Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ΣΕΒ: / Ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΕΒ: Η συμπόρευσή σας με τις υφεσιακές πολιτικές και την απορρύθμιση της εργασίας δεν δικαιώθηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ΣΕΒ: / Ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΕΒ: Η συμπόρευσή σας με τις υφεσιακές πολιτικές και την απορρύθμιση της εργασίας δεν δικαιώθηκε

Ηχηρά μηνύματα για τη στάση του ΣΕΒ στις «καταστροφικές πολιτικές| της απορρύθμισης της εργασίας, σκληρές αιχμές για την αδράνεια της κυβέρνησης που «θα επιδεινώσει τη ζημιά», καθώς και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης των Ελλήνων βιομηχάνων.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ανατρέψει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας ήδη πριν από την έναρξη της πανδημίας» τόνισε και προειδοποίησε: «Αν δεν υπάρξει σήμερα συντονισμένη εθνική προσπάθεια και γίνει ξανά η πολιτική επιλογή την κρίση να την πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τότε οι συνέπειές της θα μας ακολουθήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και μετά το τέλος του 2020». «Η Ελλάδα μπορεί», εκτίμησε, επισημαίνοντας ωστόσο πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και στις τεράστιες δυνατότητες της χώρας «βρίσκεται η αυταρέσκεια και ο ερασιτεχνισμός μιας συντηρητικής και κοντόφθαλμης κυβέρνησης. Χωρίς σχέδιο, όραμα και φιλοδοξία ουσιαστικών αλλαγών για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Αιχμές για τη στάση του ΣΕΒ

Παρουσία του νέου προέδρου Δ. Παπαλεξόπουλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως υπάρχουν δύο δρόμοι στη νέα φάση που μπαίνει η χώρα: η συμπόρευση με «την παραδοσιακή συνταγή της καταστροφής, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις απολύσεις, τις υφεσιακές πολιτικές». «Αυτή την επιλογή δυστυχώς υπερασπίστηκε παλιότερα (σ.σ.: ο ΣΕΒ) και δεν νομίζω ότι δικαιώθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Ο άλλος δρόμος, πρόσθεσε, είναι «να αναγνώσει ψύχραιμα και ενδελεχώς τη συγκυρία και τις μελλοντικές εξελίξεις και να σπεύσει με προτάσεις και θέσεις που στηρίζουν την ενεργό ζήτηση και προστατεύουν την κοινωνική συνοχή». «Πολλές φορές, για να βρεθείς στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, χρειάζεται να υπερβείς ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό» επισήμανε.

Οι τροπολογίες Ν.Δ. - ΣΕΒ για την αναδιάρθρωση της εργασίας

Τονίζοντας πως η θέση για την ενίσχυση της εργασίας δεν είναι μόνο θέση αρχής, αλλά μια θέση με βάση τα αποτελέσματα στην πράξη, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι θεωρούν ακόμα ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων, η συγκράτηση του κατώτατου μισθού, η διευκόλυνση των απολύσεων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης».

«Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση σε όλα τα παραπάνω» σημείωσε, υπενθυμίζοντας τις τροπολογίες που κατέθετε «τη μία μετά την άλλη» ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει τη διαφωνία του. «Φαίνεται όμως ότι η Ν.Δ. είχε συμφωνήσει, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, μαζί σας σ’ αυτές τις τροπολογίες» τόνισε, δείχνοντας με νόημα προς το προεδρείο.

Ο διευθυντής που εμφανίζεται... executive of the year

«Στο μόνο πράγμα που υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στη διαμόρφωση μιας εικονικής πραγματικότητας από μια κυβέρνηση που επενδύει τα πάντα στην επικοινωνία» είπε. Έσπευσε μάλιστα να παρουσιάσει την κατάσταση στη χώρα με ένα οικείο για τους βιομηχάνους παράδειγμα. «Είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιό σας έναν άνθρωπο ο οποίος, με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά.

Αλλά ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εσείς βλέπετε κάθε μέρα αυτόν τον άνθρωπο σε πρωτοσέλιδα, sites και δελτία ειδήσεων να παρουσιάζεται σαν να είναι ο executive of the year» είπε και πρόσθεσε: «Σαν να μην έφτανε αυτό, ανακαλύπτετε ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ξοδέψει κεφάλαια της εταιρείας που επρόκειτο να επενδυθούν σε φίλους και υποστηρικτές του στα ΜΜΕ για την προσωπική του προβολή, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερώσει τους μετόχους της εταιρείας. Σας διαβεβαιώνω, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου συμπτωματική» υπογράμμισε προκαλώντας το μειδίαμα των παριστάμενων.

Η Ελλάδα εξαίρεση με ευθύνη της κυβέρνησης

Σ’ αυτό το πλαίσιο κατέδειξε ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το γεγονός ότι ήδη πριν από την έναρξη της πανδημίας η χώρα είχε εισέλθει στη φάση της ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ η απασχόληση μειωνόταν, όπως σημείωσε. «Ο κορωνοϊός μας συνάντησε ενώ η Ελλάδα κινούταν σε αρνητικό έδαφος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας «πολύ φοβάμαι ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη ζημιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ενώ η Ευρώπη δείχνει πιο έτοιμη να επέμβει εγκαίρως για τον περιορισμό των ζημιών, η Ελλάδα με «ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει εξαίρεση», αν και «υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να είναι και από τις χώρες που πρωτοστατούν σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Στα σκουπίδια η ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική

Ακόμη, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε έτοιμη μια «ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική που προέκυψε μέσα από διαβούλευση με τους φορείς όλων των κλάδων της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας». «Την αξιοποίησε ή την πέταξε στα σκουπίδια;» διερωτήθηκε, ενώ ανέφερε τα ρεκόρ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στις επενδύσεις ως «ενδεικτικά της αλλαγής πορείας που διακόπηκε από τις ιδεοληψίες της Ν.Δ.».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε αδιανόητο η κυβέρνηση να θεωρεί πετυχημένα τα προγράμματα στήριξης όταν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί μόνον 2.000 επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή μόνο 53.000 από το σύνολο 750.000. Τέλος, στηλίτευσε το γεγονός ότι οι τράπεζες ενεργούν με βάση κριτήρια που αφορούν «καιρούς ομαλότητας» για να «αποκλείσουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL