Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα / Οι διασταλτικές ερμηνείες και οι μεγάλες προσδοκίες μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα / Οι διασταλτικές ερμηνείες και οι μεγάλες προσδοκίες μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τα θαλάσσια σύνορα

Μια ασυνήθιστα καλή είδηση έμαθε το πανελλήνιο την εβδομάδα που μας πέρασε από το μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Η Αθήνα και η Ρώμη κατέληξαν σε μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους στο Ιόνιο πέλαγος ύστερα από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχιζαν και σταματούσαν, καθώς καμία πλευρά δεν είχε την αίσθηση του επείγοντος, μέχρι που... έσκασε η αντίστοιχη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης πέρσι τον Νοέμβριο.

Η είδηση ήταν ασυνήθιστα καλή για δύο λόγους:

* Πρώτον, επειδή η Ελλάδα κατάφερε επιτέλους να υπογράψει με κάποιον γείτονα συμφωνία για την ΑΟΖ της σε μια εποχή που η Τουρκία ανεβάζει καθημερινή τον πήχη των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

* Δεύτερον, επειδή με τη συμφωνία αυτή αναγνωρίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά το αρνείται η Άγκυρα. Η συμφωνία με την Ιταλία έχει και μια σειρά προβλήματα, που έχουν αναλυθεί εξαντλητικά. Επίσης με τη συμφωνία αναδεικνύεται ότι δεν έχουν όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα, κατοικημένα και ακατοίκητα, τα ίδια δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως το συνηθίζει, πούλησε ένα επικοινωνιακό success story αγνοώντας επιδεικτικά τις λεπτομέρειες, στις οποίες ως γνωστόν κρύβεται ο διάβολος. Και περίπου προεξόφλησε ότι θα κόψει τη φόρα της Τουρκίας, η οποία ετοιμάζει γεωλογικές έρευνες εντός της ελληνικής επικράτειας τους επόμενους μήνες, επικαλούμενη τα δικαιώματα που προκύπτουν από την τουρκολιβυκή συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.

Πώς θα την κόψει; Με μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο -ο Δένδιας πάει την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο- που δεν θα είναι μεν ολοκληρωμένη, αλλά θα διαλύει στην πράξη την ούτως ή άλλως παράνομη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη. Μια τέτοια συμφωνία είναι βέβαια δύσκολη, γι' αυτό και το υπουργείο Εξωτερικών κρατά τις προσδοκίες χαμηλές.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα κάνει τη δική της εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία της ελληνοϊταλικής συμφωνίας, πιάνεται από τις... λεπτομέρειες, τις οποίες προτιμά να αγνοεί η Αθήνα, και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αποδέχεται τα τουρκικά επιχειρήματα, ότι δηλαδή οι νησίδες και οι βράχοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα.

Και τώρα; Τι αλλάζει, εάν αλλάζει, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ελληνοϊταλική συμφωνία;

Για απαντήσεις η “Αυγή” απευθύνθηκε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, στον υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών καθηγητή Σωτήρη Ρούσσο και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Σιδέρη.

Κ. Μπ.

 Γ. Κατρούγκαλος: Εμείς και η Τουρκία

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL