Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει τις ευθύνες Μητσοτάκη / Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει τις ευθύνες Μητσοτάκη: Επιστροφή στα χρόνια των Μνημονίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει τις ευθύνες Μητσοτάκη / Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει τις ευθύνες Μητσοτάκη: Επιστροφή στα χρόνια των Μνημονίων

Έναν σχεδόν χρόνο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο, στην Ελλάδα συναντάει κανείς δύο εικόνες. Από τη μια, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, ο "αέρας αισιοδοξίας", τα "χαμόγελα" και ο μαγικός κόσμος της... καλύτερης κυβέρνησης εκ συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Από την άλλη, η εικόνα της ρημαγμένης αγοράς, των ερημωμένων τουριστικών προορισμών, τα κλειστά ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, εάν έχουν καταφέρει να ανοίξουν, χωρίς ρευστότητα και στήριξη, οι απολύσεις, οι εργαζόμενοι που έλαβαν 800 ευρώ για τρεις μήνες και τον εφιάλτη της βαθιάς ύφεσης να μοιάζει όλο και πιο κοντινή προοπτική.

Και αν τα παραπάνω είναι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού, οι αριθμοί, που δύσκολα λένε ψέματα, φανερώνουν ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, όταν η πανδημία δεν ήταν καν ορατό σενάριο. Κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα από την επικοινωνιακή υπεροπλία, με δεκάδες εκατομμύρια δημόσιου χρήματος σε ανύπαρκτα ή ιδιοκτησίας φίλων τους ΜΜΕ -αλήθεια, τι γίνεται με τη λίστα Πέτσα;-, κρύβεται πίσω από την πανδημία για να δικαιολογήσει την αδράνεια στην οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύει την πραγματική εικόνα και τις μεγάλες ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη.

Όπως πριν το 2015

"Η Ν.Δ. παρέλαβε μια οικονομία εκτός Μνημονίων, με ρυθμισμένο το χρέος, με ανάπτυξη για δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να μειώνεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και με 37 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, κατάφερε, σε χρόνο-ρεκόρ, να γυρίσει τη χώρα ξανά πίσω στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων" τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με ανάρτησή του στα social media, σημείωσε πως η εικόνα της χώρας "αρχίζει να μοιάζει με την περίοδο πριν από το 2015" καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων.

Αδιάψευστη ΕΛ.ΣΤΑΤ.

"Η οικονομία μπήκε σε ύφεση από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία, και σήμερα η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός μάς χτυπούν ξανά απειλητικά την πόρτα" αναφέρει, υπογραμμίζοντας τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των πολιτών από τη φτώχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε πρωτόγνωρες συνθήκες μνημονιακής εποπτείας, πέτυχε τη μείωση του ποσοστού φτώχειας για το 2018 στο ιστορικό χαμηλό του 17,9%. "Ακόμα και την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης και των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2005, το ποσοστό ήταν σχεδόν στο 20%" σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας σφοδρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας κάνει λόγο για έναν πρωθυπουργό που, "αντί να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να δώσει λύσεις, επιλέγει να υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων, μιλώντας για ‘αέρα αισιοδοξίας’ στην οικονομία". "Στην πραγματική ζωή, που απέχει έτη φωτός από τη φούσκα του κ. Μητσοτάκη", σημειώνει, "είναι επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται αποκλεισμένες από χρηματοδότηση, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που σήμερα εξωθούνται στο να επιλέξουν ανάμεσα στην ανεργία ή στη μείωση του μισθού τους και να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που σήμερα, ξανά, βρίσκονται στο περιθώριο".

Αλ. Χαρίτσης: Στην τύχη τους οι εργαζόμενοι

"Άλλο πράγμα να εξαγγέλλεις και άλλο να ενισχύεις πραγματικά την οικονομία και τους κλάδους που το έχουν ανάγκη" σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης αναφερόμενος στα 24 δισ. που διαφημίζει η κυβέρνηση αλλά δεν φαίνεται να έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε την αποτυχία του προγράμματος "Συν-εργασία", όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε. "Με τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, καθώς καλούνται ουσιαστικά να επιλέξουν είτε την απόλυση είτε τη μείωση του μισθού τους. Ακάλυπτες όμως μένουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποκλείονται από τη δυνατότητα δανεισμού και την άμεση ρευστότητα που χρειάζονται. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την έγκαιρη ενίσχυσή τους με ρευστότητα με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις" πρόσθεσε.

Η Ομάδα Αλήθειας, γραφείο Τύπου της Ν.Δ.;

Συνεχίζοντας στη γραμμή του κυνισμού και της εκτροπής της συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, η Ν.Δ. επιχείρησε να "απαντήσει" στη δήλωση του Αλ. Τσίπρα με μια φωτογραφία πολιτών που συνωστίζονται έξω από μια τράπεζα.

Πιθανολογούμε, από την περίοδο των capital controls, με το σχόλιο: "Ιούλιος 2015: Οι Έλληνες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τις ‘επιτυχίες’ του ‘μαγαζιού’ του κ. Τσίπρα". Για την ταμπακιέρα, ούτε κουβέντα. Ανέλαβε άραγε η Ομάδα Αλήθειας και επίσημα το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.;

Στην Κέρκυρα σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Πυκνώνουν οι επαφές του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους εργαζομένων και της αγοράς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται σήμερα την Κέρκυρα, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, όπου θα έχει συνάντηση με σωματεία εργαζομένων και εκπροσώπους φορέων του νησιού, ενώ θα επισκεφθεί και το αρχαιολογικό μουσείο.

Τέλος, θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νομού (Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας - Διαποντίων νήσων και Παξών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL