Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Πολεμική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολεμική οικονομία

Του Γιάννη Σχίζα

Συμμερίζομαι ανεπιφύλακτα τις επιφυλάξεις του Μανώλη Γλέζου όσον αφορά τη δυνατότητα υλοποίησης των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ! Ο κόσμος ακούει με δυσπιστία τις παροχολογίες, όπερ σημαίνει ότι η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαινε εκθετικά αν -αντί εισοδηματικών αλλαγών- σκιαγραφούσε ένα παραγωγικό τοπίο στη θέση της καμένης γης των Μνημονίων: Αν έδινε άμεση προτεραιότητα στις επενδύσεις και την απασχόληση σε παραγωγικούς τομείς, διά μέσου της οποίας θα δημιουργούνταν πόροι και θα ήταν εφικτή η «θεραπεία» -αρχής γενομένης από τα πιο επείγοντα περιστατικά κοινωνικής ανέχειας.

Ένα νέο παραγωγικό τοπίο σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης περικύκλωσης απαιτεί πνεύμα «πολεμικής οικονομίας» -για να θυμηθούμε τον «πολεμικό κομμουνισμό» της νεανικής Σοβιετικής Ένωσης. Απαιτεί την ανάταξη του δημόσιου τομέα -κρατικού, περιφερειακού, δημοτικού-, όπως επίσης την εγρήγορση διαφόρων εθελοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων. Πρωτίστως όμως απαιτεί έναν κυβερνητικό παρεμβατισμό σε αντιπαράθεση με διάφορα «θέσφατα» της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση για τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της ειδικής ιστορικής φάσης πρέπει να ξεκινήσει επειγόντως. Και μια τέτοια κατεύθυνση συνιστά η επίτευξη επισιτιστικής αυτάρκειας και μιας σχετικής εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -προϋποτιθέμενης βέβαια της ελληνικής απαίτησης για επανεξέταση και συμψηφισμό του χρέους.

Μια κυβέρνηση της Αριστεράς και των πατριωτικών δυνάμεων πρέπει να υποστηρίξει το «σιωπηλό ΑΕΠ», που, αν και δεν υπεισέρχεται στους εθνικούς λογαριασμούς, δεν παύει να συνιστά στοιχείο επιβίωσης. Πρόκειται για μια διαφοροποιημένη οικονομία προϊόντων και υπηρεσιών, από την παραγωγή ενός οικογενειακού λαχανόκηπου έως την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών από συνταξιούχους γιατρούς ή την αυτοκατασκευή επίπλων και την επιδιόρθωση απλών συσκευών. Κι από κοντά έρχεται μια προγραμματική δυνατότητα κατεξοχήν οικολογική, όπως είναι η ενίσχυση της μακροβιότητας υλικών μέσων και μηχανημάτων -αρχής γενομένης από την επιμελή συντήρηση των οχημάτων, που έχει το πρόσθετο προσόν να διασώζει συνάλλαγμα (από τις γερμανικές μασέλες, κυρίως...) και να ενισχύει τον εγχώριο επισκευαστικό τομέα.

Πρόσφατα, σε μια επίσκεψή μου στη Βουδαπέστη, είδα σε κεντρικό πολυκατάστημα μια μηχανή που μαντάριζε τρυπημένες γυναικείες κάλτσες... Βρήκα τη συγκεκριμένη λύση μουσειακή μεν, πλην ευφυή -ενώ ο συνειρμός μου πετούσε σε μια παλιά απόφανση του Μάνου Στεφανίδη υπέρ του «ντόπιου στριπτίζ» και σε μια δική μου υπέρ των ντόπιων προπονητών ποδοσφαίρου!

Η χώρα ή θα βιώσει το βάθος αμέτρητο της αποικιοποίησης και του κοινωνικού εξανδραποδισμού ή θα περάσει νικηφόρα από μια φάση αυτοσυγκέντρωσης στις παραγωγικές της δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις συγκυριακές επιταγές του διεθνούς καταμερισμού έργων: από μια φάση δημιουργικής αυτοαπασχόλησης των αναπασχόλητων και ειδικά των συνταξιούχων, που αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν τον προϋπολογισμό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL