Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο ακτιβιστής από το Ναγκασάκι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ακτιβιστής από το Ναγκασάκι

Όταν η πυρηνική αστραπή με το καυτό λευκό φως της χτύπησε το Ναγκασάκι, σαν αύριο πριν από 75 χρόνια, ο Τερούμι Τανάκα έκρυψε τα μάτια με τα χέρια του και κατέβηκε τρέχοντας τις σκάλες στο πατρικό του. Το ωστικό κύμα διέλυσε το ξύλινο σπίτι που μοιραζόταν το 13χρονο αγόρι με τη μάνα του και τις δύο αδελφές του, ο μικρός Τερούμι έχασε τις αισθήσεις του. Μόλις τις ξαναβρήκε, όλα τριγύρω του ήταν συντρίμμια. Αυτό που τον έσωσε -“ήταν θαύμα”, συνηθίζει να λέει- ήταν μια γυάλινη πόρτα που τον σκέπασε χωρίς να σπάσει. Όπως και τα 3,2 χιλιόμετρα που απείχε το σπίτι του από το κέντρο της έκρηξης - κι η βουνοκορφή ανάμεσα. Πίσω απ' το βουνό, εκεί όπου έπεσε η βόμβα, ελάχιστοι σώθηκαν.

Το θαύμα ήταν διπλό για τον 13χρονο μαθητή, καθώς σώθηκαν και η μητέρα του και οι αδελφές του. Αντίθετα, η υπόλοιπη οικογένεια δεν ήταν τυχερή. Παππούς, θείοι και ξαδέρφια έπεσαν θύματα του "Fat Man", της δεύτερης πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο του 1945 στην Ιαπωνία.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, η έκρηξη στο Ναγκασάκι σκότωσε περίπου 27.000 ανθρώπους αμέσως και πάνω από 70.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες αργότερα. Θα μπορούσε να είχε παραδοθεί χωρίς τον πυρηνικό όλεθρο, αλλά οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να επιδείξουν σε εχθρούς και συμμάχους την καταστροφική τους δύναμη. Συγγνώμη δεν ζήτησαν ποτέ.

Μην ξεχάσετε...

Ο 88χρονος Τερούμι Τανάκα αγωνίζεται πάνω από 50 χρόνια να εκμαιεύσει αυτή τη συγγνώμη, πρωτίστως όμως παλεύει για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Έχει οργώσει τον πλανήτη διηγούμενος τις εμπειρίες του και προσπαθώντας να πείσει τις επόμενες γενιές για το “ποτέ ξανά”. Παράλληλα με τη δουλειά του -κατάφερε να σπουδάσει μηχανικός, έγινε μάλιστα και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου- ήταν από τους πρωτεργάτες του κινήματος των “Χιμπακούσα”, αυτών που επέζησαν από τη βόμβα. Προσπάθησε σκληρά να πείσει τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να σταματήσουν τις δοκιμές, να τα παρατήσουν. Ανεπιτυχώς, όπως όλοι ξέρουμε.

Για την 75η επέτειο από την πυρηνική φρίκη της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ο γηραιός Τανάκα είχε βοηθήσει στη διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης στη Νέα Υόρκη. Η πανδημία του κορωνοϊού τού ανέτρεψε τα σχέδια, ωστόσο ο Τανάκα οργώνει τώρα το Διαδίκτυο, δίνει συνεντεύξεις, κάνει ομιλίες και συνειδητοποιεί ότι έτσι αγγίζει ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό. Όσο ακόμη προλαβαίνει: “Ανησυχώ, τι θα γίνει όταν λείψουμε όλοι οι επιζώντες της ατομικής βόμβας, ανησυχώ αν οι άνθρωποι θα μπορέσουν πραγματικά να καταλάβουν τι έχουμε βιώσει” λέει. Αλλά είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί μέχρι τέλους. Παρά τις αποτυχίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL