Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ / Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία ακούει το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ / Εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία ακούει το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ


“Να δράσουμε εγκαίρως, χωρίς ολιγωρίες και ανεπάρκειες. Αυτό είναι το μήνυμα του προγράμματος που σας παρουσιάζουμε. Να δράσουμε εγκαίρως. Να δράσουμε τώρα. Να μην πέσουμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, δηλαδή από την πανδημία στην οικονομική κατάρρευση” έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν παρουσίαζε το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι", στις αρχές της πανδημίας στην Ελλάδα, τον Απρίλιο. Δεν χρειάζεται πτυχίο από το... Κολάμπια για να αντιληφθεί κανείς το πνεύμα της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Μέτρα στήριξης των πιο νευραλγικών τομέων της πραγματικής οικονομίας εμπροσθοβαρώς, γιατί μετά θα είναι αργά και το κόστος πολλαπλάσιο. Στήριξη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων και όχι “ανοσία της αγέλης” μετά, όταν τα λουκέτα θα πέφτουν βροχή και η ανεργία θα παίρνει την ανηφόρα.

Καραντίνα στην ενημέρωση, στο σκοτάδι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαφανίστηκε μέσα στην ιδιότυπη καραντίνα που επιβλήθηκε στην πλειονότητα των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απαξίωσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ρεσιτάλ αυταρέσκειας και αλαζονείας. Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει ο Αλ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνέπειες του lockdawn στην οικονομία έχουν αρχίσει πλέον να διαφαίνονται. Μια βόλτα στην αγορά αρκεί για να καταλάβει κανείς την αβεβαιότητα, την απόγνωση και τον φόβο σε όλα τα πεδία. Στον τουρισμό, στην εστίαση, στο εμπόριο, η κατάσταση θυμίζει τα πιο μαύρα μνημονιακά χρόνια. Τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της κρίσης.

Την εικόνα στην οικονομία συμπύκνωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας: “Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν. Η κυβέρνηση δεν θέλει. Οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν”. Απέναντι στην αδράνεια και την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε επικαιροποιώντας τις αναγκαίες παρεμβάσεις και παρουσιάζοντας το "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ". Μια δέσμη προτάσεων που ήρθε έπειτα από δεκάδες πολύωρες τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους και φορείς της αγοράς, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, των εργαζόμενων. Εντούτοις, για ακόμη μια φορά, οι προτάσεις "θάφτηκαν" από τα κανάλια, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για "λεφτόδεντρα", επαναφέροντας την "καραμέλα" του 2015.

Σαν το ψάρι στο νερό

Αυτή τη φορά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα η Αριστερά και τα στελέχη της. Την αδιαμεσολάβητη επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες και τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στην εμπροσθοφυλακή, ήδη από την Τετάρτη, βουλευτές, στελέχη και μέλη κάνουν πράξη τη μεγάλη πανελλαδική εξόρμηση με στόχο οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστούν στην ίδια την κοινωνία, χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των μίντια και της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα το δείτε στα κανάλια, όμως η υποδοχή και η ανταπόκριση των επιχειρηματιών και των πολιτών που συναντούν και συζητούν τα στελέχη του κόμματος είναι παραπάνω από θερμή. Εξάλλου, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, στις γειτονιές, εκεί που ζεί και αναπνέει η κοινωνία, στην άμεση επαφή με τους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν... το ψάρι στο νερό.

Μεγάλη πανελλαδική εξόρμηση

Οι εικόνες από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ρόδο είναι ενδεικτικές. Μια Ρόδος άδεια από τουρίστες και με τους ανθρώπους του τουρισμού σε απόγνωση. "Καλώς ήρθατε σε ένα νεκρό νησί", είπε εκπρόσωπος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων. "Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η παρτίδα δεν σώζεται, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι αλλά και χειμώνα", είπε ένας άλλος. Κοινός τόπος μεταξύ των ανθρώπων που συνομίλησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι παντελώς ανεπαρκή και λίγα για την αντιμετώπιση της τεράστιας κρίσης που ήδη εξελίσσεται.

Στο ίδιο κλίμα και κάτοικοι του νησιού που συνάντησε κατά την περιοδεία του, ενώ δεσμεύτηκε στον περιφερειάρχη Μ. Χατζημάρκο πως θα αναδείξει τα προβλήματα και θα διεκδικήσει τη μέγιστη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων στα νησιά, που "είναι η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας που μας κράτησε όρθιους στα χρόνια της κρίσης". "Τώρα πρέπει να ανταποδώσουμε" είπε χαρακτηριστικά.

Πανστρατιά

Αντίστοιχο το κλίμα και στην αγορά της Καισαριανής, όπου συνομίλησε με επιχειρηματίες της εστίασης, ενώ θετικά είδαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι οινοπαραγωγοί που συνάντησε ο Αλ. Τσίπρας στα Σπάτα. Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, ενώ η δυναμική αρχή έγινε τις προηγούμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων, με το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ" ανα χείρας, στους δρόμους, δίπλα στην κοινωνία, βρέθηκαν μαζί με μέλη του κόμματος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στη Νέα Ερυθραία, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στου Γκύζη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στα Βριλήσσια, ο Πάνος Ρήγας στο Περιστέρι, ο Νίκος Παππάς και η Ραλλία Χρηστίδου στην Ηλιούπολη, ο Κώστας Ζαχαριάδης στο Μαρούσι, οι Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης στη Θεσσαλονίκη, ο Χρ. Καραγιαννίδης στη Δράμα.

Βασικοί άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

* Επιχορήγηση της εργασίας, του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών έως και 100%.

* Ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης 3 δισ. ευρώ, με κριτήριο τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε επιχείρηση.

* Μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

* Δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό, με αξιοποίηση του αναπτυξιακού εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας.

* Μείωση 50% σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου.

* Μείωση στο 6% όλων των προϊόντων στην εστίαση και κατάργηση, για την έκτακτη αυτή περίοδο, του φόρου διαμονής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL