Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Κομισιόν προσπερνά τις ευθύνες της Άγκυρας για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Κομισιόν προσπερνά τις ευθύνες της Άγκυρας για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών

Απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον έλαβαν στην ερώτηση που κατέθεσαν στην Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας. 

Αντί απαντήσεων στα ερωτήματα για το ποιές θα είναι οι συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ σχετικά με τις δραματικές συνθήκες που είχε δημιουργήσει η ανεύθυνη πολιτική της Τουρκίας, οι Ευρωβουλευτές έλαβαν ένα ευχολόγιο που περιορίζεται σε «ηθικολογικού περιεχομένου» διαπιστώσεις και προσδοκίες. Εμπεριέχεται και ένας σύντομος απολογισμός για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας για το προσφυγικό.

Η Κομισιόν, με απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσπερνά τις ευθύνες της Άγκυρας με μια τετριμμένη διπλωματική διατύπωση για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Πέραν τούτου ουδέν αναφέρεται, για τους υπεύθυνους της κρίσης του Φεβρουαρίου.

Για άλλη μια φορά η Κομισιόν με μισόλογα υπόσχεται «ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου» στο επερχόμενο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Θα περιμένουμε να δούμε αν οι πολυαναμενόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σημάνουν μια στροφή της Ευρώπης προς την σωστή κατεύθυνση για την «αποτελεσματική» αντιμετώπιση του προσφυγικού που επιβάλει η ανθρωπιστική κρίση εκτός των άλλων που έχει δημιουργηθεί και αφορά χιλιάδες «κατατρεγμένους» πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Αλλιώς θα έχουμε ένα ακόμη ωραίο ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα.

Η ερώτηση που κατατέθηκε από τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας καθώς και την απάντηση της Κομισιόν

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001213/2020

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Konstantinos Arvanitis, Dimitrios Papadimoulis, Stelios Kouloglou, Elena Kountoura, Petros Kokkalis, Alexis Georgoulis

Θέμα: Αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας

Μετά από τις τραγικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσω πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

2.    Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά προσφύγων;

3.    Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση της απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την τουρκική στάση;

Απάντηση της κ. Γιόχανσον

Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας[1] και συνεχίζει να παροτρύνει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στις 9 Μαρτίου 2020, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ότι οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτές και ενεργές[2].

Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τη στήριξη της Ελλάδας[3] περιλαμβάνει δύο επιχειρήσεις ταχείας επέμβασης στα σύνορα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία, χρηματοδοτική συνδρομή έως και 700 εκατ. ευρώ και αποστολή στην Ελλάδα επιπλέον εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο. Η χρηματοδοτική συνδρομή συμπληρώνει τα 2,23 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα για σκοπούς που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τα σύνορα την τελευταία πενταετία.

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τον Frontex και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για τη στήριξη των ελληνικών αρχών στον τομέα των εθελοντικών επιστροφών και συντονίζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα με βάση περίπου 1.600 εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης[4], τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν πάνω από 90.000 είδη ως βοήθεια στην Ελλάδα στους τομείς της κινητικότητας, της υγείας, της υγιεινής και της στέγασης.

Η Επιτροπή στηρίζει επίσης τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να αυξήσουν το ιατρικό προσωπικό, να βελτιώσουν τις συνθήκες υποδοχής, να εξασφαλίσουν κατάλληλη στέγαση και να επιταχύνουν τις μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα.

Τέλος, το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο θα περιλαμβάνει προτάσεις για ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης με τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL