Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
"Συν-Ανεργία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συν-Ανεργία"

Αυτό το εύρημα έχει υπογραφή και ονοματεπώνυμο. Είναι έργο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Είναι ο υπουργός που δεν απαγόρευσε ρητά εν μέσω πανδημίας τις απολύσεις και συνεχίζει να μην προστατεύει τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους. Κυρίως όταν οι επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο περίφημο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Και να σκεφτεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώνουν μια πολύ ευνοϊκή εικόνα. Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς στους καταγεγραμμένους εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και όσοι ήταν τον Μάιο σε αναστολή σύμβασης εργασίας (και αρκετοί συνεχίζουν και τον Ιούνιο) και είναι άγνωστο πότε και κυρίως αν θα επανέλθουν στην εργασία τους.

Είναι η κατηγορία των εργαζομένων που έχει περάσει σε μερική ανεργία.

Το πραγματικό ερώτημα ωστόσο είναι πώς μέσω του προγράμματος SURE και την -ευρωπαϊκή- χρηματοδότηση που το ακολουθεί για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας το υπουργείο Εργασίας έχει καταφέρει ακριβώς το αντίθετο.

Πώς έχει καταφέρει αφενός να διστάζουν να μπουν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας οι επιχειρήσεις, αφετέρου οι εργαζόμενοι να αποτελούν τα μόνιμα θύματα -και αυτού του προγράμματος- με μειωμένους μισθούς τουλάχιστον κατά 20% και στην απόλυτη «διαθεσιμότητα» του εργοδότη όσον αφορά τους καθημερινούς όρους εργασίας.

Η απάντηση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν ακολούθησαν κανένα άλλο (ευρωπαϊκό) παράδειγμα πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων (κυρίως των μικρομεσαίων) και των εργαζομένων και των εισοδημάτων τους.

Επέτρεψαν τις απολύσεις, αντικατέστησαν την εργασία με τη μερική απασχόληση, παρέτειναν την μερική ανεργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι εργοδότες δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα «SURE α λα ελληνικά», προχωρούν σε συνολική εκκαθάριση του προσωπικού τους, επιλέγουν να απολύσουν και στη συνέχεια να επαναπροσλάβουν με πολύ χαμηλότερους μισθούς και εκ περιτροπής το προσωπικό τους. Και αφήνουν για το μέλλον τις όποιες διορθωτικές κινήσεις.

Και μόλις προχθές, έχοντας αντιληφθεί την πρώιμη κατάρρευση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να δώσει άλλα 200 εκατ. στο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών, μπας και φιλοτιμηθεί κανένας εργοδότης και ενταχθεί…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL