Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
"Τάξη με τον βούρδουλα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τάξη με τον βούρδουλα"

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι επίδειξη δύναμης, αλλά και προληπτικό περιχαράκωμα σε μια βεβιασμένη (αφού ήρθε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν) κίνηση αυτοπροστασίας και αυταρχισμού από τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Μια κυβέρνηση που, παρά τα αφηγήματα επιτυχίας που κοπιάζουν να στήνουν καθημερινά τα ΜΜΕ, βρίθει αντιφάσεων, αδυναμιών διαχείρισης και χαρακτηρίζεται από επιδεικτική αδιαφορία για τα οικονομικά προβλήματα που κάνουν τους ανθρώπους της μεσαίας και της εργατικής τάξης να αγωνιούν.

«Επιθυμείτε συσσίτια» έλεγαν στον ΣΚΑΪ, διότι όποιος στέκεται δίπλα στους πολίτες και βλέπει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ. είναι κάτι σαν «εχθρός της χώρας». Κατά παρόμοιο τρόπο, όποιος διαπιστώνει τα προβλήματα στον τουρισμό και εστιάζει στις λύσεις, αντί να βγάζει φωτογραφίες και να στήνει πλάνα στα ηλιοβασιλέματα, είναι τουλάχιστον ανθέλληνας.

Ακριβώς επειδή είναι ανίκανοι να δώσουν λύσεις με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και όχι το προσωπικό τους στενά κομματικό κέρδος που συντηρούν με την προπαγάνδα της Ακροδεξιάς στα κανάλια, τα δωράκια στους κολλητούς και φίλους και τη στοργική φροντίδα των καναλιών... πέρασαν τον απαράδεκτο νόμο για τις συναθροίσεις.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι φοβούνται τις αντιδράσεις που έρχονται ως απάντηση σε μια κυβερνητική πολιτική που αδιαφορεί για τα προβλήματα και προσπαθεί διαρκώς να «ξεγελά» τους πολίτες. Το προφίλ του υποτιθέμενου φιλελεύθερου κεντρώου πρωθυπουργού που θέλει να υιοθετεί ο Κυρ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κόντρα ρόλος με τα νεοφιλελεύθερα και αυταρχικά νομοθετήματα που θέλει να εφαρμόσει.

Και αν περιμένει ότι θα βγει αλώβητος από την πλήρη ταύτισή του με τις ακροδεξιές επιταγές του Σαμαρά, γελιέται.  Όσα τηλεοπτικά επιφωνήματα αγάπης και αν λαμβάνει από τα κανάλια, οι σφιχτοί εναγκαλισμοί με την Ακροδεξιά που της δίνουν νομιμοποιητικό άλλοθι και πρώτο κυβερνητικό ρόλο τον ίδιο θα πλήξουν πρώτα. Οσονούπω.

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δεν είναι απλά ακραία αντιδημοκρατικό. Ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία και πυροδοτεί ένα μόνιμο σκηνικό έντασης επαναφέροντας το αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού».

Τα φθηνά ψευδοεπιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου (όλοι οι πολίτες συμφωνούν -ή έτσι κάνουν στην Ευρώπη) επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να αντέξει στον διάλογο η βαρύτατη καταπάτηση ενός από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αυτού της διαμαρτυρίας και της ελευθερίας κινηματικής έκφρασης της αντίθετης άποψης.

Ενός δικαιώματος που βρίσκεται ακριβώς στον πυρήνα της δημοκρατίας, γι' αυτό και την καταστρατήγησή του δεν τόλμησε ποτέ κανείς... κ. Βορίδη, παρά μόνο η χούντα.

Και αυτός είναι ο λόγος που ο Γ. Πρετεντέρης δεν θυμάται να γίνονταν διαδηλώσεις ούτε πριν ούτε μετά το 1971, όπως έγραψε σε ένα ακόμα ευτελές ευφυολόγημα, προσβλητικό για όλους όσο ήταν στα ξερονήσια, στις φυλακές και υπέμεναν τα βασανιστήρια...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL