Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η εύφλεκτος ύλη*
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εύφλεκτος ύλη*

Στην Κρήτη σήμερα κατεβάζουν ρολά τα μαγαζιά της εστίασης πριν καλά-καλά ανοίξουν. Το ίδιο και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων. Απεργούν επειδή η κυβέρνηση τούς έχει γραμμένους. Σήμερα και αύριο απεργούν οι ξεναγοί επειδή η κυβέρνηση τους έχει επίσης γραμμένους. Σήμερα και αύριο απέχουν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές γιατί η ανικανότητα του υπ. Οικονομικών τους έχει κάνει τη ζωή κόλαση και έχει μετακυλίσει όλες τις αδυναμίες του συστήματος επάνω τους.

Και οι διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα, από τα Επιμελητήρια, τους φορείς της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, κάθε μέρα γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Χθες και προχθές, έρευνες κοινής γνώμης, από εταιρείες που δίνουν προβάδισμα στον Μητσοτάκη, έδειχναν ότι στα επτά από τα δέκα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής και κυρίως στην οικονομία και την Παιδεία η πολιτική της κυβέρνησης αποδοκιμάζεται.

Βρισκόμαστε σε απώλεια της πολιτικής επαφής του κυβερνώντος κόμματος με τη μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολουμένων. Όπως βρέθηκαν και παλιότερες κυβερνήσεις τις δεκαετίες του 1980,του 1990 και του 2000, αλλά και του 2010.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πολιτικό άνοιγμα προς τις δυνάμεις του μεσαίου χώρου αποκτά και κοινωνική μαζική αναφορά και πιθανώς -σε όχι μεγάλο βάθος χρόνου- να δημιουργήσει δυναμικές πολιτικών ανακατατάξεων. Θέμα επιμονής στην ευρύτερη δυνατή συσπείρωση -κοινωνική κυρίως- αλλά και κατάλληλων πρωτοβουλιών, μακριά από ομφαλοσκοπήσεις.

Αν μάλιστα οι αντιδράσεις γενικευθούν και από πλευράς εργαζομένων ειδικά στον τουρισμό, όπου περισσότεροι από 250.000 άτομα θα μείνουν χωρίς εισόδημα επί μακρόν, τότε θα αλλάξουν πολλά. Και μάλιστα στο άμεσα ορατό μέλλον.

* Εύφλεκτος ύλη: Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το άρθρο καλού συναδέλφου στην “Καθημερινή” της Κυριακής, που επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία συσσωρεύει πολύ εύφλεκτη ύλη (προφανώς κοινωνικά...) στα αστικά κέντρα. Τα όσα ήδη συμβαίνουν μάλλον αποδεικνύουν ότι το ίδιο ισχύει και στην περιφέρεια...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL