Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το διδακτορικό του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το διδακτορικό του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Του Ευώνυμου

Έχουμε σχεδόν μισό αιώνα μεταπολίτευσης. 46 χρόνια συμπληρώνονται στις 24 Ιουλίου από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.

Σε αυτά τα 46 χρόνια, ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης -γεννημένος το 1955, 19 χρόνων το 1974, εν ενεργεία πολιτικός από το 1987 (νομάρχης Καρδίτσας) και βουλευτής από το 1989- ήταν επικεφαλής του υπουργείου Ασφάλειας επί 6 χρόνια, 7 μήνες και 9 ημέρες μέχρι χθες.

Έχει κάνει και υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (1 χρόνο, 7 μήνες και 2 ημέρες), υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (1 χρόνο, 9 μήνες και 7 ημέρες) και υφυπουργός Ανάπτυξης (2 χρόνια, 4 μήνες και 24 ημέρες). Συνολικά υπηρέτησε σε κυβερνητικές θέσεις 12 χρόνια, 4 μήνες και 12 ημέρες μέχρι τώρα. Τα μισά και παραπάνω στο υπουργείο Ασφάλειας, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ-ΠΟ τώρα) και παλιά Δημόσιας Τάξης...

Ο κ. Χρυσοχοΐδης λοιπόν, βαθύς γνώστης της Ασφάλειας και των κρατικών μηχανισμών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έβγαζε "πόρισμα" περί του παρακράτους της μεταπολίτευσης την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020. Απεφάνθη τελεσίδικα ο λαμπρός μελετητής των παρακρατικών μηχανισμών της μεταπολίτευσης, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις είτε από την έκθεση της ΕΥΠ (διαφθορά στην Αστυνομία) είτε από τα όσα διαδραματίζονται στην υπόθεση Novartis:

"Το λέω με κάθε ειλικρίνεια και ζυγίζω τις λέξεις μου. Στη μεταπολιτευτική περίοδο, παρακράτος σε τέτοια έκταση δεν υπήρξε...". Η μελέτη - διδακτορικό του κ. Χρυσοχοΐδη δημοσιεύθηκε με τη μορφή συνέντευξης στο "Έθνος της Κυριακής" (28.6.2020) και με τίτλο: "Τέτοιο παρακράτος στη μεταπολίτευση δεν έχει υπάρξει".

Δεν μέτρησα από πόσα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναπαράχθηκε πανομοιότυπα το "πόρισμα" του υπουργού Ασφαλείας (τώρα) της κυβέρνησης Μητσοτάκη. "Πόρισμα" με προφανή πολιτικό στόχο. Την άμεση και έμμεση συσχέτιση ενός εγκεκριμένου πολιτικού χώρου με το κοινό έγκλημα. Και την καλλιέργεια στην κοινή γνώμη του άθλιου αφηγήματος της Δεξιάς πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά και στις παραβατικές συμπεριφορές.

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, έκανε έρευνα. Μελέτησε φακέλους από το 1974 και μετά. Εντρύφησε σε εισαγγελικές έρευνες για κυκλώματα διαφθοράς, παρακολουθήσεων, βιντεοσκοπήσεων, καταγραφής (παράνομων φυσικά) συνομιλιών, δράση κρατικών μηχανισμών για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, σχέσεις Ασφάλειας με νεοφασίστες και Χρυσή Αυγή, προβοκατόρικες ενέργειες, περίεργες δράσεις σε εκατοντάδες περιστατικά κ.λπ. κ.λπ. Και εκτός αυτού έριξε και μια φευγαλέα ματιά στα εκατομμύρια φακέλλων του Σπουδαστικού, του Συνδικαλιστικού, της Ασφάλειας ή όπως μετονομάστηκαν μετά το 1954, καθώς και άλλων υπηρεσιών που συνέχιζαν το έργο του χαφιεδισμού και της παρακρατικής δράσης. Άλλωστε 17.500.000 ατομικοί φάκελοι κάηκαν στις 29 Αυγούστου 1989 στη Χαλυβουργική...

Φυσικά ο κ. Χρυσοχοΐδης τα μελέτησε όλα αυτά. Φανταζόμαστε, όχι όπως τα Μνημόνια, για τα οποία δήλωσε αδιάβαστος... Όλα όμως μπορεί να συμβούν... Και γι' αυτό περιμένουμε με αγωνία το διδακτορικό του κυρίου υπουργού περί παρακράτους στη μεταπολίτευση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL