Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Τα πέντε ανοιχτά δάχτυλα της «αοράτου χειρός»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Τα πέντε ανοιχτά δάχτυλα της «αοράτου χειρός»

(...και η μιζέρια των ελληνικών τραπεζών)

«Ο κορωνοϊός διέκοψε τη φάση της ορμητικής ανάπτυξης στην οποία είχε εισέλθει η ελληνική οικονομία» είπε με τον γνωστό στόμφο του κατ' επάγγελμα διαγγελματία ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανακοίνωνε τα πρώτα οικονομικά μέτρα με την κήρυξη του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και ήρθε χθες η ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., της ανεξάρτητης στατιστικής αρχής, να καταγράψει ύφεση 1,6% στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και 0,9% σε ετήσια βάση. Με μόνο 15 ημέρες κατεβασμένα τα ρολά. Πριν τρέχαμε με χίλια, κατά Μητσοτάκη, και εκεί ακριβώς πέσαμε στον κορωνοϊό και η «αόρατος χειρ» της αγοράς φαίνεται ότι υπέστη πολλαπλά κατάγματα και γυρίσαμε στο πλην. Έλα όμως που είμαστε σε ύφεση και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο;

Άρα, κύριοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εσείς στραβά αρμενίζατε... Ο γιαλός στράβωσε μετά τις 15 Μαρτίου στην οικονομία. Τότε που έκλεισαν όλα. Όπερ σημαίνει ότι η οικονομική σας πολιτική είναι λανθασμένη. Εάν θυμάστε, παραλάβατε -κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ. πάντα- τη χώρα με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% και λέγατε ότι είναι λίγο και θα τον πηγαίνατε στο 4,8%. Μετά αρχίσατε να προσγειωνόσαστε...

Αλλά, πλην της πανδημίας, που επηρέασε μόνο κατά ένα δεκαπενθήμερο την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μία από τις αιτίες της ύφεσης είναι και η μιζέρια των ελληνικών τραπεζών.

Το «μπαζούκα» της κυρίας Λαγκάρντ εξαπέλυσε και χθες 600 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μαζί με τα άλλα προγράμματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ ρευστότητας θα διοχετευθούν από την ΕΚΤ. Και μάλιστα με επιτόκια αρνητικά. Οι τράπεζες επιδοτούνται ουσιαστικά με 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο ανά δισεκατομμύριο που δανείζονται από την ΕΚΤ της Λαγκάρντ

Και για να λύσουμε μια άσκηση πρακτικής αριθμητικής για τα 20 δισ. που θα δανειστούν (το λιγότερο) για το 2020, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα εισπράξουν 200 εκατομμύρια ακόμη κι αν δεν δανείσουν τίποτε, μιας και με 1% αρνητικό επιτόκιο θα πρέπει να επιστρέψουν τα 19,8 δισ. Not bad, που λένε και στο χωριό μου.

Το μέγα θέμα είναι βεβαίως ότι η ΕΚΤ δανείζει αυτά τα λεφτά στις τράπεζες για να τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία και όχι για να τα... «κλωσούν».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL