Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ο Τσίπρας η εστίαση και οι αστείοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τσίπρας η εστίαση και οι αστείοι

Του Σχολιαστικού

Ο Τσίπρας, λοιπόν, πήγε μια περιοδεία στην Καισαριανή και μίλησε με καταστηματάρχες της εστίασης.

Φυσικά, πολύ λίγη συζήτηση έγινε γι’ αυτό στα κανάλια. Και κυρίως γι’ αυτά που του είπαν.

Η Νέα Δημοκρατία πάντως θορυβήθηκε. Και έβγαλε μια τεράστια ανακοίνωση στην οποία θυμίζει στους επιχειρηματίες της εστίασης ότι ο Τσίπρας έφερε Μνημόνια, αύξησε τον ΦΠΑ, έβαλε φόρο στον καφέ, φόρο στο WiFi, φόρο εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές.

Ενώ από το 2010 έως το 2014 ήταν σχετικά χαλαροί.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταργήσει τίποτα από όλα αυτά, αλλά στην ανακοίνωση αυτή η λεπτομέρεια παραλείπεται.

Τι λένε οι άνθρωποι: ότι η έκτακτη χρηματοδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν φτάνει ούτε για «ζήτω».

Κι ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι φτιαγμένα για να εξυπηρετούν τους ισχυρούς, αλλά δεν επαρκούν για τους μικρούς και τους μεσαίους.

Είπαν επίσης ότι τα δάνεια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν μπορούν να τα πάρουν γιατί οι τράπεζες βάζουν έναν σωρό τρικλοποδιές.

Για παράδειγμα, τίθεται ως προϋπόθεση να μην τους έχει μπει κανένα πρόστιμο για αγορανομικές παραβάσεις. Αλλά δεν υπάρχει επιχείρηση εστίασης που να μην έχει πρόστιμο για αγορανομικές παραβάσεις.

Υπάρχει επίσης μια τεράστια γραφειοκρατία για να πάρεις αυτό το δάνειο. Με καμιά τριανταριά δικαιολογητικά που πρέπει να μαζέψεις από δω κι από κει.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει μεν χορήγηση δανείων ύψους διαφόρων δισ. ώστε να φαίνεται ότι παίρνει μέτρα, τα δάνεια αυτά όμως χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Διότι οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν. Προτιμούν να κερδοσκοπούν με τις καταχρηστικές χρεώσεις. Και κανένας φυσικά δεν τις ενοχλεί.

Αυτός είναι ο λόγος που και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ ζητάνε αυτές τις μέρες να υπάρχει μια δημόσια τράπεζα για να μπορέσει να δανειοδοτήσει όπως πρέπει την αγορά.

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σ’ αυτό, διότι, όπως είναι γνωστό, έχουμε καπιταλισμό. Και προσπαθεί να ελαφρύνει τους επιχειρηματίες με άλλα μέτρα, όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας και οι απολύσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί είναι αυτοί που δεν καταφέρνουν να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους. Γιατί δεν έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται.

Αυτό ακριβώς προκύπτει από τις κουβέντες του Τσίπρα με τους καταστηματάρχες. Κι αυτό είναι που ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί όταν βγαίνει προς τα έξω, χαλάει το αφήγημα της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση στηρίζει την οικονομία, ότι βγήκαμε αλώβητοι από την καραντίνα κι ότι καλπάζουμε προς την ανάκαμψη.

Η πραγματικότητα, πέρα από το αφήγημα της Ν.Δ. που παίζουν τα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ, είναι ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει επιδεινωθεί σοβαρά.

Οτι το άνοιγμα κλάδων που βρίσκονταν σε αναστολή δραστηριότητας δεν συνοδεύεται από την αισιοδοξία που μας πουλά καθημερινά η τηλεόραση.

(Κι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν δίνουν πιστώσεις οι τράπεζες.)

Διότι, προφανώς, η οριζόντια μείωση μισθών 20% και οι διαφαινόμενες απολύσεις σε μερικούς μήνες δεν βοηθούν να επανεκκινήσει η οικονομία.

Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι η κρίση φαίνεται ήδη να παίρνει βαθιά χαρακτηριστικά και δείχνει ότι θα έχει μεγάλη διάρκεια. Κι ότι θα επηρεάσει όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Κι αυτά τα λέει το ΙΟΒΕ, που δεν τους λες και τίποτα μαδούρους.

Και προκύπτει επίσης ότι είναι σωστό αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι πρέπει να υπάρξει πιο επιθετική ενίσχυση της οικονομίας. Κι ότι οι πόροι γι’ αυτό υπάρχουν.

Αλλά η απάντηση των κυβερνητικών σ’ αυτό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έφερε Μνημόνια. Και ότι με τον Μητσοτάκη η οικονομία καλπάζει.

Γιατί να μην το λένε άλλωστε; Σάμπως τους φέρνει κανείς αντίρρηση;

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL