Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ψάχνουν συνέταιρους στα κέρδη της ΕΥΔΑΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Ψάχνουν συνέταιρους στα κέρδη της ΕΥΔΑΠ

Με καθαρά εμπορικούς όρους, ποτέ δεν πουλάς μια κερδοφόρο επιχείρηση και κυρίως ποτέ δεν βάζεις συνέταιρο στα κέρδη. Εκτός και αν... Γιατί, στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησής της, όλα μάλλον κρύβονται σε αυτό το «αν», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την εξυπηρέτηση κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων που διά της πλαγίας οδού θα παρακάμψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και θα ανοίξει τον δρόμο στην είσοδο ιδιωτών στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της ΕΥΔΑΠ.

Αξίζει να γνωρίζουμε πως μέσω του ΕΥΣ η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται το 80% των αποθεμάτων νερού ολόκληρης της χώρας, που εκτός της Αττικής εκτείνονται και στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Βοιωτίας και η εκχώρηση σε ιδιώτες αφορά τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση τεράστιων για τις δυνατότητες του όποιου επιχειρηματία έργων όπως τα φράγματα του Μόρνου και του Ευήνου, η λίμνη Υλίκη, το κανάλι με το οποίο μεταφέρεται το νερό στο Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, τα αντλιοστάσια αλλά και πολλές ακόμη υποδομές.

Όλα αυτά λοιπόν, που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία μιας κερδοφόρας επιχείρησης όπως η ΕΥΔΑΠ, έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να τα μοιραστεί με κάποιον ή κάποιους επιχειρηματίες που θα έρθουν να γίνουν συμμέτοχοι στα κέρδη, εμπορευόμενοι ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αδιαφορώντας για τα συμπεράσματα της διεθνούς εμπειρίας σε όσες χώρες προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, εμφανίζεται έτοιμη και αποφασισμένη για μια κίνηση που μπορεί να την παρουσιάσει ως εκσυγχρονισμό αλλά δεν παύει να σημαίνει υποβάθμιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, απότομη αύξηση τιμολογίων για τους πολίτες, μείωση ελέγχων υδροληψίας και επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στους πολίτες αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου δεν διστάζει να παίξει το παιχνίδι της σύμπραξης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιθυμεί να εξυπηρετήσει καθώς εδώ και χρόνια όχι μόνο εγχώριες εταιρείες αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές προσπαθούν, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, να μπουν στην ελληνική αγορά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και πρόσφατα με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, δείχνει με τον πιο κυνικό τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια του εθνικού πλούτου της χώρας αλλά και των δημοσίων αγαθών θυσιάζοντας τα πάντα στον βωμό του κέρδους κάποιων άλλων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL