Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αναζητώντας το αλμυρίκι του θεού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητώντας το αλμυρίκι του θεού

Δεν ξέρω τι εποχή θε να ’τανε τότε που ο θεός έφτιαχνε τον κόσμο. Δεν ξέρω αν ήταν άνοιξη, φθινόπωρο ή καλοκαίρι, διότι χειμώνας μάλλον δεν μπορεί να ήτανε. Ποιος ξεκινά τέτοιες δουλειές μες στον χειμώνα; Ούτε ο θεός ο ίδιος.

Αν πάντως καλοκαίρι ήταν που ο πρωτομάστορας καταπιάστηκε με τούτη εδώ την πλάση, την έβδομη μέρα είναι που σκέφτηκε, κατάκοπος, να σπείρει στην άκρη του γιαλού ένα αλμυρίκι. Εκεί το άφησε μονάχο να ριζώσει στην αλμύρα, να πίνει από νερό θαλασσινό κι αντί καρπό να δίνει τη σκιά του. Με τα τζιτζίκια συντροφιά να σβήνει το λιοπύρι και σιωπηλό να αφουγκράζεται της θάλασσας τα βογγητά την ώρα που τα κύματα γεννιούνται.

Με ένα αλμυρίκι και το μελτέμι πίσω μου θέλω να κατοικήσω στο Αιγαίο του Αυγούστου. Σε μια Κυκλάδα αμμουδερή, όποια να ’ναι, να βρω σκιά να ξαποστάσω, να δροσίσω την ψυχή μου. Να με κοιμίσει ένα αλμυρίκι ορφανό από θεό κι από ανθρώπους σταυρωμένο. Να ψιθυρίζουν τα κλαδιά στο απομεσήμερο κι εγώ να ονειρευτώ τις ιστορίες ναυαγών κι ερωτευμένων, που η θάλασσα τις ξέβρασε στις ρίζες του σακατεμένες.

Έχει πολλά να πει κι εγώ θέλω πολλά ν’ ακούσω. Είναι πολλοί, βλέπεις, αυτοί που ξάπλωσαν εδώ πριν από μένα. Είν’ ο θεός ο πρώτος που στη σκιά του αποκοιμήθηκε και τα δικά του όνειρα είναι που έχει από τότε τ’ αλμυρίκι φυλαγμένα. Κι αν είμαι τυχερός, ίσως τ’ αφουγκραστώ στον ύπνο μου αυτό τον Αύγουστο του Αιγαίου. Σε μια Κυκλάδα πυρωμένη, όποια να ’ναι, να βρω εκείνο τ’ αλμυρίκι των πρωτόπλαστων. Γιατί εδώ κάπου είναι σίγουρα κρυμμένο και των αιώνων η αλμύρα έχει ποτίσει.

Δέντρο σεμνό κι απ’ τους αέρηδες αλύπητα βασανισμένο. Που τους χειμώνες τους αντέχει και δεν τους μολογά, τα μυστικά από θεούς κι ανθρώπους που έχει ακούσει. Γιατί όσοι κι αν έρθουν στη σκιά του να κρυφτούν, αυτό διαλέγει ποιους θα εμπιστευτεί να νανουρίσει. Τα βάσανα από ανθρώπους που μετρά είναι πολλά. Και τους φοβάται τους ανθρώπους που το σώμα του παιδεύουν. Γι’ αυτό και λίγους μόνο αγκαλιάζει τρυφερά. Αυτούς που έρχονται με σεβασμό τη ζωντανή σκιά να προσκυνήσουν.

Χρόνια το ψάχνω το αλμυρίκι των πρωτόπλαστων, σε μια Κυκλάδα ανεμισμένη, όποια να ’ναι.

ΥΓ.: Κι αν δεν το καταλάβατε, η στήλη φεύγει διακοπές. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL