Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.4°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C19.9°C
4 BF 45%
Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό / Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό: Απεργούν οι ξεναγοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό / Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό: Απεργούν οι ξεναγοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών οργανώνει σήμερα, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σημείωνε ότι "παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας της Covid-19, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης...".

Οι ξεναγοί, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, σημειώνουν ότι "εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου και τη δίμηνη παράταση ανεργίας για κάποιους άλλους, αν και έχουμε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, έχουμε αφεθεί στο έλεος της μοίρας μας, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματα μας προς τα υπουργεία μέχρι σήμερα, για την ένταξη μας στο δεύτερο και τρίτο κύμα μέτρων, ενώ παραμένουμε χωρίς εργασία και χωρίς να διαφαίνεται κάποια αλλαγή της κατάστασης έως την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου 2021".

Η απεργία των οδηγών

Χθες, πρώτη ημέρα της τουριστικής περιόδου, που συνοδεύτηκε με τις πρώτες αφίξεις τσάρτερ, προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις των εργοδοτών για μειώσεις των μισθών τους.

Ο Σταύρος Σεραφειμίδης, πρόεδρος του Σωματείου «Ερμής», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη χθεσινή κινητοποίηση: «Δυστυχώς οι εργοδότες δεν προσέρχονται να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση Εργασίας, που είναι ίδια η περσινή. Ζητούν μειώσεις, μέσα από τη σύμβαση με πρόσχημα τον κορωνοϊό.  

Έχουμε φτάσει στα όριά μας. Φωνάζουμε εδώ και τρεις μήνες και δυστυχώς δεν μας ακούει κανείς. Ανοίγει ο τουρισμός κι εμείς δυστυχώς από αύριο δεν ξέρουμε με τι εργασιακές σχέσεις θα πάμε στη δουλειά μας».

Κινητοποιήσεις για σήμερα Πέμπτη εκτός από τους ξεναγούς έχει προαναγγείλει και ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, ενώ θα προχωρήσει στο κλείσιμο των καταστημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL