Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αθήνα, αδιάβατη πόλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα, αδιάβατη πόλη

Ο τουριστικός οδηγός του Lonely Planet, ενός μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού με παγκόσμια φήμη, αναφερόμενος στην Αθήνα, γράφει επί λέξει: «Στην Αθήνα οι διαβάσεις πεζών είναι διακοσμητικές. Μη σας περάσει από το μυαλό ότι, μόλις βάλετε το πόδι σας επάνω τους, τα αυτοκίνητα θα κοκαλώσουν. Το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν ίντσες από τα πόδια σας και οι οδηγοί θα σας φιλοδωρήσουν με τη χαρακτηριστική μούντζα και βρισιές που δεν θέλετε να σας μεταφράσουν...»

Διαβάσεις πεζών στην Αθήνα. Πρόκειται γι’ αυτές τις λευκές διακοσμητικές γραμμές τις οποίες κάποιος ανώνυμος καλλιτέχνης ζωγραφίζει στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της πρωτεύουσας για να σπάσει τη μονοτονία του μαύρου ή είναι κάτι ξεπερασμένο που εμποδίζει και επιβραδύνει ενοχλητικά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των οδηγών τους που έχουν το προνόμιο να είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες των δρόμων; Αν κρίνουμε από τη λογική που διέπει τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, οι διαβάσεις των πεζών μάλλον είναι κάτι περιττό και αχρείαστο.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στην Αθήνα, υπήρχαν δύο διαβάσεις πεζών εκεί στις αρχές της Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), από τις οποίες χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν καθημερινά και με ασφάλεια (εδώ γελάνε) από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη αν και εφόσον οι οδηγοί τούς έκαναν τη χάρη να σταματήσουν.

Εδώ και μερικές ημέρες και μετά τα έργα ασφαλτόστρωσης και εκ νέου διαγράμμισης του δρόμου από την Περιφέρεια Αττικής, οι διαβάσεις των πεζών εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να συνεχίζει να διασχίζει την Πατησίων (28η Οκτωβρίου) εκεί όπου χρόνια τώρα είχε συνηθίσει την ύπαρξη των διαβάσεων και με τους οδηγούς των αυτοκινήτων να μην έχουν πλέον τη «νομική» υποχρέωση να τους δώσουν προτεραιότητα. Και όλα αυτά λίγα μόλις μέτρα από την Πανεπιστημίου, εκεί από όπου ξεκινά ο περίφημος Μεγάλος Περίπατος με τις πανάκριβες ζαρντινιέρες, τις ψευδοπιπεριές και τις χρυσοπληρωμένες ουασινγκτόνιες.

Σε μια Αθήνα λοιπόν που ο δήμαρχός της μας υπόσχεται μεγάλους περιπάτους και περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο για τους πεζούς, η Περιφέρεια Αττικής καταργεί διαβάσεις πεζών κάνοντας την πόλη ακόμα πιο εχθρική και επικίνδυνη γι' αυτούς που εξακολουθούν να περπατούν στην Αθήνα, πληρώνοντας τα «πειράματα» και την αδιαφορία των αρχόντων της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL