Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες της Ρόδου: / Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες της Ρόδου: Όσο θα χειμωνιάζει, η τσέπη μας θα αδειάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες της Ρόδου: / Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες της Ρόδου: Όσο θα χειμωνιάζει, η τσέπη μας θα αδειάζει

Της Πόλυς Χατζημάρκου

«Στη Ρόδο είμαστε όλοι πληττόμενοι». Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα απόγνωσης από εργαζόμενους και καταστηματάρχες που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρόδο, όπου βρίσκεται από χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό και την τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αμέσως μετά την πρωινή άφιξή του στο νησί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τη Μεσαιωνική Πόλη, με τις πρώτες εικόνες να είναι άκρως αποκαρδιωτικές όσον αφορά την τουριστική κίνηση και τα ελάχιστα ανοιχτά καταστήματα. Ο ίδιος, σε πρώτη δήλωσή του, η οποία ανέβηκε και στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Οι εικόνες από τα καταστήματα στην παλιά πόλη της Ρόδου είναι αποθαρρυντικές και ενδεικτικές της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. οδηγούν την οικονομία σε έναν ακόμα φαύλο κύκλο, όπως αυτόν που ζήσαμε τα χρόνια των Μνημονίων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα #ΜενουμεΟρθιοι  αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεων και για τη στήριξη των εργαζομένων».

Αγωνία για την τουριστική περίοδο

Σε καφέ εντός των τειχών, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης και στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα γόνιμης συζήτησης εκφράστηκαν σημαντικοί προβληματισμοί εν αναμονή της έναρξης μιας ισχνής τουριστικής περιόδου. Με τις περισσότερες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές, αυτό που τονίστηκε είναι η αγωνία τους, αφού οι περισσότεροι έχουν να εργαστούν από τον περασμένο Οκτώβριο και οι οικονομικές υποχρεώσεις αυξάνονται συνεχώς.

«Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος του Χάρβαρντ», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «για να καταλάβεις ότι τώρα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν». Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης επιχορήγησης στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο 40% των μισθών των εργαζομένων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί κεφάλαιο κίνησης σε όλες τις επιχειρήσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως εξήγησε στους καταστηματάρχες, με τη μορφή φθηνού δανεισμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του θεσμικού εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας, που θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να πάρουν ανάσα, μέσα από μικρά δάνεια, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να μειωθεί η φορολογία για την προκαταβολή φόρου.

Επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο

Στη συνέχεια, από τη Μεσαιωνική Πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το κλιμάκιο που τον συνόδευε περπάτησαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, με τους καταστηματάρχες και τους πολίτες να του επιφυλάσσουν θερμό καλωσόρισμα. Ακολούθως ωριαία συνάντηση είχε με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο στο κτήριο της Περιφέρειας. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης, μετά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου. Τις μεγάλες προκλήσεις, τόσο της χώρας όσο και των νησιών μας. Συζητήσαμε γι' αυτή τη, χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τουριστική περίοδο, για την προστασία της απασχόλησης, τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης, αλλά και για τις μέχρι σήμερα μεγάλες νίκες των νησιών μας».

Συναντήσεις με τους φορείς

Γύρω στις 12.30 ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Πηγές Καλλιθέας για την προγραμματισμένη σύσκεψη με φορείς του παραγωγικού κλάδου. Συγκεκριμένα, το παρών έδωσαν πρόεδροι και εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Δωδεκανήσου, το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου, τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου, τον Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων Ρόδου, τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

«Χρειαζόμαστε άμεσα ουσιαστικές πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης»

«Η οικονομία είναι διασωληνωμένη» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μαρκόπουλος. «Με πρόσχημα την πανδημία, έφεραν μέτρα που θα μείνουν» επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου Π. Εγγλέζος, «καλώς ήρθατε στο νεκρό νησί της Ρόδου», ενώ ο γ.γ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Κ. Σπανός είπε χαρακτηριστικά ότι «όσο θα χειμωνιάζει, η τσέπη μας θα αδειάζει»...

«Είμαστε όλοι πληττόμενοι», «είμαστε αόρατοι από την Πολιτεία», «μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ, χωρίς δουλειά αυτό μας έμεινε», «δεν πρόκειται να επιβιώσουμε τον χειμώνα», ακόμα μερικά σχόλια που εκφράστηκαν.

Τα προβλήματα των επαγγελματιών

Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων τόνισαν σημαντικά προβλήματα που βιώνουν σήμερα, σε ένα νησί που εξαρτάται απόλυτα από τον τουρισμό, όπως:

* Την υπερφορολόγηση, η οποία μειώνει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς και την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.

* Τον κίνδυνο «παγώματος» των ΣΣΕ και την έλλειψη κυβερνητικών εξαγγελιών για το διάστημα μετά τον Σεπτέμβριο.

* Την άρση της επενδυτικής δραστηριότητας, την έλλειψη ρευστότητας και τα προβλήματα που προκύπτουν με ακάλυπτες επιταγές.

* Την ανάγκη στιβαρών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων, έτσι ώστε να «κρατηθεί όρθια» η τοπική οικονομία και κοινωνία.

* Την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και τη στήριξη του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου.

* Την ανάγκη συγκεκριμένων δράσεων για να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας με την εξαγωγική δραστηριότητα και τον τουρισμό.

* Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάγκη κινήτρων και νέων συνεργασιών - «Ο τουρισμός πιάνει ταβάνι, εξαντλείται», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

* Τις διαφορετικές «ταχύτητες» εργαζομένων και τα προβλήματα βιωσιμότητας που προκύπτουν σε όσους/ες έχουν πολλούς εργοδότες (π.χ. ξεναγοί) και δεν έχουν προσληφθεί ακόμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε συνοπτικά τους άξονες του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» για τους συγκεκριμένους κλάδους και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός μάς στήριξε στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, αποτελεί εθνική υπόθεση και βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL