Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Εκλεγμένη στην βάση ενός οικολογικού και κοινωνικού προγράμματος, η Marie Cau, δήμαρχος και διεμφυλική, επιδιώκει "να αφυπνήσει το χωριό της"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλεγμένη στην βάση ενός οικολογικού και κοινωνικού προγράμματος, η Marie Cau, δήμαρχος και διεμφυλική, επιδιώκει "να αφυπνήσει το χωριό της"

François Lo Presti

“Το γεγονός από μόνο του είναι εκπληκτικό”, λέει χαμογελώντας η Marie Cau, η οποία το προηγούμενο Σάββατο εκλέχθηκε η πρώτη διεμφυλκική δήμαρχος της Γαλλίας, στην κοινότητα Tilloy-lez-Marchiennes της περιφερειακής ενότητας Nord. Η δήμαρχος, η οποία εξελέγη με ευρεία πλειοψηφία, στη βάση ενός “συγκεκριμένου προγράμματος”, έχει ως στόχο την “αφύπνιση του χωριού”, μέσα από την ανάπτυξη ενός οικολογικού πλαισίου δράσεων και ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη. “Συγχαρητήρια κυρία δήμαρχε, σας ευχόμαστε καλό κουράγιο”, εύχεται ένας ενθουσιώδης κάτοικος στον κεντρικό δρόμο της κοινότητας των 550 κατοίκων. “Όρεξη για δουλειά να υπάρχει, όχι μόνο κουράγιο”, αποκρίνεται εκείνη γελώντας και φέροντας την τρίχρωμη εσάρπα του δημάρχου στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, μπροστά στο μικρό δημαρχιακό μέγαρο του χωριού.

Στις δημοτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, το “μη κομματικό” ψηφοδέλτιο της με το σλόγκαν “Αποφασίζουμε μαζί” συγκέντρωσε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 63,5% έως 73,1% των ψήφων, ανάλογα με το ποσοστό κάθε υποψηφίου και με ποσοστό αποχής μόλις 32%, όταν σε εθνικό επίπεδο το ποσοστό αποχής υπερέβη το 55%. “Όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού κατάφεραν να εκλεγούν”, σημειώνει η δήμαρχος με ικανοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι το αποτέλεσμα “δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση μία έκπληξη”.

Απογοητευμένοι από 20 χρόνια ακινησίας και από “μία κοινότητα κάπως ναρκωμένη, όπου οι δεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης είχαν αρχίσει να ατονούν, οι πολίτες επεδίωκαν μία αλλαγή”, σημειώνει χαρακτηριστικά η δήμαρχος και συμπληρώνει: “Δεν με ψήφισαν, ούτε με καταψήφισαν επειδή είμαι διεμφυλική, οι δημότες ψήφισαν στη βάση ενός προγράμματος και των αξιών που αυτό πρεσβεύει”.

Γεωτεχνικός στο επάγγελμα, πτυχιούχος των επιστημών της αγροτικής παραγωγής, με εξειδίκευση στην φυτική παραγωγή, η δήμαρχος αυτοπροσδιορίζεται πρωτίστως ως επαγγελματίας στον κλάδο της φυτικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Στην συγκεκριμένη κοινότητα, οι κάτοικοι “ήταν εξαιρετικά ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, επιδιώκουν την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης γεωργίας, την ανάπτυξη δικτύων αλληλεγγύης, την εμβάθυνση μιας οικονομίας της εγγύτητας, μέσα από τοπικά δίκτυα διανομής και εμπορίας, και θέσεις εργασίας στην τοπική παραγωγή”, επεξηγεί η δήμαρχος.

Μην έχοντας εκλεγεί ποτέ στο παρελθόν, η δήμαρχος ξεκινά από το μηδέν, με έναν προϋπολογισμό σχεδόν μηδενικό, με ένα σχολείο που δεν έχει ακόμα επαναλειτουργήσει, και με μια σειρά από άλλες εκκρεμότητες που συνδέονται με τον κορονοϊό. Αλλά στηρίζεται σε μία επίλεκτη ομάδα συνεργατών, με μεγάλη ποικιλομορφία σε ηλικίες, σε καταγωγή και σε έμφυλες ταυτότητες.

Ορατότητα στο δημόσιο χώρο”

Η δική της έμφυλη ταυτότητα δεν είναι το σημαντικό σύμφωνα με την ίδια. “Ζει στο χωριό εδώ και 20 χρόνια και όλοι γνωρίζουν την επιμονή της στη δουλειά. Εάν ο συνδυασμός καταφέρει να συσφίξει τους δεσμούς και να εμφυσήσει όρεξη για έργο και προσφορά, τόσο το καλύτερο για το χωριό”, σχολιάζει ο Hervé Fontanel, κάτοικος της κοινότητας. “Πρόκειται για κάτι καινούριο κι όλοι ενδιαφέρονται πλέον για το χωριό”, σημειώνει η γείτονας της δημάρχου Marie-Josée Godefroy. Από την αρχή της διαδικασίας μετάβασης φύλου της δημάρχου, πριν από 15 χρόνια, η Marie Cau δεν βίωσε “ούτε διακριτική συμπεριφορά ούτε αποκλεισμούς ούτε εκφοβισμούς. Είναι σπάνιο, αλλά οι άνθρωποι είναι γενικά καλοπροαίρετοι, πέρα από κάποιες παραφωνίες”, τονίζει η ίδια. Παρόλο που πρέπει ακόμα να διεκπεραιώσει μια σειρά από διοικητικές διαδικασίες για την διόρθωση των ληξιαρχικών της εγγράφων, χρησιμοποιεί ήδη το όνομα της, “και οι άνθρωποι το σέβονται”.

Διακριτική εκ φύσεως η δήμαρχος, η οποία δεν δηλώνει ακτιβίστρια, “δεν έχει ταμπού, μίλησε για τον εαυτό της στους κατοίκους που είχαν ερωτήματα” για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μπορέσει “να συγκεντρωθεί στην τοπική δράση”, εξηγεί η σύντροφος της και δημοτική σύμβουλος Nathalie Leconte, η οποία δηλώνει έκπληκτη από την τεράστια μιντιακή προβολή των εκλογών στο χωριό.

“Όλη αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να μην μας απασχολεί ως ζήτημα κανονικότητας. Οι άνθρωποι ψηφίζουν μία ομάδα και ένα πρόγραμμα”, εκτιμά η Marie Cau, η οποία δηλώνει ανυπόμονη για την ημέρα που όλο αυτό δεν θα αποτελεί πλέον είδηση. Αναγνωρίζει, εντούτοις, ότι η εκλογή της μπορεί να συμβάλλει, ώστε “να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και να καταδειχθεί ότι τα διεμφυλικά άτομα μπορούν να έχουν μία κανονική κοινωνική ζωή και να προσφέρουν στην πολιτική”. “Η ορατότητα των διεμφυλικών ατόμων και η μάχη ενάντια στην τρανσοφοβία περνά και μέσα από την άσκηση πολιτικών και πολιτειακών αρμοδιοτήτων. Συγχαρητήρια στην Marie Cau!”, ανήρτησε στο twitter η Υφυπουργός αρμόδια για την ισότητα των φύλων Marlène Schiappa. Αρκετές οργανώσεις χαιρέτησαν επίσης την “πρωτιά” αυτή, η οποία σύμφωνα με την συμπρόεδρο της οργάνωσης SOS Homophobie Véronique Godet, θα χαρακτηρίσει την ιστορία των διεμφυλικών ατόμων στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

“Σημειώνουμε σήμερα ότι πολλά διεμφυλικά άτομα βρίσκονται σε μία διαδικασία χειραφέτησης, αρχίζουν να διεκδικούν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο, από τον οποίο άλλοτε αποκλείονταν, με την επιδίωξη να μην αποτελεί πλέον το θέμα του φύλου τροχοπέδη στην πολιτική δράση ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν στο σύνολο”, αναφέρει με ενθουσιασμό η πρόεδρος της οργάνωσης Acceptess-T, Giovana Rincon. Η ίδια ελπίζει ότι “αυτού του τύπου η πρόοδος θα πολλαπλασιαστεί, μέχρι του σημείου να καταφέρει ένα διεμφυλικό άτομο να αναλάβει το δημαρχιακό θώκο σε μία μεγάλη πόλη όπως το Παρίσι. Το όνειρο της Marie Cau θα ήταν όμως περισσότερο “να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα καταστήσει την κοινότητα υπόδειγμα και θα καταδείξει ότι οι απλοί πολίτες μπορούν να καταφέρουν πράγματα εδώ, τα οποία δεν μπορεί μία κυβέρνηση να υλοποιήσει αφ’ υψηλού”.

Το παρόν ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 25.5.2020

Μετάφραση: Νικόλας Κουντούρης

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL