Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Μάχη για τη δημοκρατία και την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη για τη δημοκρατία και την κοινωνία

Ένας χρόνος πέρασε από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και μόνο σύμπτωση δεν είναι ότι επέλεξε να κάνει... γενέθλια υπενθυμίζοντας ακόμα και στους καλοπροαίρετους τι εστί νεοφιλελεύθερη Δεξιά. Βία, αυταρχισμός, καταστολή και προπαγάνδα, την ώρα που η οικονομία βυθίζεται, οι χειρισμοί στον τουρισμό μοιάζουν με μπάχαλο και τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Μόνη αντιπολίτευση η Αριστερά

Το όργιο καταστολής έξω από τη Βουλή την Πέμπτη ήταν μια πρόβα τζενεράλε για την εφαρμογή του χουντικού νόμου Χρυσοχοΐδη, όπως είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Εκεί όπου τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε μια σκληρή μάχη με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, η οποία ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μείζονα δημοκρατική αντιπολίτευση. Μαζί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερασπίστηκε το σύνταγμα και το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού στη διαμαρτυρία, απέναντι στο μέτωπο Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ελληνικής Λύσης που με τις ψήφους τους έκαναν νόμο την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. "Αυτός ο νόμος θα πέσει στην πράξη" διαμηνύουν τα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Χρυσοχοΐδη, παραιτήσου

Το πογκρόμ που ακολούθησε θύμισε μαύρες εποχές, με ΜΑΤ και αστυνομικούς σε μηχανάκια να πέφτουν πάνω στους ειρηνικούς διαδηλωτές - με ιδιαίτερο ζήλο απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για επίδειξη αυταρχισμού και άγριας καταστολής ζητώντας την παραίτηση Χρυσοχοΐδη. "Συνιστά μια σαφή 'ερμηνευτική εγκύκλιο' του νέου νόμου εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία αναγορεύει τη βία στην κύρια πολιτική επιλογή της απέναντι στην κοινωνία και τα αιτήματά της" σχολίασε η Κουμουνδούρου. Ήταν άραγε πολιτική εντολή;

Ήταν πολιτική εντολή η ακραία βία κατά μελών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμα και στα πιο σκληρά χρόνια των Μνημονίων επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν είχε υπάρξει ξανά τόσο ευθεία στοχοποίηση και επίθεση κατά των οργανωμένων μπλοκ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν άραγε πολιτική εντολή; Ερωτήματα επίσης προκαλούν η απαξίωση από την πλευρά Χρυσοχοΐδη, που δεν δέχτηκε να δει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι οργουελικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. "Η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, προστατεύθηκε" διαβάσαμε σε μια ανακοίνωση που λίγο-πολύ υποστήριζε πως τίποτα από όσα είδαμε να διαδραματίζονται δεν έχει συμβεί.

"Φοβάστε την οργή της κοινωνίας"

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την "αντιδραστική τομή" είναι ο φόβος της για τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις "που έρχονται από Σεπτέμβριο, καθώς η χώρα μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης", "παρά τα εκατομμύρια δημόσιο χρήμα που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ".

Αντιπερισπασμός με βία και σκανδαλολογία

Εκτός από τη βία και τον αυταρχισμό, που είναι σύμφυτα με την παράδοση της Δεξιάς στη χώρα μας, η κυβέρνηση επενδύει όλη την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και τη δύναμη πυρός φίλα προσκείμενων Μέσων στη σκανδαλολογία. "Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να λύνει προβλήματα, τα δημιουργεί και εν συνεχεία κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για αντιπερισπασμό στα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών της", έλεγε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης. Οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, με τελευταία αυτή της Κομισιόν, δείχνουν έκρηξη της ύφεσης για το 2020 στο 9% -ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πιθανόν θα είναι διψήφιο- και μείωση της αναμενόμενης ανάκαμψης για το 2021, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και μισθολογικές μειώσεις.

Νούμερο ένα φόβος για τους πολίτες η οικονομία

Τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιβεβαιώνουν και τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πως νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες είναι η οικονομία, σε ποσοστό 40%, και η ανεργία, σε ποσοστό 16% (Metron Analysis). Σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB, το 65,9% λένε ότι «αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία» στα οικονομικά τους, ενώ το 61% των πολιτών «φοβούνται ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα χειροτερέψουν». Ως προς την οικονομική πολιτική για την ανάπτυξη, διαφωνούν το 39,9% των ερωτηθέντων, ενώ το 36,8% συμφωνούν (MRB). Σε άλλη εταιρεία, τα ποσοστά είναι, αντίστοιχα, 57% και 40% (Kapa Research) Σε ερωτήσεις για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, διαφωνούν το 40,8% και συμφωνούν το 33,6% (MRB).

Κατά των κυβερνητικών επιλογών στην εργασία και στον τουρισμό

Όσον αφορά στα εργασιακά θέματα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης (αναστολή εργασίας, μειώσεις μισθών κ.λπ.), το 59% διαφωνούν και το 30% συμφωνούν (Metron Analysis). Σε άλλη εταιρεία, το 62% διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές για τα εργασιακά και το 33% συμφωνούν (Kapa Research). Το 57% διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα του τουρισμού, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (38%) συμφωνεί (Kapa Research).

Στο πεδίο της διαφθοράς και των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, συμφωνούν μόλις το 35%, ενώ το 51% διαφωνούν (Metron Analysis). Σε δημοσκόπηση της MRB για το ίδιο θέμα, το 42,2% διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, ενώ το 33,5% συμφωνούν. Στο θέμα της Παιδείας, με αφορμή και το πρόσφατο νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως, το 63% διαφωνούν (Kapa Research).

Για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Καθείς και οι επιλογές του

"Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του". Με αυτό τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο νομοσχέδιο. Η... τρίτη και φαρμακερή για τη Φ. Γενηματά, που, μετά τη σύμπλευση με τη Ν.Δ. στην απλή αναλογική και στη Συμφωνία των Πρεσπών, έδωσε τη στήριξή της σε ένα ακραία συντηρητικό νομοσχέδιο, συνιστά για τον ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτη απόδειξη ότι η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιλέγει, στις νέες διαχωριστικές γραμμές, να ταχθεί όχι με τα συμφέροντα του προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου αλλά με την πιο ακραία Δεξιά και τη συντήρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL