Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ελληνική πρωτιά στη φυγή κεφαλαίων!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική πρωτιά στη φυγή κεφαλαίων!

ΜΠΟΡΕΙ ο σύγχρονος, κατά κανόνα νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός να αυτοδιορθωθεί; Εντελώς αδύνατον, χωρίς την παρέμβαση των πολιτών στις κυβερνητικές εξουσίες, που έχουν την ευθύνη να τηρούν κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας. Και επειδή στον σύγχρονο κόσμο αυτές οι εξουσίες είναι δέσμιες των άπληστων αρχόντων του πλούτου, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παραμένει άλυτο!

ΜΙΑ σημαντική και αποκαλυπτική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Δασμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν και την Ελλάδα, αλλά πέρασε στα «ψιλά».

ΑΠΟ την έκθεση αυτή, που στοιχεία της δημοσιεύτηκαν από «Βήμα της Κυριακής» (31-5-20), προκύπτει ότι ποσό άνω του 1,5 τρισ. ευρώ φυλάσσουν σε offshore πολίτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Αυτό ισοδυναμεί με το 9,7 του ΑΕΠ της Ευρώπης! Σε παγκόσμιο επίπεδο, το συνολικό ποσό που έχει βρει καταφύγιο στους φορολογικούς παραδείσους εκτιμάται σε πάνω από 10 τρισ. δολάρια!

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ θέση βρίσκονται οι Γερμανοί, όπου ο συνολικός πλούτος που έχουν σε υπεράκτιες εταιρείες ξεπερνά τα 330 δισεκατομμύρια ευρώ! Από κοντά και οι Γάλλοι, με τον πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 277 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία, με τα ποσά σε υπεράκτιες εταιρείες να διαμορφώνονται σε 218 δισ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση είναι οι Ιταλοί με 142 δισ. ευρώ και οι Έλληνες (χώρας με μόνο δέκα εκατομμύρια πληθυσμό!) βρίσκονται στην 5η θέση, έχοντας αποθησαυρίσει 63 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους!

Η ΕΛΛΕΙΨΗ βούλησης του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, που λέει πολλά αλλά δεν κάνει τίποτα, έχουν επισημανθεί πολλάκις σε εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. Πλην όμως, το σύστημα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εργαλεία που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, ακριβώς επειδή αυτά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις νέες οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Άλλωστε, όλοι αυτοί οι φοροφυγάδες, που κρύβουν τον πλούτο τους, είναι χορηγοί κυβερνήσεων. Μπορούν να εκβιάζουν χωρίς να εκβιάζονται.

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ άραγε κανείς ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, συζύγου μιας «αρχιτεκτόνισσας» ίδρυσης offshore, που δανείστηκε για προσωπικές μπίζνες κεφάλαια από αφανείς εταιρείες, μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Δυστυχώς, όσο οι πολίτες παραπλανώνται και καθηλώνονται στην άγνοια, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL