Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Διάχυτη ανησυχία στο Μαξίμου / "Όμηρος" του "γαλάζιου" παρακράτους ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάχυτη ανησυχία στο Μαξίμου / "Όμηρος" του "γαλάζιου" παρακράτους ο Κυρ. Μητσοτάκης

“Παγιδευμένος” στο παρακρατικό κύκλωμα που φέρεται να στήθηκε από πρώην υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ., επίορκους αστυνομικούς, ανώτατους δικαστικούς και επιχειρηματίες φέρεται να είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλωτσάει συνεχώς το «τενεκεδάκι» του ανασχηματισμού πιο πίσω στον χρόνο, καθώς στο "γαλάζιο" παρασκήνιο έχει στηθεί ένα ατέρμονο «παζάρι» αναφορικά με τις μετακινήσεις, καρατομήσεις ή τις προσθήκες στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα δε με έγκυρες πληροφορίες, το «φρένο» στις περιβόητες πλέον «διορθωτικές κινήσεις» του κ. Μητσοτάκη συνδέεται με την ανησυχία εμπλοκής στο κύκλωμα περισσότερων αξιωματούχων της Ν.Δ. Όπως σημειώνουν, άλλωστε, στην «Α» πολιτικοί παρατηρητές, «τα πλοκάμια του 'γαλάζιου' παρακράτους ενδεχομένως να υπερβαίνουν τα ευρήματα του κοριού της ΕΥΠ...».

Το “σαμαρικό μπλόκο”

Ήδη η αρχική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος έπεσε στη «σαμαρική» ξέρα. Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να αξίωνε τη μετακίνηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ζητούσε την παραμονή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο υπουργικό σχήμα, αλλά και τη μη κατάτμηση του υπουργείου (σ.σ.: Ανάπτυξης και Επενδύσεων) του Άδ. Γεωργιάδη. Ένα εικοσιτετράωρο δε μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ (08.07) ότι “ο ανασχηματισμός δεν είναι της στιγμής”, ήρθε το ηχηρό μήνυμα-χαστούκι της Alter Εgo -συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη- να επιστρέψει τα κονδύλια της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».

Κανάλι επικοινωνίας Μαρινάκη - Σαμαρά

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, «ενεργοποιήθηκε το κανάλι επικοινωνίας του επιχειρηματία με τον Αντώνη Σαμαρά”. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε επίδειξη ισχύος στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, μεταφέροντας, ταυτόχρονα, τις αξιώσεις της "σαμαρικής πτέρυγας" για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι επιχειρηματίες ακροδεξιάς... απόχρωσης επιθυμούσαν την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για άγνωστους λόγους, δεν φάνηκε... ζεστός σε αυτή την μετακίνηση. Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας φέρεται να ζητεί την αλλαγή υπουργικού πόστου, θεωρώντας ότι η ευθύνη για την αδιαφανή κατανομή των κονδυλίων στα ΜΜΕ πρέπει να καταλογιστεί στα υψηλότερα κλιμάκια του Μαξίμου...

Οι “ουρές” του παρακράτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει, προφανώς, τις απαιτήσεις του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα αναφορικά με τις ουρές και τις προεκτάσεις του παρακρατικού συστήματος.

Οι -νόμιμα- καταγεγραμμένες συνομιλίες της ΕΥΠ για το κύκλωμα στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ανώτατοι δικαστικοί και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είχαν παραδοθεί στην Εισαγγελία, τμηματικά, το 2016 και το 2017. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία έρευνα είτε ανακριτική διαδικασία για τα πρόσωπα που εμφανίζονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα, ενισχύοντας τις ενδείξεις περί ύπαρξης "γαλάζιου" παρακράτους.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει διάχυτη ανησυχία -σύμφωνα με πληροφορίες- «μήπως στα πλοκάμια και τις... κασέτες του σύνθετου κυκλώματος είναι μπλεγμένα και άλλα στελέχη της Ν.Δ.». Ο φόβος πηγάζει από διαρροές και πληροφορίες ότι “βαλιτσάκια παρακολούθησης”, εκτός της ΕΥΠ, ενδέχεται να έχουν... καταγράψει και διάφορες δραστηριότητες στελεχών της Ν.Δ.

“Τα βαλιτσάκια” με τους... σκελετούς

Σε αυτό το φόντο, οι αποκαλύψεις για τη δυσώδη δράση του παρακράτους (παιδεραστία, εκβιασμοί επιχειρηματιών, στήσιμο δικών, μεταθέσεις αστυνομικών και διευθέτηση δικαστικών εκκρεμοτήτων στις οποίες εμπλέκονταν μιντιάρχες) ενδεχομένως να ενεργοποιήσει όλα τα εκβιαστικά χαρτιά διαφόρων κέντρων και... παράκεντρων στη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται μέχρι τώρα με τα χέρια δεμένα μπροστά στο παζλ του ανασχηματισμού, καθώς -όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές- «το τελευταίο που θα επιθυμούσε ένας πρωθυπουργός είναι να εμφανιστούν σκιές ή καταγγελίες για ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου».

Με γραμμή “θα δεις τι θα πάθεις γι' αυτά που λες"...

Τον πανικό που εκδηλώνεται στις τάξεις της Ν.Δ. πιστοποιούν και οι πρωτοφανείς απειλές που εκτόξευσε προχθές ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης προς τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη. Στη φράση “θα δεις τις θα πάθεις γι' αυτά που λες" συμπυκνώνεται η προσπάθεια εκφοβισμού του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης μόλις ολοκληρώθηκε η κοινή παρουσία τους σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ...

Ανασχηματισμός - προϊόν εκβιασμών;

Παρ’ όλα αυτά, ο ανασχηματισμός, όπως έχει σημειώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «κάποια στιγμή θα γίνει». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., θα δρομολογήσει τις “στοχευμένες αλλαγές” στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου “να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάκαμψη της χώρας”.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν στην “Α” ότι “αναμένονται αλλαγές σε επίπεδο δομών, καθώς θα υπάρξει ξεχωριστός υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης”. Προαναγγέλλουν δε “εκπλήξεις σε επίπεδο προσώπων”. Παράλληλα, δεν αποκλείουν οι σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού να ληφθούν στο τέλος Αυγούστου, ενόψει «μιας νέας επανεκκίνησης με αφετηρία τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης». Ωστόσο ανακύπτει το ερώτημα αν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι προϊόν εκβιασμών που συνδέονται με τα παιχνίδια εξουσίας στη "γαλάζια" πολυκατοικία ή τις προσπάθειες σωτηρίας στο "γαλάζιο" παρακράτος...

Δημοσκοπικά μηνύματα προς Μαξίμου

Σημάδια υποχώρησης εμφανίζει η “δημοσκοπική ευδαιμονία” που επικρατούσε στο Μαξίμου. Η σφυγμομέτρηση της Μarc αποτυπώνει με ευκρίνεια την ανησυχία των πολιτών για την οικονομική και εργασιακή τους κατάσταση. Το 64,7% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υποστεί μείωση αποδοχών λόγω κορωνοϊού και το 61,1% ανησυχεί και για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Επίσης, ένας στους δύο Έλληνες -το 51,4%- δηλώνει ότι δεν θα πάει φέτος ούτε καν ολιγοήμερες διακοπές.

Δεν λείπουν οι προβληματισμοί στους κόλπους της Ν.Δ. για το ενδεχόμενο “η ανησυχία που συσσωρεύεται στην κοινωνία να μετατραπεί σε δυσφορία ή οργή κατά της κυβέρνησης”. Ειδικά αν τα κοινωνικά προβλήματα... επιλυθούν με βάση τις νεοφιλελεύθερες συνταγές των “σοφών” της “Επιτροπής Πισσαρίδη”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL