Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Όταν το επιτελικό κράτος "ρετάρει"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Όταν το επιτελικό κράτος "ρετάρει"...

Ιστορία 1η

Έντρομοι οι φορολογούμενοι, και ειδικά οι επαγγελματίες, αλλά όχι μόνο, διαπίστωναν από χθες το πρωί ότι οι φορολογικές τους υποχρεώσεις που είχαν μεταφερθεί λόγω κορωνοϊού για 30 Σεπτεμβρίου είχαν μεταφερθεί τρεις μήνες νωρίτερα. Στις 30 Ιουνίου, και μάλιστα με υποχρέωση καταβολής διπλής δόσης! Επιπλέον είχε εξαφανιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού του 25% που η κυβέρνηση έχει δώσει ως κίνητρο για την έγκαιρη πληρωμή των φοροϋποχρεώσεών τους.

Η ΑΑΔΕ διεμήνυσε ότι πρόκειται περί τεχνικού προβλήματος και ότι θα διορθωθεί. Κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Εντάξει, θα διορθωθεί, θα πείτε... Και τι έγινε; Εμ, έγινε. Διότι όσοι ήθελαν φορολογική ενημερότητα, μιας και υπήρχαν υποχρεώσεις Ιουνίου, δεν μπορούσαν να το κάνουν ηλεκτρονικά χθες. Έπρεπε να πάνε στη ΔΟΥ για να την πάρουν. Συνωστισμός με κορωνοϊό; Πέρα από την τρομάρα δηλαδή... με την έστω εκ τεχνικού λάθους μεταφορά.

Ιστορία 2η

Έχετε δοκιμάσει να καλέσετε το 1555, τον αριθμό κλήσης του ΕΦΚΑ για το κοινό, για να ρωτήσετε για τη σύνταξή σας ή τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής σας; Αν καλέσετε κατά τις 11 με 12, θα εισπράξετε από τον τηλεφωνητή ότι πρέπει να καλέσετε αργότερα διότι οι γραμμές είναι όλες απασχολημένες. Και αν τη δέκατη φορά πιάσετε γραμμή, θα ενημερωθείτε ότι ο χρόνος αναμονής είναι 40 με 47 λεπτά. Άρα, τρέχα πάλι στον ΕΦΚΑ της περιοχής...

Ιστορία 3η

Εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα. Διότι στην εφορία και στον ΕΦΚΑ μπορεί να το καθυστερήσεις μερικές ημέρες. Στον γιατρό; Στο νοσοκομείο; Διότι άντε να κλείσεις ραντεβού για εξέταση ή οτιδήποτε άλλο με κλήση στους γνωστούς από 14... πενταψήφιους.

Χωρίς υπερβολή, ίσως να χρειάζεται και δεκαήμερη προσπάθεια...

Όλα αυτά -και πολλά άλλα- συνθέτουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων απλών πολιτών στη σχέση τους με το επιτελικό κράτος. Ίσως σκεφθείτε ότι η στήλη αδικεί την πραγματικότητα, μιας και το σύστημα «δούλεψε» την πρώτη περίοδο του κορωνοϊού και η πανδημία μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Έτερον, εκάτερον. Διότι η ζωή συνεχίζεται και οι μικρές καθημερινές -μέχρι αγριότητας- οδύσσειες είναι εδώ...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL