Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Κοινωνικό συμβόλαιο για μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Κοινωνικό συμβόλαιο για μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία

της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου*

Σε πείσμα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού, η Ιστορία δεν τελείωσε το 1989. Η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Έχει πάντα νόημα όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση.

Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και πολιτικές. Με την κρίση της πανδημίας υπέστη καίριο πλήγμα το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Αναδείχθηκαν περισσότερο από ποτέ η ανάγκη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους και η σημασία των δημόσιων οικονομικών πολιτικών.

Τοξικό πολιτικό κλίμα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή στην οικονομία της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των λίγων και ισχυρών. Επιδιώκει να διαμορφώσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε μια περίοδο που είναι πλέον ορατές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών της.

Η επιστράτευση σκοτεινών παρακρατικών μεθόδων αποτελεί προσπάθεια αναβίωσης με νέους όρους του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Τα κίνητρά της είναι προφανή. Η αδυναμία της απέναντι στη κρίση, η συνεχής αποκάλυψη απευθείας αναθέσεων και αυθαίρετων χρηματοδοτήσεων που θίγουν το δημόσιο συμφέρον, όπως η αδιαφανής διαδικασία ενίσχυσης των ΜΜΕ με 20 εκατ. ευρώ, καθώς και το αδιέξοδο που οδηγήθηκε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, παρά τις αντιθεσμικές αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι, όσο και να επιχειρεί μια κυβέρνηση να επενδύσει στη σκανδαλολογία και στην επικοινωνιακή πολιτική, τελικά πάντα επικρατούν η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και τα κρίσιμα διακυβεύματα για τη χώρα και τους πολίτες.

Τέσσερα πολιτικά εφόδια

Έχουμε ήδη περάσει στην επόμενη δύσκολη μέρα της πανδημίας έχοντας τέσσερα σημαντικά πολιτικά εφόδια:

1. Οι ιδέες και οι απόψεις μας είναι ξανά επίκαιρες και αναγκαίες. Ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη υποχρεώνει για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες μια στροφή από τη μνημονιακή αντίληψη σε πολιτικές αναδιανομής, αμοιβαιοποίησης και θεσμικής λειτουργίας.

2. Αυτήν την περίοδο, που κατέρρευσε το αφήγημα της μεσαίας τάξης της Ν.Δ., αποκαταστήσαμε σχέσεις διαλόγου και εμπιστοσύνης με κοινωνικούς φορείς και στρώματα διαμορφώνοντας το πεδίο μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της πρωτογενούς παραγωγής, των ανέργων και όσων ζουν στην εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια.

3. Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την έξοδο από τα μνημόνια και την παρακαταθήκη σταθερότητας του μαξιλαριού των 37 δισ., ενώ τα επίσημα πλέον στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ύφεση χτύπησε την ελληνική οικονομία πολύ πριν από την πανδημία με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.

4. Με τις προτάσεις μας «Μένουμε  Όρθιοι ΙΙ» αποδείξαμε με αξιοπιστία ότι μπορούμε με σχέδιο και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις σοβαρές συνέπειες της πρωτόγνωρης κρίσης που ζούμε. Με γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα ενισχύσεων και ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μισθών και των θέσεων εργασίας, της ζήτησης και των κοινωνικά ασθενέστερων και αποκλεισμένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ύφεσης, των «λουκέτων», της ανεργίας και των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο άλλος δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόγραμμα «Μένουμε  Όρθιοι» αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα και αναδεικνύει ότι ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος και εφικτός.

Αποτελεί τη γέφυρα στην επεξεργασία του νέου προγράμματός μας, που απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις διαχειριστικές αντιλήψεις, με πυξίδα τις αξίες μας για μία κοινωνία με δημοκρατία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, θα δίνει απαντήσεις για την αντιμετώπιση της τριπλής κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, των διευρυνόμενων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου διασφαλίζοντας μια δίκαιη μετάβαση, καθώς και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κινδύνων ενός κόσμου που αλλάζει ραγδαία.

Ένα πρόγραμμα που συνδιαμορφώνουμε συλλογικά και με ανοικτό κοινωνικό διάλογο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού προοδευτικού χώρου. Η συλλογική μας προσπάθεια στοχεύει στον μετασχηματισμό, την ανασυγκρότηση και τη διεύρυνσή του με βάση τις κοινές μας αξίες και την προγραμματική μας πρόταση. Στόχος μας η διατύπωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που να εκφράζει μια νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και πλειοψηφία. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στην κοινωνία, στους προοδευτικούς ανθρώπους που αγωνιούν και επιθυμούν μια προοδευτική κοινωνική προοπτική.

Για την Αριστερά της εποχής μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με αρχές, δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, και αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας και της δύναμής του. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση της Αριστεράς, με οδηγό τις κοινές μας αξίες και τη συστράτευση μας στους διαχρονικούς κοινούς αγώνες του λαού μας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στόχος μας είναι να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό και δημοκρατικό, που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας και να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ένα κόμμα που στοχάζεται, λειτουργεί και αγωνίζεται συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία!

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ονόματος «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» επιβεβαιώνει τη συνέχεια και τη δυναμική της διεύρυνσης με στόχο την εσωτερική πολιτική, λειτουργική και οργανωτική σύνθεση, το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό και αριστερό κόσμο και την αντιστοίχηση με την κοινωνική μας βάση.

Διάλογος χωρίς ηγεμονισμούς

Ταυτόχρονα επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ευρύτερου διάλογου χωρίς ηγεμονισμούς για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θέτει επί τάπητος το ζήτημα της σύγκλισης για μια προοδευτική κυβερνητική προοπτική. Επαφίεται στα άλλα προοδευτικά και αριστερά κόμματα κατά πόσο θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση της εποχής μας στη Βουλή, στην κοινωνία και στα κινήματα απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβερνητική πολιτική.

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος και βουλευτής Β1 Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL