Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Άλλοι αποφασίζουν για μας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άλλοι αποφασίζουν για μας!

Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ σύνοδος κορυφής για την οικονομική ενίσχυση των χωρών-μελών της Ε.Ε. κατέληξε σε συμβιβασμό. Το συνολικό ποσό των 750 δισ. ευρώ δεν άλλαξε, τροποποιήθηκε όμως η κατανομή του. Από τα 500 δισ. που θα δίνονταν με μορφή επιχορήγησης, κόπηκαν 110, που μεταφέρθηκαν στο σκέλος των δανείων. Έτσι η Ελλάδα, στην οποία αναλογούσαν περίπου 32 δισ., θα ενισχυθεί με 19,5 δισ. και τα υπόλοιπα 12,5 θα τα δανειστεί, αν επιθυμεί.

ΜΑΛΙΣΤΑ ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που ηγήθηκε των χωρών του Βορρά για τις τροποποιήσεις, κατάφερε να επιβάλει και «όρους συνέπειας» στους στόχους, με ποινή παγώματος σε όσους παρεκτρέπονται. Όροι που παραπέμπουν σε νέου τύπου Μνημόνια. Και όλα αυτά κόντρα στη Γερμανία και τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ισπανία, τις τέσσερις πρώτες κατά σειρά οικονομίες της Ε.Ε.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις προσεκτικά, αυτό δεν ήταν έκπληξη. Είχε προηγηθεί η διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής του Eurogroup, όπου, παρά την υποστήριξη του γαλλογερμανικού άξονα στην υποψηφιότητα της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικράτησε ο δεξιός Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου! Για να συμβεί όμως αυτή η ανατροπή, αποστάτησαν από το μπλοκ των χωρών του Νότου η Κύπρος και η Μάλτα, που τάχθηκαν με τις χώρες του Βορρά!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή πέρασε απαρατήρητη από τα εγχώρια Μέσα ενημέρωσης και δεν απασχόλησε σχεδόν κανέναν. Όπως δεν αναρωτήθηκε κανείς ποιες πρωτοβουλίες πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και ένα χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία, για κινητοποίηση του θεσμού που ενεργοποιήθηκε το 2016 με τακτικές συνόδους των επτά νότιων χωρών-μελών της Ε.Ε.

ΘΕΣΜΟ για τον οποίο πρωταγωνίστησε με ο Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα η πρώτη από τις έξι συνολικά συνόδους έγινε στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα θέματα που συζητούσαν ήταν μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, όπως αυτά της ενέργειας, το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027

ΟΜΩΣ, ποτέ η ουσία δεν απασχόλησε τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Όλη η ενέργειά του αφορά την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την εικόνα του, που αντέχει χάρις στη φανατική υποστήριξη των κατεχόντων ΜΜΕ χορηγών του. Επέστρεψε από τη σύνοδο κορυφής πανηγυρίζοντας για τα 32 δισ. που θα λάβει η Ελλάδα. Η αύξηση του δανεισμού της χώρας, που θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεν τον απασχολεί. Άλλωστε οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν το γνωρίζουν

ΠΙΑΝΟΥΝ τόπο από μόνα τους τα 32 δισ.; Έχει τη γνώση και κυρίως τη βούληση να χρησιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια με τρόπο δίκαιο, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται τα αποτελέσματα για την κοινωνία; Στον ένα χρόνο που κυβερνάει, μας έδειξε κάτι τέτοιο; Κάτι τέτοιο είναι οι αυθαίρετες αναθέσεις έργων δημοσίου συμφέροντος στους χορηγούς και στους κομματικούς φίλους.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στον ρόλο του κράτους σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, που όλες σχεδόν οι εγχώριες επιχειρήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συνολικά βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από την ύφεση που φούντωσε η πανδημία; Παρακολουθεί την κρίση στον κρίσιμο τομέα της μεταποίησης, όπου οι επιχειρηματίες έχουν πάψει να επενδύουν αποθησαυρίζοντας τα κέρδη τους; Ποιος θα δώσει τις εντολές; Αυτός σε αυτούς ή αυτοί σε αυτόν;

ΟΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΕΣ εκτροπές και η παραπλάνηση με πολιτική λάσπης και εξουδετέρωση όλων όσοι αμφισβητούν και τολμούν να ελέγχουν την εξουσία του, προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

ΜΕ ΠΟΙΟ τρόπο θα αντιμετωπίσει η χώρα τις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας; Με ποιους συμμάχους, όταν ο σημαντικότερος, οι ΗΠΑ, όσον αφορά στις έρευνες των Τούρκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα»; Γνωρίζουν κάτι; Να ετοιμαζόμαστε για συμβιβασμούς και συνεκμετάλλευση;

ΟΤΑΝ είναι φανερό πως όλοι οι μεγάλοι παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα υπολογίζουν τον Ερντογάν σχεδόν σαν ισότιμό τους και βλέπουν τον Κυριάκο να εκλιπαρεί να τον σώσουν για να διατηρήσει την εξουσία, τι καλό θα προκύψει για τους Έλληνες; Ο στόχος είναι φανερός. Οι πιέσεις στην Αθήνα αφορούν τον συμβιβασμό της ώστε στο Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία να αποκτήσει εξουσία κυριαρχικής συνεκμετάλλευσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL