Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Πίσω από τη μάσκα... κρύβουν την έλλειψη σχεδιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω από τη μάσκα... κρύβουν την έλλειψη σχεδιασμού

Στις 7 Σεπτεμβρίου, χωρίς ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη και χωρίς καμία πρόβλεψη για νέες αίθουσες διδασκαλίας θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην έναρξη των σχολείων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιβεβαιώνοντας την πάγια τακτική τής κυβέρνησης του «βλέποντας και κάνοντας». Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους με κινητοποιήσεις.

Γυρίστε γρήγορα «για να περιοριστεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς»...

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ενώ έκανε έκκληση στους γονείς να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκειμένου «να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς».

Παίζοντας με τον μέσο όρο

Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της σύνθεσης των τμημάτων, η Ν. Κεραμέως υποστήριξε πως ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην επικράτεια θα είναι 17 μαθητές, ενώ δεν μίλησε για ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα. Αυτό εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι σε περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό και πολυμελή τμήματα, όπως η Αττική, δεν θα είναι δυνατό να τηρηθούν ούτε οι απαραίτητες αποστάσεις, ούτε μικρός αριθμός μαθητών ανά τμήμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για νέες αίθουσες ή χώρους διδασκαλίας.

Δειγματολειπτικοί έλεγχοι με το σταγονόμετρο

Επιπλέον, η Ν. Κεραμέως ανέφερε ότι θα γίνονται δειγματολειπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία μόνο σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία τονίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προκειμένου να αποτραπεί αποτελεσματικά η διασπορά του κορωνοϊού.

Μάσκα, αλλά όχι στα διαλείμματα...

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε εσωτερικούς χώρους -πλην της ώρας του φαγητού-, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτική την ώρα του διαλείμματος και της Γυμναστικής. Παράλληλα, θα γίνει η διανομή δωρεάν αντισηπτικών στα σχολεία με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ θα προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών. Σχολικοί εορτασμοί και μαθητικοί διαγωνισμοί θα γίνονται με χρήση μάσκας, ενώ σχολικές εκδρομές, μαθητικά συνέδρια και σχολικά πρωταθλήματα δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας.

Απουσίες και άδειες ειδικού σκοπού

Οι απουσίες θα δικαιολογούνται μόνο σε περίπτωση που νοσεί από κορωνοϊό ο μαθητής, ο εκπαιδευτικός ή κάποιος από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον καθώς και σε περίπτωση που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Απαραίτητη και στις δύο περιπτώσεις θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού εφόσον το παιδί τους ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Φροντιστήρια και ολοήμερα

Αναφορικά με τα ειδικά, τα ολοήμερα σχολεία και τα φροντιστήρια, θα έχουν όμοια λειτουργία με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, η οποία παρότρυνε τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους σε ολοήμερα σχολεία προκειμένου να περιοριστούν οι επαφές με ευάλωτες ομάδες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε -όπως είπε- κονδύλι άνω των 100 εκατ. για την επέκταση των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Τηλεκπαίδευση πάλι μέσω Cisco

Στην περίπτωση που θα εντοπιστεί ένα κρούσμα, θα κλείνει το τμήμα ή η σχολική μονάδα για να γίνει η ιχνηλάτιση των επαφών, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω τηλεκπαίδευσης. «Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας Cisco», όπως είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, η οποία επιμένει να αναθέτει το κρίσιμο ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω ιδιωτικής εταιρείας και όχι μέσω δημόσιων εκπαιδευτικών δικτύων, διακινδυνεύοντας τη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Χωρίς δεσμεύσεις

Για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την πρόσληψη αναπληρωτών χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό, ενώ δεσμεύθηκε να προχωρήσουν και οι 10.500 διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές στις 7 Σεπτεμβρίου

Για τις επαναληπτικές Πανελλαδικές, η υπουργός ανέφερε ότι ξεκινούν στις 7 Σεπτεμβρίου για τα ΓΕΛ και στις 24 για τα ΕΠΑΛ.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Ομάδες μελέτης μέχρι 30 άτομα, διαλέξεις μέχρι 50

Όσον αφορά την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου, είναι στην ευχέρεια των ΑΕΙ να αποφασίσουν τον τρόπο διενέργειάς της, είτε διά ζώσης, είτε εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το χειμερινό εξάμηνο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν κανονικά στα πανεπιστήμια. Διά ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 άτομα καθώς και οι διαλέξεις μέχρι 50 άτομα . Για διαλέξεις άνω των 50 ατόμων προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, προβλέπεται ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού για διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. ευρώ για περίπου 2.000 θέσεις.

Οι φοιτητικές εστίες θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για τα κολέγια. Σε ό,τι αφορά τις βιβλιοθήκες, η λειτουργία τους θα είναι κανονική, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και τήρηση απόστασης 1,5 μ.

ΓΟΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ»

Άμεση ανάγκη για μείωση μαθητών ανά τμήμα

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή με κύριο αίτημα τους 15 μαθητές ανά τμήμα

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ήδη από τις προηγούμενες ημέρες είχαν εξαπολύσει πυρά κατά του υπουργείου Παιδείας, κάνοντας λόγο για «κυβερνητικό αλαλούμ» εις βάρος τής υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών και αναφέρουν ότι επικρατεί μια λογική «βλέποντας και κάνοντας», καθώς το υπουργείο εμφανίζεται ανέτοιμο να εγγυηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Μάλιστα, το γεγονός ότι τα τμήματα θα λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση -με μέσο όρο 17 μαθητών ανά τάξη, αλλά χωρίς ανώτατο όριο σε τάξεις που δεν ξεπερνούν τα 20-30 τ.μ.- έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς δεν θα μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους μαθητές.

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Ταυτόχρονα, οι φορείς της εκπαίδευσης κλιμακώνουν σήμερα τις αντιδράσεις τους, αφού ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στα Προπύλαια και σε πορεία προς τη Βουλή προκειμένου να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς αναμένεται να συζητηθεί το άνοιγμα των σχολείων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Κύριο αίτημα των ομοσπονδιών είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών, με τη συμμετοχή έως 15 ανά τμήμα.

Αντίδραση ΟΙΕΛΕ

Από την πλευρά της, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι «η εκκίνηση της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου χωρίς κανέναν σχεδιασμό και με την πανδημία να μαίνεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» και προτείνει -μεταξύ άλλων- να γίνει δωρεάν υγειονομικός έλεγχος των μελών τής σχολικής κοινότητας πριν την έναρξη των μαθημάτων, ο οποίος θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL