Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια και σφυροκόπημα στην κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανασυγκρότηση, εξωστρέφεια και σφυροκόπημα στην κυβέρνηση

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν να χαθεί άλλος χρόνος για την ανασυγκρότηση είναι στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει ο ίδιος το έναυσμα. Ορόσημο η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το ερχόμενο Σάββατο. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε την περασμένη εβδομάδα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι πρέπει να μπει τέλος στην εσωστρέφεια και στην εικόνα φαγωμάρας.

Σε μεγάλο σκάνδαλο εξελίσσεται η "λίστα Πέτσα".

Την ίδια στιγμή το αντιπολιτευτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση κορυφώνεται με αιχμή του δόρατος την ένοχη σιωπή για τη "λίστα Πέτσα". "Μην διανοηθεί να αλλοιώσει τον κατάλογο των 1.232 μέσων που κατέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα πρακτικά της Βουλής" προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Οικονομικών, την ώρα που ο Στ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει τα στοιχεία έως ότου "ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών".

Με αυτόν τον τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης δραπέτευσε από τη βάσανο των απαντήσεων στη Βουλή και στον λαό μετά την ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα επόμενα βήματα

Η διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη εβδομάδα υπήρξε καθοριστική για την πορεία της ανασυγκρότησης, που μπήκε αναγκαστικά σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Εξωστρέφεια, επανεκκίνηση της ανασυγκρότησης και ανανέωση ήταν το στίγμα που εξέπεμψε η συνεδρίαση του οργάνου.

Ως εκ τούτου, πλέον οι παροικούντες την Κουμουνδούρου και οι σύντροφοι της Προοδευτικής Συμμαχίας βαδίζουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μεθοδολογία, ενώ τέθηκε ο ορίζοντας για το Συνέδριο.

Το τέλος της εσωστρέφειας

Εκτός από τον οδικό χάρτη ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να βάλει τέλος στα φαινόμενα εσωστρέφειας μέσα στο κόμμα. Μια εικόνα που γιγαντώθηκε βέβαια μέσα από τον μεγεθυντικό φακό της πλειονότητας των μέσων ενημέρωσης. Έτσι η διήμερη συζήτηση στην Π.Γ. βοήθησε να διευκρινιστούν ζητήματα που είχαν ανακύψει και προκάλεσαν εντάσεις, ιδίως μετά τη συνέντευξη του προέδρου στο Φόρουμ των Δελφών και του γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη στην "Εποχή".

Είναι ενδεικτικό το κλίμα που μεταφέρθηκε από όλες τις πλευρές. "Προχωράμε με ενότητα και συνεννόηση" έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος που πρόσκειται στην κίνηση μελών «53+» μετά τη συνεδρίαση εξηγώντας πως οι διαφορές σε επιμέρους ζητήματα και η αντιπαράθεση απόψεων, "κάτι που συμβαίνει στα ζωντανά κόμματα της Αριστεράς", δεν σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να συγκλίνουν. Το ότι η απόφαση της Π.Γ. ήταν ομόφωνη αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Λήξαν το θέμα Παπαδημούλη

Η δεύτερη "εστία φωτιάς" που επιχείρησε να θέσει υπό έλεγχο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το θέμα των ακινήτων του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

"Ο Δ. Παπαδημούλης είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του. Ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα, που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα, ήταν λάθος. Νομίζω ότι το έχει κατανοήσει και ο ίδιος" είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας στη σύσκεψη με τους ευρωβουλευτές του κόμματος.

Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα το θέμα θεωρείται λήξαν από τη στιγμή που ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων σε κοινωνικές δράσεις.

"Το πόθεν έσχες μου είναι νόμιμο, ηθικό και πεντακάθαρο, όπως και όλη η πολιτική μου διαδρομή. Αυτό που είναι βρόμικο, ανήθικο και άδικο είναι η πολιτικά κατευθυνόμενη εκστρατεία, ενορχηστρωμένη και πληρωμένη με μπόλικο χρήμα από αυτά τα 20 εκατ. ευρώ εναντίον μου" δήλωνε στην ΕΡΤ ο Δ. Παπαδημούλης.

Αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία

Ανασυγκρότηση και ανανέωση χωρίς κοινωνική αναφορά όμως δεν γίνεται. Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει πραγματοποιήσει εξορμήσεις και περιοδείες στις γειτονιές όλης της χώρας, με δεκάδες στελέχη και μέλη, με το πρόγραμμα "Μένουμε  Όρθιοι" ανά χείρας. Και μάλιστα με πολύ θετική ανταπόκριση.

Από αυτή τη διαδικασία τού να ξαναπιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νήμα της επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επαγγελματίες δεν θα μπορούσε να λείπει ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, όπου συναντήθηκε με πολίτες, αγρότες και κτηνοτρόφους, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία.

Την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, η οποία θα συνεδριάσει δυο ημέρες μετά, το Σάββατο 27 Ιουνίου. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί τα εξής:

* Η ΚΕΑ να εγκρίνει την προσθήκη "Προοδευτική Συμμαχία" στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, με το συνέδριο να δίνει την τελική επικύρωση. Εάν ωστόσο υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία, το νέο όνομα θα χρησιμοποιηθεί από την επόμενη μέρα και σε όλη την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα, στα υλικά και στις κάρτες μελών του κόμματος.

* Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, με επικρατέστερο σενάριο τον Οκτώβριο, φυσικά πανδημίας επιτρεπούσης. Γι’ αυτόν τον λόγο στα τέλη Αυγούστου τα στελέχη του κόμματος θα δώσουν ή όχι το "πράσινο φως" και συγκεκριμένη ημερομηνία, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

* Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με το Πολιτικό Συμβούλιο στη συνέχεια να αναλαμβάνει την ευθύνη να ορίσει τη σύνθεσή της. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί.

* Να επανεκκινήσει η διαδικασία εγγραφής νέων μελών τόσο στον iSYRIZA όσο και στις Οργανώσεις Μελών με έκδοση κάρτας μέλους για όλους. Όπως ήταν λογικό, το lockdown και το πάγωμα της κοινωνικής και πολιτικής καθημερινότητας έφερε και ένα "μούδιασμα" στη διαδικασία, που εξελισσόταν έως τότε με μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα πυκνώσουν οι περιοδείες και οι επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα, καθώς και η διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων, συνελεύσεων, συζητήσεων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL