Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει και άλλος δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει και άλλος δρόμος

Με τον πρόεδρο του κόμματος και όλα τα κεντρικά στελέχη να βρίσκονται στην Κουμουνδούρου ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποκαλύψει με στοχευμένη κριτική τις παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και την κατάρρευση του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού κράτους».

Ταυτόχρονα, με συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα σε όλα τα επίπεδα αναδεικνύει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο και συνεκτικό πρόγραμμα που θα περιγράφει τη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε και η οποία με τις πολιτικές της κυβέρνησης επιτείνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα Σεπτεμβρίου ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum που έχει προγραμματιστεί να γίνει από τη ΔΕΘ - Helexpo αντί της ματαιωθείσας 85ης ΔΕΘ. Εξάλλου, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επίκειται ένας βαρύς, κοινωνικά και πολιτικά, χειμώνας ως αποτέλεσμα της αποτυχίας του ανοίγματος του τουρισμού, της οικονομικής κατάρρευσης, της ανεργίας και του δεύτερου κύματος της πανδημίας που βρίσκεται ήδη προ των πυλών - αν δεν είναι ήδη εδώ…

Δεν εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο, τώρα δείχνουν τους πολίτες

Στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τους τρεις μήνες που είχε στη διάθεσή της, με τα κρούσματα στη χώρα μας να είναι περιορισμένα, προκειμένου να ενισχύσει το ΕΣΥ, να καταρτίσει σχέδιο για υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και να εκπονήσει στρατηγική για τη στήριξη της οικονομίας.

«Όλες οι ενδείξεις υπήρχαν, οι προειδοποιήσεις για το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν στο τραπέζι» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να σχεδιάσουν με βάση αυτό το σενάριο, επέλεξαν να διαχειριστούν την κατάσταση με μόνο γνώμονα την επικοινωνία και το πολιτικό όφελος» προσθέτει, τονίζοντας ότι τελικά δεν έκαναν τίποτα.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις ανησυχίες τής αντιπολίτευσης. Στον τουρισμό, στα σχολεία, στην οικονομία, στα νοσοκομεία, με την κυβέρνηση να ρίχνει ξανά την ευθύνη στους πολίτες.

Το τριπλό «άδειασμα» Μητσοτάκη

Όπως διαπιστώνεται στις συνεχείς συσκέψεις στην Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί σειρά από κρίσεις, αντιφάσεις, ανακολουθίες και αυτοαναιρούμενες δηλώσεις. Από την παραίτηση Διακόπουλου, ο οποίος γκρέμισε την προπαγάνδα του Μαξίμου για το αν κάνει ή όχι έρευνες το «Oruc Reis», έως το τριπλό «άδειασμα» Μητσοτάκη σε μόλις λίγες ημέρες: στον Β. Κικίλια για τα εμβόλια, στον Χρ. Σταϊκούρα για το κόστος τους, αλλά και στη Ν. Κεραμέως για το αν οι μάσκες στα σχολεία θα δοθούν δωρεάν ή όχι.

Τα μπρος - πίσω με τις μάσκες και το «προηγούμενο» του Χαλανδρίου

Η αλλαγή πλεύσης τής κυβέρνησης στο ζήτημα της δωρεάν παροχής μασκών ήρθε μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε τις δηλώσεις Κεραμέως. Ο πολύ έμπειρος στην ανάγνωση των τάσεων και της κοινής γνώμης Τ. Θεοδωρικάκος φρόντισε, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, μία μέρα μετά, να «ακυρώσει» τη συνάδελφό του και η συνέχεια δόθηκε με τον πρωθυπουργό να ολοκληρώνει το «άδειασμα». Αναμφισβήτητα, σ’ αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα η αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και η σημαντική πρωτοβουλία του δημάρχου Χαλανδρίου Σ. Ρούσου, που είχε ανακοινώσει πως ο δήμος θα αναλάβει το κόστος προμήθειας των μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Ένα «προηγούμενο» που δεν θα επέτρεπαν να καρπωθεί ένα αριστερός δήμαρχος.

Ανοίγουν την Παιδεία όπως τον τουρισμό

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως υπόδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας την εκ των υστέρων απόφαση για διάθεση μασκών, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως... αρνητή τής χρήσης μάσκας αλλά και για συνωμοσιολογία (!), όμως η μεγάλη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει. «Ανοίγουν την Παιδεία όπως τον τουρισμό. Άρον - άρον και χωρίς σχέδιο.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε» τονίζουν. Με παρεμβάσεις τους, οι Αλ. Χαρίτσης και Ν. Φίλης επισημαίνουν ότι την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη βλέπουμε έκτακτες προσλήψεις εκπαιδευτικών, μείωση έως και 50% των μαθητών στην τάξη, μαζικά τεστ, πρόσθετες αίθουσες διδασκαλίας, εδώ ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των σχολείων με αυξημένο αριθμό μαθητών σε σχέση με πέρυσι, από 22 σε 25 ανά τάξη.

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς

Το εμπόριο ελπίδας συνεχίζεται

Όσον αφορά το ζήτημα του εμβολίου, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό για «δωρεάν διάθεση» έγινε μόνο και μόνο «για να καλύψει το φιάσκο», την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά. «Σταματήστε το εμπόριο ελπίδας» τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως όταν το εμβόλιο περάσει το δοκιμαστικό στάδιο, θα πρέπει αυτονόητα να διατεθεί δωρεάν σε όλους τους πολίτες.

Αύριο «κλειδώνει» η στάση για τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου

Στην αυριανή πρωινή σύσκεψη θα «κλειδώσει» αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ή αν θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου.  Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, η στάση του κόμματος έχει να κάνει με μια στρατηγική επιλογή για ένα πολύ σημαντικό εθνικό θέμα, παραπέμποντας στο άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην «Εφ.Συν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι η συμφωνία ναι μεν «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ - Τουρκίας, όμως «οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη συμφωνία δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα». «Με μια συμφωνία με μία τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας, όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη» σημείωνε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL