Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Κλείνουν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη μετά από 87 χρόνια - Ανησυχία σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλείνουν τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη μετά από 87 χρόνια - Ανησυχία σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς

Πληροφορίες αναφέρουν τα εκπαιδευτήρια έχουν επικοινωνήσει ήδη και με τρία ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να διοχετευτούν εκεί τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί. Το σχολείο αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω ορισμένων δανείων για την κατασκευή του σχολείου.

Η είδηση της αναστολής των εγγραφών για την ερχόμενη σχολική χρονιά και η σταδιακή επιστροφή των προκαταβολών χαρακτηρίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς ως το «κύκνειο άσμα» του σχολείου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει επισήμως αν θα τελικά θα καταθέσει αίτημα αναστολής ή κατάργησης στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που μίλησαν στο alfavita.gr, υπάρχει έντονη ανησυχία των εργαζόμενων διότι εκτιμούν ότι με την αναστολή των εγγραφών επιχειρείται μια «αποψίλωση» του μαθητεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών και άρα «δεν μπορούμε να ανοίξουμε το Σεπτέμβριο». Φοβούνται δε για το ενδεχόμενο να χάσουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις ολόκληρων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τους ξημερώνει.

Τα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτηρίων ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η οικονομική δυσπραγία ξεκίνησε το 2003 όταν τα εκπαιδευτήρια μεταφέρθηκαν από την Κηφισίας σε καινούργια και υπερσύγχρονα κτίρια στα Σπάτα, χάνοντας αρχικά πολλούς μαθητές. Σταδιακά τα εκπαιδευτήρια κατάφεραν να προσελκύσουν νέους μαθητές από την Ανατολική Αττική. Ωστόσο τα χρέη συσσωρεύονταν. Το 2017 οι εγκαταστάσεις στα Σπάτα πέρασαν με πλειστηριασμό στα χέρια της τράπεζας λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

«Για κακές επιλογές προσώπων σε θέσεις κλειδιά» κάνουν λόγο στο alfavita.gr πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα εκπαιδευτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η υπόθεση για τη «διαρροή θεμάτων» του International Baccalaureate το 2009, η οποία κόστισε στα εκπαιδευτήρια την άδεια να οργανώνουν τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ουσιαστικά η «Νέα Γενιά Ζηρίδη» ''πλήρωσε'' την επιλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου που δρούσε ερήμην της διοίκησης» μας είπαν χαρακτηριστικά.

ΟΙΕΛΕ: «Παραπλανούν τους εκπαιδευτικούς»

Με νέα ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για επιχείρηση παραπλάνησης των «απελπισμένων και τρομοκρατημένων» εκπαιδευτικών από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, υποστηρίζοντας πως τους ωθούν να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα απαλλάξουν την ιδιοκτησία από την καταβολή των αποζημιώσεων και των υπόλοιπων μισθών.

Η Ομοσπονδία, αναφερόμενη σε επιστολή που εστάλη στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάνει λόγο για «εξοργιστική επιστολή», η οποία «αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών».

Ειδικότερα, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει πως η επιστολή ζητά ουσιαστικά την επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου, καθώς ζητά την «την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία».

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η νομοθεσία ορίζει ότι ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να κλείσει μόνο εάν η ιδιοκτησία καταθέσει στο υπουργείο Παιδείας αίτηση αναστολής που ισχύει για ένα έτος ή κατάργησης που ισχύει για τρία έτη. Το αίτημα αυτό εξετάζεται και υπογράφεται από τον/την υπουργό Παιδείας. Σημειώνεται ότι κανένα ιδιωτικό σχολείο που καταθέτει την αίτηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από το alfavita.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL