Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Οι κρατικοποιήσεις της Μερκελ και η ΕΥΔΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κρατικοποιήσεις της Μερκελ και η ΕΥΔΑΠ

Η τελευταία θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας θα βρει την οικονομία της χώρας εντελώς διαφορετική, αλλά πάντα πανίσχυρη. Την περίοδο αυτή συντελείται μια τεράστια δομική αλλαγή. Ποια; Η κρατικοποίηση μεγάλου τμήματος των τεράστιων γερμανικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και βρισκόμαστε στην αρχή, τα αριθμητικά δεδομένα είναι εντυπωσιακά. Ιδού τα κεφάλαια που τοποθετεί σε μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις το Γερμανικό Δημόσιο αποκτώντας βεβαίως το αντίστοιχο μετοχικό ποσοστό (στα ποσά -που είναι σε δολάρια- περιλαμβάνονται και τα δάνεια που καλύπτει το κράτος) Lufthansa 9,8 δισ., Adidas 3,3 δισ. και TUI 2 δισ. Και η λίστα συνεχίζεται με εταιρείες που λαμβάνουν από 1,9 δισ. μέχρι 400 εκατομμύρια μεταξύ των οποίων οι Sixt, Pouma, Condor, Thyssenkrupp, Ceconomy και πολλές άλλες. Περίπου στα 100 δισ. αναμένεται να φτάσει το κρατικό placement στις γερμανικές εταιρείες.

Εδώ στην Ελλάδα όμως η ιδεοπληξία των ιδιωτικοποιήσεων (ακόμη και στη Βρετανία και στις ΗΠΑ) κατακουρελιάζεται, οδηγεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πώληση μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων διαχείρισης και διανομής νερού. Ό,τι πιο ακραίο που μόνο στις εναπομείνασες «μπανανίες» της Λατινικής Αμερικής το συναντάει κανείς.

Αλλά οι άνθρωποι ξέρουν -το έχουμε ξαναγράψει- από δουλίτσες. Η ΕΥΔΑΠ είναι πραγματικό κελεπούρι. Δεν χρωστάει πουθενά, έχει ταμείο 428 εκατομμύρια (ναι, 428 μετρητά) και η αξία της στο χρηματιστήριο είναι μόλις στο 80% της λογιστικής της αξίας.

Αλήθεια, πόσο κάνει μια επιχείρηση με τέτοιο ταμείο και 1 δισ. ενεργητικό και μονοπώλιο παρακαλώ, που πράγματι πουλάει πολύ φτηνά το νερό; Και γιατί θα πρέπει δηλαδή να γίνει ακριβότερο; Και γιατί δηλαδή δεν θα μπορούσε με τα 428 εκατ. ευρώ μετρητά να διαθέσει ένα μεγάλο κομμάτι για να αποκτήσει ένα τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ ή της ΔΕΗ, ώστε και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις ή και το Δημόσιο;

(Τώρα, θα μου πείτε, από ποιον περιμένεις απάντηση;…)

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL