Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Το 2016 τον θεωρούσε αναξιόπιστο, τώρα πίνει νερό στο όνομά του / Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον Καλογρίτσα από τη ναφθαλίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 2016 τον θεωρούσε αναξιόπιστο, τώρα πίνει νερό στο όνομά του / Ο Μητσοτάκης έβγαλε τον Καλογρίτσα από τη ναφθαλίνη

«Εν μέσω πανικού για όσα συμβαίνουν στην οικονομία και ενοχής για τις αποκαλύψεις που αφορούν το παρακράτος, η Ν.Δ. έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον κ. Καλογρίτσα» τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι το τάιμινγκ των δημοσιευμάτων μιλά από μόνο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παριστάνει ότι τον απασχολούν μόνο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ότι δεν σχετίζεται και ούτε ασχολείται με τις «αποκαλύψεις» του επιχειρηματία, τον οποίο ενώ η Ν.Δ. τον αντιμετώπιζε ως «αναξιόπιστο» και «απατεώνα», τώρα τον αναδεικνύει ως αξιόπιστο μήπως και καταφέρει πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δε συνήγορος του Χρ. Καλογρίτσα και κορυφαίος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αν. Λοβέρδος ήδη από τον Μάρτιο προανήγγειλε τις «αποκαλύψεις», οι οποίες ήρθαν την ώρα που το Μαξίμου επιχειρεί επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή τον Ν. Παππά.

Ειδικότερα, δήλωνε στις 27 Μαρτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό North 98.0 πως «όταν θα έρθει η ώρα και στο μέτρο που εγώ το εκτιμήσω, θα τον συμβουλέψω (σ.σ.: τον Καλογρίτσα) τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει», «μου τα έχει πει όλα, θα εκτιμήσω εγώ την ώρα που θα τον συμβουλέψω να μιλήσει». Ανέφερε πως ο επιχειρηματίας τον προτίμησε για δικηγόρο του «γιατί ξέρει την κόντρα μου με τρεις - τέσσερις ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και ήθελε να στείλει ένα μήνυμα». Μάλιστα, στην εν λόγω συνέντευξή του ο Αν. Λοβέρδος δεν αναγνώριζε κανένα πρόβλημα στο να αναλαμβάνει μια υπόθεση αστικής διαφοράς την ώρα που ο ίδιος είναι βουλευτής και που μάλιστα δηλώνει πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του στο σκάνδαλο Novartis.

Σ’ αυτό το τοπίο, ο πρωθυπουργός είπε χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3) ότι «πολλά από αυτά που μαθαίνουμε τώρα έρχονται και υποστηρίζουν την άποψή μας ότι το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια προσπάθεια χειραγώγησης του μιντιακού τοπίου» και πως οι «ύποπτες διαδρομές χρήματος πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη αλλά και από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές». Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μονόδρομο την αποπομπή του Ν. Παππά» και απέφυγε να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε Εξεταστική εφόσον έρθει δικογραφία στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, με την αποστροφή του ότι έχουν καταρριφθεί τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε ποιος είναι ο πολιτικός στόχος αυτών των επιθέσεων για τις οποίες... δεν γνωρίζει τίποτα.

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπερνά το γεγονός ότι ο Χρ. Καλογρίτσας δεν πήρε άδεια τηλεοπτικού σταθμού επειδή τον έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «όταν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισαν ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τους όρους, τον απέκλεισαν από τον διαγωνισμό, διαψεύδοντας τους τότε ισχυρισμούς της Ν.Δ. για δήθεν ‘κόκκινο’ κανάλι και καναλάρχη». Σχολίαζαν σκωπτικά πως τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του «ίσως τις γνωρίζουν καλύτερα τόσο ο οικογενειακός συνέταιρός του και υπουργός κ. Θεοδωρικάκος όσο και άλλοι υπουργοί του Κ. Μητσοτάκη».

«Φθηνός και εμφανής αντιπερισπασμός»

Ποια είναι η υπόθεση τελικά όμως; Σε εκτενές ενημερωτικό σημείωμά τους, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως πρόκειται για αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, δηλαδή για ανεξόφλητο χρέος 3 εκατ. του Χρ. Καλογρίτσα σε επιχειρηματικό όμιλο. Χρήματα που του καταβλήθηκαν για υπεργολαβία έργου, τα οποία όμως ο επιχειρηματίας δεν επιστρέφει, και τώρα, εκ των υστέρων, ισχυρίζεται ότι του δόθηκαν για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κάνοντας λόγο για «εμφανή, πέρα από φθηνό, αντιπερισπασμό», πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαιναν ότι αυτή τη γραμμή υποστηρίζει ο συνήγορος του Χρ. Καλογρίτσα Αν. Λοβέρδος, «που διώκεται για τη Novartis και του οποίου ο συνεργάτης εμπλέκεται στην υπόθεση του παρακράτους που αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ».

Όμως, η αποκαλυπτική απόφαση του ελβετικού δικαστηρίου, την οποία δημοσιοποίησε χθες η «Α», απορρίπτει τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα - Λοβέρδου για δήθεν εικονικά τιμολόγια 3 εκατ. ευρώ, καθώς η ελβετική Δικαιοσύνη τον υποχρέωσε να καταβάλει τα χρήματα αυτά στη CCC. Επιπλέον, ο ίδιος ο Χρ. Καλογρίτσας τον Οκτώβριο του 2016 -έναν μήνα μετά δηλαδή απ’ όταν κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες-, μέσω της εταιρείας του επιβεβαίωνε τη συμμετοχή του στο κατασκευαστικό έργο ως υπεργολάβος, όπως προκύπτει από e-mail της εταιρείας του προς τη CCC, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην προαναφερθείσα απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

«Είχε ήδη αποχωρήσει από την έκδοση της εφημερίδας»

Ο Χρ. Καλογρίτσας, μέσω του Αν. Λοβέρδου, ισχυρίζεται στη μήνυσή του ότι δήθεν με «εντολή Παππά» δόθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία της εφημερίδας «Documento». Επ’ αυτού, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η εφημερίδα δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Χρ. Καλογρίτσα, ωστόσο εκείνη την περίοδο τα χρήματα αυτά παρέμεναν δεσμευμένα -ως εγγυητική επιστολή για τον διαγωνισμό για τις άδειες- υπέρ του Δημοσίου έως τον Ιανουάριο του 2017. «Όταν εντέλει τον Ιανουάριο του 2017 αποδεσμεύτηκαν τα χρήματα που είχαν καταβάλει οι υποψήφιοι για τον διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την απόφαση του ΣτΕ, άρα και τα 3 εκατ. ευρώ του Χρ. Καλογρίτσα, εκείνος είχε ήδη αποχωρήσει από την έκδοση της εν λόγω εφημερίδας» προσθέτουν.

Κοινή offshore Μ. Γκραμπόφσκι – «Πρώτου Θέματος»

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ακόμη μία μεγάλη αντίφαση που αφορά τη Ν.Δ., η οποία επί τέσσερα χρόνια έλεγε πως ο Χρ. Καλογρίτσας πήρε δάνεια από την Τράπεζα Αττικής με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξει κανάλι. «Τώρα, ξαφνικά, το αφήγημα άλλαξε και υποστηρίζει πως τα πήρε από ιδιώτη; Άρα τόσα χρόνια έλεγε ψέματα η Ν.Δ.;» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Σχολιάζουν δε πως «ακόμα κι αν δεχθούμε ότι όντως πήρε χρήματα από ιδιώτη, κάτι που είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, τότε γιατί είναι μεμπτό αυτό για τη Ν.Δ. και όχι ότι η εφημερίδα ‘Πρώτο Θέμα’ χρηματοδοτήθηκε, και μάλιστα από την ίδια offshore που χρηματοδοτήθηκε και η εταιρεία της συζύγου του πρωθυπουργού;».

Σιωπή Ν.Δ. για τις αποκαλύψεις της ΕΥΠ

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. κάνει πολιτική με όσα κάποιοι αντίδικοι σε αγωγές λένε μεταξύ τους, για να τονίσουν: «Όμως αυτά που αποκαλύπτονται για το παρακράτος δύο μέρες τώρα δεν είναι ισχυρισμοί σε κάποιες αγωγές, αλλά επίσημες καταγραφές της ΕΥΠ που αποδεικνύουν ανατριχιαστικά πράγματα και εμπλοκή υπουργών της Ν.Δ. στο παρακρατικό κύκλωμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL