Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει στην ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή / "Θα αλλάξει πολιτική ο πρωθυπουργός ή θα μοιράσει το πακέτο στους ισχυρούς;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει στην ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή / "Θα αλλάξει πολιτική ο πρωθυπουργός ή θα μοιράσει το πακέτο στους ισχυρούς;"

“Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού είναι όλα αυτά;”

«Ακούω από την κυβέρνηση για 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Πού είναι όλα αυτά;». Το σχόλιο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας χθες με καταστηματάρχες του Ευόσμου συμπυκνώνει ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει στα χείλη της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων και κάθε επαγγελματικής ομάδας που στον απόηχο της πανδημίας βιώνει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης όχι ακριβώς όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά στο πολλαπλάσιο, λόγω των επιλογών της κυβέρνησης.

Το αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πολίτες που αγωνιούν θα ακούσουν από τον Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα στη Βουλή μια πειστική απάντηση για το πού είναι όλα αυτά τα δισεκατομμύρια είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Πόσο μάλλον όταν ο πρωθυπουργός εμφανίζει το μαύρο άσπρο βαφτίζοντας «θετική έκπληξη» την ύφεση που έφερε με τις πολιτικές του, πριν από την πανδημία, όπως (τον) προδίδουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Ή όταν μιλά για δυναμική ανάκαμψη το 2021, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει πολύ αργή ανάκαμψη το 2021, πολύ χαμηλότερη από αυτή της υπόλοιπης Ευρώπης.

Επισημάνσεις και κριτική που του απευθύνει διαρκώς ο Αλ. Τσίπρας, αφενός για να αποδομήσει τις κυβερνητικές δικαιολογίες ότι το μέγεθος της ύφεσης είναι μονόδρομος λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Αφετέρου και κυρίως για να προειδοποιήσει ότι, με την κατεύθυνση που έχει χαράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τη χώρα σε περαιτέρω αρνητικά μέτρα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Σύγκρουση δύο σχεδίων

Έτσι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με αυτό της κυβέρνησης σήμερα το πρωί, καθώς, με την ερώτηση που είχε καταθέσει προ δύο εβδομάδων, ο Αλ. Τσίπρας φέρνει στη Βουλή τον Κυρ. Μητσοτάκη με το ερώτημα αν θα ενισχύσει επιτέλους την εργασία και τις επιχειρήσεις ή θα περιμένει να δει πόσοι θα επιζήσουν από την οικονομική εκδοχή της «ανοσίας της αγέλης» που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.

Επιλογή που έκανε όχι μόνο αποφασίζοντας να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα - παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αγνοώντας και προσπαθώντας να απαξιώσει τα «εμπροσθοβαρή, υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας» του «Μένουμε Όρθιοι».

Διότι, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην "Zeit" εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τρέχουσα κρίση μπορεί να εξελιχθεί για την Ελλάδα σε μια κατάσταση οικονομικής ύφεσης ανάλογη των ετών 2012 με 2014, προβλέποντας «μεγάλο κύμα πτωχεύσεων το φθινόπωρο» λόγω και της δυσκολίας πρόσβασης των εταιρειών σε δανεισμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έπρεπε να είχαν στηριχθεί πολύ νωρίτερα για να αποφευχθεί η έκρηξη της ανεργίας».

Την ίδια ώρα δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία της "Εργάνης" που πιστοποιούσαν αυτή την έκρηξη. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε στη γερμανική εφημερίδα πως, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιθανώς η μόνη ελληνική κυβέρνηση που άφησε στους διαδόχους της γεμάτα ταμεία, παρότι υπήρχε ρευστότητα πάνω από 20 δισ., η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει εγκαίρως τις οικονομικές συνέπειες.

«Δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία»

Όμως, όπως έχει σημειώσει επανειλημμένα, το «σοβαροφανές» επιχείρημα του Κυρ. Μητσοτάκη «να φυλάξουμε λεφτά για πιο δύσκολες μέρες» ίσως να ήταν «αληθοφανές» έως ότου έρθουν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πακέτο 23+9 δισ. για την επόμενη τριετία, αλλά «σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό». «Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Επιπλέον η ευρωπαϊκή πρόταση αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης», «καθώς, την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο».

Από την “Zeit” επανέλαβε πως, παρότι το ευρωπαϊκό πακέτο δεν είναι τόσο υψηλό όσο είχε εισηγηθεί το Ευρωκοινοβούλιο, «το σχέδιο περιέχει πολλά σημεία που διασφαλίζουν την πολιτική αλληλεγγύη στην Ευρώπη». Και από αυτό το βήμα όμως δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σημείωσε δηλαδή ότι «τα κονδύλια πρέπει να κατανέμονται με διαφάνεια και με τεχνική εμπειρία», καθώς «έχουμε πολύ κακές εμπειρίες στην Ελλάδα από συντηρητικές κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν με στρεβλό τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Ξεκάθαρο ερώτημα

Κατόπιν όλων αυτών, το ερώτημα που απευθύνει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι απλό:

«Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων που έχει παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση; Ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL