Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Θεοχαρόπουλος: Παράταξη χρεοκοπίας της χώρας η ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεοχαρόπουλος: Παράταξη χρεοκοπίας της χώρας η ΝΔ

Ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επισήμανε «Η ΝΔ εκλέχτηκε έχοντας ως σημαία την μεσαία τάξη και την ανάπτυξη και κατάφερε να φέρει την ύφεση πριν την πανδημία και τα νέα λουκέτα προ των πυλών.

Η κυβέρνηση αντί να επιδοτήσει την εργασία, επιδότησε την αναστολή της, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης είτε είναι ανεπαρκή είτε έχουν αποτύχει στην εφαρμογή τους. Για αυτό τους επόμενους μήνες υπάρχει ο κίνδυνος σημαντικά τμήματα της κοινωνίας να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής.

Ταυτοχρόνως η ΝΔ συνεχίζει τις “παλιές καλές” πρακτικές της ελληνικής Δεξιάς. Τροφοδοτεί με δημόσιο χρήμα φιλικά επιχειρηματικά και μιντιακά συμφέροντα, κάνει “δουλειές” τύπου κατάρτισης – voucher, προχωρά σε αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις εξυπηρετώντας τα πελατειακά δίκτυα στα οποία παραδοσιακά στηρίζεται και διορίζει “άριστους” χωρίς καν πτυχίο σε κρίσιμους τομείς.

Η ΝΔ, όπως το πάει, θα αναδειχθεί ως “η παράταξη της χρεοκοπίας της Ελλάδας”. Χρεοκόπησε την χώρα με τις πολιτικές της το 2004 – 2009, θα την χρεοκοπήσει και το 2020 με την εγκληματική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ρεκόρ ύφεσης και ανεργίας».

Όσον αφορά την υπόθεση Νοβάρτις σημείωσε «Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα η σκανδαλολογία και άλλο η συζήτηση για τα υπαρκτά σκάνδαλα. Σήμερα υπάρχει σκάνδαλο Novartis και η ΝΔ επιστρατεύει τη σκανδαλολογία για να το συγκαλύψει, αλλά και για να αποπροσανατολίσει από τη ζοφερή κατάσταση στην οικονομία.

Την ώρα μάλιστα που ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ υποχρεώνει τη Novartis να πληρώσει στο Αμερικανικό Δημόσιο 310 εκατ. δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και όταν τρεις πρώην υπουργοί, πολιτικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη, ενώ σε έναν από αυτούς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση.

Αναφορικά με το 1989, σκάνδαλο Κοσκωτά υπήρξε, όπως υπήρξε και ο «Κουτσονόμος» του  Κουτσόγιωργα, για αυτό το πολιτικό κλίμα εκείνη την εποχή απαιτούσε εξυγιαντικές κινήσεις. Η παραπομπή όμως του Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο και η στοχοποίησή του ήταν λάθος.

Σήμερα συμβαίνει το πρωτοφανές, αντί να επιδιώκει η κυβέρνηση τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis, ενοχοποιεί όσους επιχείρησαν να το διερευνήσουν.

Επιχειρούν μάλιστα να στοχοποιήσουν ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας ότι δεν έχουν πάρει κανένα πολιτικό μάθημα από τα βιώματα του ’89, αν και έχουν περάσει 31 ολόκληρα χρόνια από τότε.

Επειδή, όμως, βρισκόμαστε στο 2020, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η δημόσια ζωή του τόπου οδηγείται με ευθύνη της ΝΔ σ’ έναν κατήφορο με σοβαρές συνέπειες για τη Δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα».

Για το θέμα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, υπογράμμισε

«Ήδη η πανδημία κράτησε πίσω τη διαδικασία του μετασχηματισμού, συνεπώς το επόμενο διάστημα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Οι πρόσφατες αποφάσεις ήταν σημαντικές τόσο σε επίπεδο συμβολικό, με την επικύρωση του τίτλου “ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”, όσο και σε επίπεδο ουσίας, με την επανεκκίνηση των εγγραφών και τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο του φθινοπώρου. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν περισσότερα πράγματα για να μη μείνουν κενό γράμμα.

Για να πείσουμε του προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στο εγχείρημα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τους εμπνεύσουμε πολιτικά. Με ένα σύγχρονο προοδευτικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και θα εκφράζει την κοινωνική συμμαχία του κόσμου της εργασίας με τη μεσαία τάξη.

Να δώσουμε, επίσης, νέο νόημα στην κομματική ένταξη. Δημιουργώντας νέες δομές, ενεργοποιώντας όλα τα μέλη, παλιά και νέα, και υιοθετώντας σύγχρονες μεθόδους πολιτικής συμμετοχής. Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ένα σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα όπου θα αξίζει να ενταχθείς και να αγωνιστείς για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία».

Σχετικά με την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία να ζητά διάλογο και συμπόρευση με τους προοδευτικούς πολίτες και την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συμπράξει, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε

«Γιατί κάθε μέρα που περνάει θα αναδεικνύεται η αδήριτη κοινωνική ανάγκη συμπόρευσης ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Όσον αφορά το ποιος εκφράζει κατά κύριο λόγο την ευρύτερη προοδευτική παράταξη το αποφάσισαν οι πολίτες στην κάλπη μόλις ένα χρόνο πριν, δίνοντας 32% στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Το χειρότερο δεν είναι ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρνείται τον διάλογο, αλλά ότι για ακόμη μία φορά τις τελευταίες ημέρες ταυτίζεται με την πιο σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ.

Ελπίζω να μην γίνει η στρατηγική επιλογή συμπόρευσης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ με στόχο μία νέα συγκυβέρνηση. Εμείς επιμένουμε στην προοπτική της συνεργασίας των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στη βάση προγραμματικών θέσεων, προς όφελος της κοινωνίας.

Ο διάλογος και η προοπτική συμπόρευσης δεν μπορεί να αποτελεί τελειωμένη υπόθεση, ειδικά τώρα που οι επό­με­νες εκλο­γές θα γί­νουν με απλή ανα­λο­γι­κή και μπορούν να δώ­σουν τη δυ­να­τό­τη­τα να προ­κύ­ψει μια κυ­βέρ­νη­ση συνεργασίας των προ­ο­δευ­τι­κών δυ­νά­με­ων, όπως συνέβη και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας εκ νέου διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά.»

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL