καταλάβουμε -για να το αντιμετωπίσουμε- ότι υποψήφια θύματά τους είναι οι γυναίκες ως χειραφετημένα υποκείμενα.

Πώς αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο φασισμός και ο ναζισμός τις γυναίκες

Τότε...

Στη ναζιστική Γερμανία, σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, οι γυναίκες και οι άνδρες υπήρχαν σε διαφορετικές κοινωνικές σφαίρες. Οι ναζί ισχυρίζονταν πως υπήρχαν βιολογικοί λόγοι γι' αυτό. Ο Χίτλερ έλεγε: "Ο κόσμος της γυναίκας είναι ένας μικρότερος κόσμος. Γιατί ο κόσμος της είναι ο σύζυγός της, η οικογένειά της, τα παιδιά της και το σπίτι της". Ο ρόλος της κωδικά εκφραζόταν με τα τρία Κ (Kinder, Kirch, Kuche), δηλαδή, Παιδιά, Εκκλησία, Κουζίνα.

Η αποκλειστική ενασχόληση για τις γυναίκες στη ναζιστική Γερμανία έπρεπε να είναι η Μητρότητα, η φροντίδα του συζύγου και της όλης οικογένειας και το "σπιτικό" τους. Στην πριν τον ναζισμό Γερμανία οι γυναίκες είχαν πετύχει πολλές κατακτήσεις και στη μόρφωση και στη δουλειά και στην κοινωνική ζωή. Πριν τον Χίτλερ υπήρχαν στη Γερμανία 100.000 δασκάλες (και καθηγήτριες), 3.000 γιατρίνες, 13.000 γυναίκες μουσικοί, πολλές δικηγορίνες, εργαζόμενες στο Δημόσιο κ.ά. Αμέσως μετά την άνοδο του ναζισμού στην κυβέρνηση, χιλιάδες γυναίκες διώχτηκαν από τις δουλειές και τα επαγγέλματά τους, ενώ η πρόσβασή τους στα πανεπιστήμια περιορίστηκε δραματικά.

Ο ναζισμός υποχρέωσε τις γυναίκες να γυρίσουν στο σπίτι. Η τεκνοποίηση των περισσότερων "άριων" παιδιών ήταν το υψιστο προς την πατρίδα καθήκον τους (εν όψει και του επικείμενου πολέμου), και πιέζονταν να κάνουν "φυλετικά καθαρούς" γάμους, αφού οι άλλοι -μη άριοι- γάμοι δεν ήταν αποδεκτοί. Ένας από τους πρώτους νόμους που πέρασε ο Χίτλερ αμέσως μόλις πήρε την εξουσία (1933) ήταν ο Νόμος για την ενίσχυση του γάμου και της τεκνοποίησης. Σύμφωνα με αυτόν, τα νιόπαντρα ζευγάρια έπαιρναν δάνειο από την κυβέρνηση 1.000 μάρκα (περίπου 9 μισθοί). Αν έκαναν 4 παιδιά, το δάνειο χαριζόταν. Αν έκαναν 2 παιδιά, επέστρεφαν το 50% του δανείου. Αν έκαναν ένα παιδί, επέστρεφαν το 75% του δανείου. Περίπου 800.000 ζευγάρια έκαναν χρήση αυτού του νόμου.

Δεν έμειναν όμως στις παραινέσεις και στις οικονομικές διευκολύνσεις για την παραγωγή παιδιών. Οι εκτρώσεις απαγορεύθηκαν, όπως και η πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία ή μέθοδο αντισύλληψης. Οι γυναίκες που έκαναν πάνω από 4 παιδιά έπαιρναν μετάλλιο, όσες ήθελαν να έχουν τον έλεγχο του σώματός τους αντιμετώπιζαν τον νόμο.

Τα κορίτσια διδάσκονταν στο σχολείο το πώς θα ενταχθούν στον ρόλο της μητέρας και της υπάκουης συζύγου. Από μικρή ηλικία μάθαιναν ότι όλες οι "καλές" Γερμανίδες παντρεύονται νέες με έναν "καθαρό" Γερμανό για να κάνουν πολλά παιδιά και να φροντίζουν τον εργαζόμενο σύζυγο, το σπίτι και την οικογένειά τους.

Η εμφάνιση και η συμπεριφορά των γυναικών αποτελούσε επίσης "υπόθεση" και υπόδειξη του ναζιστικού κράτους. Έπρεπε να μην ντύνονται μοντέρνα, να μη φορούν τακούνια, να μην βάφονται, να μην βάφουν ή κάνουν περμανάντ τα μαλλιά τους, να μην καπνίζουν, να μην κάνουν δίαιτες αδυνατίσματος!

Με λίγα λόγια, ο φασισμός και ο ναζισμός μετακίνησαν (με την κάθε είδους βία) τις γυναίκες από κάθε ενεργό ρόλο καθώς και από την παραγωγική διαδικασία προς το σπίτι. Και ταυτόχρονα, τις υποχρέωσαν να υπακούουν σε όλους αυτούς τους συντηρητικούς κανόνες συμπεριφοράς.

Και τώρα:

Η Χ.Α. (και όχι μόνο) παρόμοια αντιμετώπιση έχει για τις γυναίκες σήμερα. Και μάλιστα τα στελέχη της υπερηφανεύονται δημόσια γι' αυτό:

Σε συνέντευξή της η Ευγενία Χρήστου (υπεύθυνη του Μετώπου Γυναικών Χρυσής Αυγής) στις 30/11/2012 στο elnewsgr (φασιστοσάιτ) αναφορικά με τον ρόλο και τον σκοπό του Μετώπου Γυναικών λέει: "Προσπαθούμε να δείξουμε στις γυναίκες έναν άλλο τρόπο ζωής που δεν θα θεοποιεί την καταναλωτική μανία και τα σεξιστικά πρότυπα, αλλά θα βασίζεται σε πιο υγιή πρότυπα. Να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους με βάση τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας. Να νιώθουν περήφανες Ελληνίδες και να αγαπήσουν το θείο δώρο της μητρότητας που τους χάρισε η Φύση. Μέσα από τις δράσεις της Χρυσής Αυγής αγωνίζονται και αυτές με τη σειρά τους για το μέλλον των παιδιών τους".

Και συνεχίζει για τον σκοπό της Ελληνίδας σήμερα: "...το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιο, σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις εκτρώσεις με 400.000 εκτρώσεις το χρόνο. Η Ελληνίδα δεν πρέπει να βλέπει τη μητρότητα ως θυσία ή καταδίκη, άλλωστε με ένα καλό προγραμματισμό καριέρα και οικογένεια μπορούν να συνδυαστούν. Εκείνη ως μητέρα - παιδαγωγός θα πρέπει να βρίσκεται στο υψηλότερο βάθρο της κοινωνίας, αντικαθιστώντας τα πρότυπα εκπόρνευσης και όσους θέλουν τη γυναίκα ως σεξιστικό αντικείμενο. Το κράτος οφείλει -εάν δεν επιθυμεί να είμαστε ως Έθνος μειονότητα σε λίγα χρόνια- να στηρίξει την Ελληνίδα μητέρα και όχι όλους αυτούς τους λαθρομετανάστες που απομυζούν το ελληνικό κράτος".

Στο site «Ιδεολογική Βιβλιοθήκη Μετώπου Γυναικών» της Χρυσής Αυγής διαβάζουμε:

«Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων».

Η γυναίκα, εξηγεί το ίδιο site, έχει μόνο μία υποχρέωση: «Η υποτιθέμενη απελευθέρωση της γυναίκας την αποπροσανατόλισε και από την πραγματική ουσία του ύψιστου ρόλου της, την Μητρότητα. Δηλαδή την υποχρέωση και την ύπατη τιμή, να φέρει στον κόσμο και ν' αναθρέψει τα νέα βλαστάρια στον κορμό της Φυλής, ώστε να γεφυρώσει, μέσω του παρόντος, το παρελθόν και το μέλλον. Πιστεύουμε ότι η Μητρότητα είναι ένα ιερότατο καθήκον".

Και:

«Το πρώτιστο Καθήκον που πράττει κάποιος για το Έθνος του είναι αυτό που έχει ορίσει η Φύση και για τα δύο φύλα, δηλαδή η τεκνοποιία και η σωστή διαπαιδαγώγηση των τέκνων αυτών».

Άρα, η τεκνοποιία είναι «Καθήκον» και όχι επιλογή για τις γυναίκες, που πρέπει να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις επιταγές της «Φύσης». Άρα, και σήμερα -όπως και επί ναζισμού- το σώμα της γυναίκας πρέπει να είναι στα χέρια του κράτους που αποφασίζει ποιες είναι οι «επιταγές της Φύσης» και καθορίζει την προσωπική ζωή όλων! Και σήμερα, αν επικρατούσε η Χ.Α., οι μέθοδοι αντισύλληψης θα ήταν απαγορευμένες κι οι εκτρώσεις παράνομες. Αν μια γυναίκα έμενε έγκυος, δεν θα είχε την επιλογή να κάνει έκτρωση. Στο άρθρο «Η έκτρωση είναι έγκλημα κατά της Φυλής» η Χ.Α. μας κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις της.

Αυτή είναι η θέση που θέλει να δώσει η Χ.Α. στη γυναίκα. Να την κάνει μια «καλή νοικοκυρά και μητέρα» που θα 'χει στις πλάτες της όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Βέβαια, αυτό θέλει ο καπιταλισμός σήμερα, αλλά, τουλάχιστον, δεν τολμά ακόμα να το κάνει με νόμους και άμεση βία. Να μην ξεχνάμε όμως ότι κεντρικές θέσεις του Μετώπου Γυναικών της νεοναζιστικής οργάνωσης όπως οι παραπάνω έρχονται σαν "φυσική συνέχεια" της ξενόφοβης και σεξιστικής επιστροφής στην «ελληνική οικογένεια», την οποία, στις προηγούμενες εκλογές, λανσάρισε η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ας μην ξεχνάμε τον Λοβέρδο που από τη θέση του υπουργού Υγείας οδήγησε στη διαπόμπευση τις φερόμενες ως οροθετικές γυναίκες "για να προστατέψει την ελληνική οικογένεια"!

Τι να κάνουμε;

Οι συλλήψεις των στελεχών της Χ.Α. δεν εξαλείφουν τον φασισμό και τις επιπτώσεις του στις γυναίκες (όπως βέβαια ούτε στους μετανάστες ούτε στους ΛΟΑΤ). Η φασιστική προπαγάνδα πάτησε πάνω σε σημαντικές πτυχές της κυρίαρχης ιδεολογίας που καλλιεργούνται με ένταση τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων.

Εκμεταλλεύτηκε τον ήδη υπάρχοντα ρατσισμό και σεξισμό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση του υπουργού Οικονομικών, Στουρνάρα, στην τηλεοπτική εκπομπή "Στον ενικό" (7/10/2013) απέναντι στη δήλωση ενός ζευγαριού ότι αναγκάστηκε να κάνει έκτρωση, αφού μείναν ξαφνικά άνεργοι. Δήλωσε ότι αυτός δεν θα "σκότωνε το παιδί του" και ειρωνεύτηκε το ζευγάρι ότι είναι "άξιο της τύχης του". (Σε τι διαφέρει η άποψη αυτή από αντίστοιχες που εκφέρονται από στελέχη και μέλη της Χ.Α.;)

Γι' αυτό, η πάλη ενάντια στον φασισμό προϋποθέτει τη σύγκρουση με όλες τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που συντηρούν την έμφυλη καταπίεση και επιτρέπουν στον ρατσισμό να ριζώνει. Τη σύγκρουση δηλαδή με τον καπιταλισμό και τους εκφραστές του στην κυβέρνηση, που σήμερα ειναι Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Είναι επείγον να αντιπαλέψουμε τις αντιλήψεις που οδηγούν τις γυναίκες σε αναίρεση όλων των βασικών τους δικαιωμάτων των τελευταίων 50 (τουλάχιστον) χρόνων. Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα ήταν και είναι δομικά αντιτιθέμενο στον φασισμό και μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα για τη μη εξάπλωσή του στην κοινωνία. Η Αριστερά δεν πρέπει να το αγνοεί, αλλά να το προτάσσει - μαζί με το εργατικό, το νεολαιίστικο κ.λπ.

* Η Κατερίνα Παρδάλη είναι δημοσιογράφος και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL