Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Πώς φτάσαμε στα Ιουλιανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς φτάσαμε στα Ιουλιανά

Τα Ιουλιανά είναι μία από τις πιο ταραγμένες πολιτικές περιόδους στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία. Μια περίοδος στην οποία το αίτημα για δημοκρατία και για κατοχύρωση των συνταγματικών ελευθεριών εκδηλώθηκε μέσα από μαζικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες.

Τραυματισμένη από έναν αιματηρό εμφύλιο, αμέσως μετά την απελευθέρωση, η ελληνική κοινωνία αναγκάστηκε να ζήσει κάτω από ένα καθεστώς διώξεων, απαγορεύσεων και ειδικών νόμων, που στραγγάλιζαν τη δημοκρατία, τους θεσμούς αλλά και την ομαλή κοινωνική ζωή. Η ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, το 1958, ανέκοψε κάθε πορεία προς την εξομάλυνση και αναζωπύρωσε τον αυταρχισμό, τη βία και την τρομοκρατία. Η Δεξιά του Κ. Καραμανλή χρησιμοποίησε απροκάλυπτα την Ασφάλεια, τη Χωροφυλακή, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τις εκτοπίσεις, τα στρατοδικεία και το παρακράτος, ως εργαλεία για να εδραιώσει την εξουσία της απέναντι στη δημοκρατική αντιπολίτευση. Η κατάσταση αυτή κορυφώθηκε με τις εκλογές του 1961, ένα όργιο βίας και νοθείας με 400.000 παρανόμως ψηφίσαντες, μια πανελλαδική εκστρατεία αίματος και τρόμου, με εκατοντάδες τραυματισμένους και δύο νεκρούς.

Η νίκη του Καραμανλή στις εκλογές εκείνες ήταν μια πύρρεια νίκη. Αμέσως μετά, ξέσπασε ο Ανένδοτος με πολιτική πρωτοβουλία της Ένωσης Κέντρου, αλλά με ένα ενιαίο πανδημοκρατικό κίνημα στη βάση. Το καραμανλικό κράτος και παρακράτος αντιστάθηκε αλλά η κατακραυγή για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη προκάλεσε την κατάρρευσή του. Ο Καραμανλής απέδρασε από τη χώρα, επέστρεψε για να χάσει αμαχητί τις εκλογές του 1963 και ξαναέφυγε για να εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι.

Η εκλογή της πρώτης μη δεξιάς κυβέρνησης μετά τον Εμφύλιο ήταν μια τεράστια ανάσα για τον τόπο. Πέρα από κάποια προοδευτικά βήματα, η ανεπάρκεια και οι εσωτερικές φαγωμάρες των κυβερνήσεων του Γεωργίου Παπανδρέου εμπόδισαν τη δικαίωση των προσδοκιών του δημοκρατικού κόσμου. Ωστόσο οι σχεδόν απροκάλυπτες απόπειρες του στρατιωτικού παρακράτους και των Ανακτόρων να χειραγωγήσουν την κυβέρνηση του Κέντρου και να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση προκάλεσαν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού. Αποκορύφωμα των γεγονότων αυτών ήταν η αποστασία του 1965. Η απάντηση στην αποστασία ήταν το παλλαϊκό δημοκρατικό ξέσπασμα του 1965.

Στο σημερινό, όπως και στα επόμενα φύλα του Ιουλίου, η “Αυγή” θα αναδημοσιεύσει τα πρωτοσέλιδα από τις ταραγμένες εκείνες ημέρες του αγώνα για δημοκρατία - αυθεντικές μαρτυρίες που καταγράφουν τα γεγονότα, όπως τα είδε η Αριστερά της εποχής εκείνης. Το φωτογραφικό υλικό που τα συνοδεύει προέρχεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL