Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Πυρ ομαδόν από Σκουρλέτη - Σπίρτζη - Χαρίτση / ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην αδιαφάνεια φέρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρ ομαδόν από Σκουρλέτη - Σπίρτζη - Χαρίτση / ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στην αδιαφάνεια φέρνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Πυρ ομαδόν από Σκουρλέτη, Σπίρτζη και Χαρίτση για τους τακτικισμούς Μητσοτάκη αναφορικά με την αναβάπτιση του προγράμματος «Φιλόδημος» σε «Αντώνης Τρίτσης». Τα τρία έμπειρα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα μπαράζ δηλώσεων χθες αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις της «γαλάζιας» κυβέρνησης, ιδίως εν μέσω κινδύνου να ξεσπάσει τοπική χρεοκοπία!

Ας μην ξεχνούμε ότι και οι τρεις διετέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πλήρη γνώση όχι μόνο του χώρου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων για την ανακούφιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Π. Σκουρλέτης: Επιστρέφουν οι πελατειακές πρακτικές

«Ο υποκριτής και ο αναξιόπιστος» ήταν το δηκτικό σχόλιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη φωτογραφίζοντας τον ρόλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του νυν υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Με την τοποθέτησή του για το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, ως συνέχεια των αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική με πελατειακές πρακτικές και ψέματα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

«Αρχικά υπέσκαψαν τη χρηματοδότηση των δράσεων / έργων του προγράμματος ‘Φιλόδημος Ι’, τακτική που συνεχίζεται για τα δρομολογημένα και ενταγμένα έργα» σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: «Στη συνέχεια λοιδόρησαν τον ‘Φιλόδημο Ι’ μιλώντας για δήθεν έλλειψη εξασφαλισμένης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ισχύει ότι χρησιμοποιούν την ίδια χρηματοδοτική σύμβαση;)».

«Έπειτα διέγραψαν τον ‘Φιλόδημο Ι’ και θέσπισαν ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το όνομα ‘Αντώνης Τρίτσης’. Κι έφτασαν, τελικά, στην ουσία: αντί για τα γνωστά σε όλους τους ΟΤΑ αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης έργων για χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο Ι», φρόντισαν να θεσπίσουν διαδικασία αξιολόγησης με κυρίαρχο τον ρόλο του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών, με όρους αδιαφάνειας, εμπλοκής ιδιωτών και πελατειακής λογικής» υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

«Με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, με 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ και με δημοπρατημένα έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρθηκαν στο ‘Αντώνης Τρίτσης’, ώστε στο μέλλον να εγγραφούν στις ‘επιτυχίες’ της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο ‘Φιλόδημος Ι’ καταρρίπτει στην πράξη τα κυβερνητικά fake news» τόνισε ο Π. Σκουρλέτης επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «εμβληματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Χρ. Σπίρτζης: Η ποιοτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ!

«Τελείωσαν και οι ιδέες επικοινωνιακής φιέστας για να καλυφθούν οι ξεπερασμένες μεθοδολογίες καθημερινής τηλεοπτικής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη» ήταν το δηκτικό σχόλιο του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Υποδομών.

«Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να σβήσει από τη συλλογική αυτοδιοικητική μνήμη το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα ‘Φιλόδημος’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να το καταφέρει» τόνισε ο Χρ. Σπίρτζης προσθέτοντας: «Και ο λόγος είναι απλός: τον ‘Φιλόδημο’ συνεχίζουν». «Και ορθώς πράττουν, διότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απάντησε στις πραγματικές ανάγκες των δήμων και των περιφερειών της χώρας, που υπήρξαν οι μεγάλοι πληγέντες από τις μνημονιακές περικοπές» υπογραμμίσει σε σαρκαστικό τόνο ο Χρ. Σπίρτζης.

«Θα ευχόμασταν, πάντως, η κυβέρνηση να συνέχιζε τους διαγωνισμούς και τα έργα πολλών δισεκατομμυρίων που ακύρωσε ή κόλλησε τους δέκα μήνες» καυτηρίασε ο Χρ. Σπίρτζης.

Σε αυτό το πνεύμα ο Χρ. Σπίρτζης συνέχισε λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη θέσπιση του ‘Φιλόδημου’, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει. Οι ποιοτικές διαφορές, τελικά, έγκεινται στα παραπάνω και είναι ενδεικτικά τόσο των προθέσεων της κυβέρνησης όσο και των επικοινωνιακών τακτικών της».

Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης αποκάλυψε ότι «στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των δήμων (ΚΕΔΕ) υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εταιρείες που κυκλοφορούν στους δήμους προς άγραν πελατείας, μιλώντας για προσκλήσεις που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί». «Πώς γνωρίζουν οι εταιρείες συμβούλων το περιεχόμενο προσκλήσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί και θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός σήμερα;» διερωτήθηκε.

Αλ. Χαρίτσης: Η σκανδαλώδης επιλογή πριμοδότησης των εκλεκτών

«Το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ κρατά το ίδιο χρηματοδοτικό σχήμα και τις ίδιες προσκλήσεις με τον ‘Φιλόδημο’ -το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- και το μόνο στο οποίο διαφοροποιείται είναι η επιστροφή στις αδιαφανείς πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος” τονίζει με δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος έχει βαθιά γνώση του προγράμματος «Φιλόδημος», καθώς ήταν καθοριστική η συμβολή του στην ίδρυσή του, όταν διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Αλ. Χαρίτσης στηλίτευσε το γεγονός ότι «πριν ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το νέο πρόγραμμα, και σύμφωνα με καταγγελίες δημάρχων, υπάρχουν ήδη δήμοι που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης».

“Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κυβερνητική επιλογή, που πριμοδοτεί δήμους και εταιρείες που ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ‘φωτογραφικό’ καθορισμό των όρων και την έγκριση μελλοντικών δημοπρατήσεων” διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “χωρίζει τους δήμους, που ήδη βρίσκονται στα όρια χρεοκοπίας, σε ‘εκλεκτούς’ και ‘αποπαίδια’”, ότι “υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή και προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης”.

«Οι δήμοι είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας, φορτωμένοι με τον βαρύ λογαριασμό της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να στηρίξει έμπρακτα το έργο τους. Τους χωρίζει σε ‘εκλεκτούς’ και ‘αποπαίδια’, υποστηρίζει την αδιαφάνεια και τη συναλλαγή, προωθεί ένα στρεβλό και αναποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης» κατέληξε στη δήλωσή του ο Αλ. Χαρίτσης.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL