Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Δεν κλείσαμε με τον Δάγκειο, μας κλείνει η Covid-19
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν κλείσαμε με τον Δάγκειο, μας κλείνει η Covid-19

Μπορεί η ομάδα της Helexpo να δούλευε μέχρι την περασμένη Δευτέρα για τη διοργάνωση της 85ης Διεθνούς  Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ωστόσο στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους όλοι είχαν τον φόβο ότι την τελευταία στιγμή κάτι θα στράβωνε με τον κορωνοϊό.  Όπερ και εγένετο. Το μεσημέρι της Δευτέρας ματαιώθηκε και επισήμως η φετινή διοργάνωση, όπως έγινε μόνο στα χρόνια του πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

“Δεν κλείσαμε με τον Δάγκειο πυρετό το 1928 και κλείνουμε με την Covid. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε την έκθεση με ασφάλεια, γι’ αυτό δουλεύαμε πυρετωδώς. Κι ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και 33 χρόνια που μπορώ να χαλαρώσω τον Αύγουστο, μ’ έχει πιάσει μεγάλη στενοχώρια” μου έλεγε την επομένη με παράπονο η “ψυχή” της  Έκθεσης, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, πάλι, έβαλε από την αρχή την... κασέτα: “Η δημόσια υγεία πάντα προηγείται της οικονομίας” ήταν το σχόλιο που έκανε παντού ο Τάσος Τζήκας, χωρίς ωστόσο να ξεχνά να υπογραμμίζει ότι η ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι η πρώτη διεθνής έκθεση στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούνταν με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και στέλνοντας το μήνυμα ότι η οικονομία συνεχίζει και μετά την πανδημία.

Τώρα το μήνυμα δεν θα σταλεί. Η ματαίωση ήταν ενδεχομένως απαραίτητη, αφού, όσο σοβαρή προετοιμασία κι αν είχαν κάνει οι άνθρωποι της  Έκθεσης, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί ο συνωστισμός ή να αποκλειστούν εκθέτες και επισκέπτες λόγω μειωμένων τεστ. Φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός μόνο σε συνθήκες απόλυτου lockdown κατάφερε να κάνει θαύματα. Η πολυδιαφημισμένη και ντεμέκ προετοιμασμένη, όπως λένε και οι Σαλονικιοί, επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήταν για χειροκροτήματα.

Επιπλέον, ίσως αυτή η ματαίωση να είναι μια καλή ευκαιρία για αναστοχασμό, για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ΔΕΘ. Το επιτελείο και το προσωπικό της  Έκθεσης θα ήταν σε θέση να το κάνουν, αρνητική συγκυρία, ωστόσο, είναι η παρουσία της νυν δημοτικής αρχής, η οποία το μόνο δείγμα γραφής που έχει δείξει έως τώρα είναι πως μπορεί να ξηλώσει ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι. Από... ράψιμο μάλλον δεν έχει ιδέα.

Χωρίς κομφούζιο

Εν πάση περιπτώσει η ματαίωση της 85ης  Έκθεσης μπορεί να χαροποιήσει όλους εκείνους τους Θεσσαλονικείς που συνήθως σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πόλη τα δύο σαββατοκύριακα του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διωγμένοι από τα αστυνομικά μπλόκα, τις στρατιές των παρατρεχάμενων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Αλλά θα αφήσει μια ακόμη μεγάλη τρύπα στα οικονομικά της πόλης, σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη το εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης με όλες του τις εκθέσεις έχει έναν πολλαπλασιαστή ένα προς πέντε για την πόλη.

Χωρίς λεφτά

Για κάθε ένα ευρώ άμεσων εκθεσιακών δαπανών υπολογίζεται ότι παράγονται πέντε ευρώ σε έμμεσες και επαγόμενες συνέπειες για την οικονομία, με σημαντικό μέρος αυτού να αντιστοιχεί στην έκθεση του Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι πέρσι πέρασαν τις πύλες της ΔΕΘ το αντίστοιχο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πάνω από 250.000 άνθρωποι, οι οποίοι φρόντισαν επίσης να δουλέψουν φουλ τα ξενοδοχεία της πόλης, ενώ γέμισαν εστιατόρια, ουζερί, μπαρ και ξενυχτάδικα.

Επιπλέον οι επισκέπτες της ΔΕΘ κινούν και την αγορά, ενώ η ίδια η διοργάνωση δίνει δουλειά σε περισσότερους επαγγελματίες απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Σε αρχιτέκτονες και τυπογράφους, σε χειριστές γερανών και συνεργεία καθαρισμού, σε “μοκετάδες” και ελαιοχρωματιστές, για να αναφέρουμε μόνο λίγους από αυτούς. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο για την έκθεση του Σεπτεμβρίου δουλεύουν 10.000 άτομα, αλλά φέτος δεν θα δουλέψει κανείς. Θα πείτε, εδώ δεν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ΔΕΘ μας μάρανε; Έτσι είναι, αλλά κάθε τόπος, κάθε κλάδος κουβαλάει το δικό του πρόβλημα.

Και χωρίς τη... Μέρκελ

Στην 85η ΔΕΘ, που τελικά δεν θα γίνει, τιμώμενη χώρα ήταν η Γερμανία. Είχε στηθεί μια ολόκληρη φιλολογία ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί για τα εγκαίνια η Μέρκελ. Ράδιο αρβύλα, βεβαίως, αλλά πολλοί επικαλούνταν το παράδειγμα της Βιομηχανικής  Έκθεσης του Αννόβερου, την οποία εγκαινιάζει πάντα η καγκελάριος με τον επικεφαλής της εκάστοτε τιμώμενης χώρας.

Χωρίς έκθεση, πάει και η φιλολογία, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φρόντισε να στείλει ένα σχεδόν... συγκινητικό μήνυμα για τη ματαίωση της διοργάνωσης: “Θα είμαστε μαζί για την ανάπτυξη και την καινοτομία, ακόμα και χωρίς τη φετινή Διεθνή  Έκθεση Θεσσαλονίκης” σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, που συνεχίζει ως εξής:

“Όλες οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ είχαν δρομολογηθεί, ώστε μαζί με την Ελλάδα να δοθεί το σήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη μετά τον γενικό περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού. Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, πάνω από 60 εκθέτες, όπως νεοφυείς επιχειρήσεις, μεγάλοι όμιλοι εγγεγραμμένοι στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, εξειδικευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και οι αδελφοποιημένοι με τη Θεσσαλονίκη Δήμοι της Κολωνίας και της Λειψίας ήταν έτοιμοι να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ με επίκεντρο τα μεγάλα θέματα του μέλλοντος, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή οικονομία, η ηλεκτροκίνηση ή οι σύγχρονες μορφές επικοινωνίας”.

Όλα αυτά θα γίνουν μια άλλη φορά...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL