Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Τη βαθιά διαφορά του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από το πρόγραμμα της Ν.Δ. ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας / Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα για να αποτραπεί η ύφεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη βαθιά διαφορά του «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» από το πρόγραμμα της Ν.Δ. ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας / Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα για να αποτραπεί η ύφεση

Την απόλυτη σύγκρουση στη λογική των μέτρων της κυβέρνησης και του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συγκρατημένη ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με το ταμείο ανάκαμψης υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε χθες την πρώτη διά ζώσης συνέντευξη μετά το lockdown στο στούντιο του Alpha, όπου τηρήθηκαν φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα.

“Να μην ξεχνιόμαστε όμως γιατί μπορεί να χαλάσουμε όσα κερδίσαμε ως χώρα με τόσο κόπο” είπε ξεκινώντας τη συνέντευξη, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις, πιστώνοντας την επιτυχία της χώρας και στην υπεύθυνη στάση της κοινωνίας, αλλά και της αντιπολίτευσης.

Μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για την πρόταση της Κομισιόν και το ταμείο ανάκαμψης, έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε “πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα” τονίζοντας πως μένει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχουν αιρεσιμότητες ή όχι για την εκταμίευση, αλλά και τη χρονική διάρκεια.

“Δεν είναι εύκολο τα συμβούλια κορυφής να καταλήξουν σε μια απόφαση κοινής αποδοχής απ’ όλους” σημείωσε. Τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον ευρωπαϊκό Νότο, αφού, αν και βρίσκεται στο μισό από τις διεκδικήσεις, που έφταναν το 1,5 τρισ. ευρώ, “εμπεριέχει ποιοτικά στοιχεία στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Νότου έναντι του σκληρού Βορρά”.

Κατάλαβαν τον συστημικό ιταλικό κίνδυνο

Υπογράμμισε συγκεκριμένα την αμοιβαιοποίηση (“ένας καταμερισμός με βάση τις ανάγκες της κάθε χώρας”) και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, “μια πάγια διεκδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και των κρατών του Νότου”.

“Το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο, η σκληρή Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι, αν δεν αλλάξουν στρατηγική, ο συστημικός κίνδυνος που λέγεται Ιταλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης” πρόσθεσε επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος από τη διόγκωση του ιταλικού χρέους θα έφερνε και τον πολιτικό κίνδυνο να αναδειχθούν η Ακροδεξιά και ο Σαλβίνι σε μια κρίσιμη χώρα για την Ευρώπη.

Σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» και στις επικρίσεις της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων. Όπως σημείωσε, βασικός στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας για να αντέξουν μπροστά στην ύφεση που έρχεται.

Χαρακτηρίζοντας το πακέτο της κυβέρνησης πολύ μικρό και με μεγάλη καθυστέρηση, επισήμανε ότι δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει την κρίση, που μας απειλεί με βαθιά ύφεση το 2020. “Η ύφεση δεν είναι αριθμός. Είναι ό,τι ζήσαμε το 2012, το 2013, το 2014 με τα χιλιάδες λουκέτα, την ανεργία και την απελπισία”. “Δεν μας αξίζει να ξαναβουτήξουμε στην απελπισία” τόνισε.

Να αξιοποιηθεί, όχι να σπαταληθεί το “μαξιλάρι”

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι αν θα αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι με αποτέλεσμα η ύφεση να υπερβεί το 10% ή “αν θα παρέμβουμε εμπροσθοβαρώς, όπως εμείς προτείνουμε, και τότε θα μπορούμε να περιορίσουμε την ύφεση στο μισό και παρακάτω”.

Μίλησε μάλιστα για έναν φαύλο κύκλο, που δεν είναι “οικονομική θεωρία”, αλλά “τον ζήσαμε” με τα Μνημόνια: “Χωρίς εμπροσθοβαρή στήριξη, η ύφεση φέρνει ύφεση, η ύφεση λουκέτα, τα λουκέτα ανεργία, η ανεργία μείωση του εισοδήματος και της ζήτησης και άρα μείωση στον τζίρο του μικρομεσαίου επιχειρηματία”.

Υπογράμμισε δε πόσο σημαντική φάνηκε τελικά τώρα στην κρίση η παρακαταθήκη του «μαξιλαριού» και μάλιστα είπε ότι “τότε είχαμε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί και όχι να σπαταληθεί”.

Ομπρέλα προστασίας

Αναλύοντας τα μέτρα που προβλέπει το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», με σημαντικότερα τις επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις κρατικές εγγυοδοτήσεις για άμεσο και φθηνό δανεισμό, ένα σχέδιο αντίστοιχο με τον “Ηρακλή” για τους μικρομεσαίους, την αξιοποίηση της επενδυτικής τράπεζας, τη μείωση προκαταβολής φόρου, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε και το επίδομα έκτακτης ανάγκης.

Μια “ομπρέλα προστασίας”, όπως είπε, για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των πολιτών που θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης με την ανεργία, την οποία επιδεινώνει η πολιτική της κυβέρνησης.

Όταν ο Αντ. Σρόιτερ υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα “μπράβο” της Επιτροπής για τα μέτρα της κυβέρνησης, εκείνος είπε χαρακτηριστικά πως “κι εμείς παίρναμε μπράβο για επιλογές που στρίμωχναν την κοινωνία και το ξέραμε. Δεν είναι παράσημο αυτά τα μπράβο. Τα μπράβο θα έπρεπε να τα πάρει από τους μικρομεσαίους και τους εργαζομένους”.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

Ανησυχία για την τουρκική προκλητικότητα

Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για χάραξη εθνικής γραμμής

Ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση την “κινητικότητα” στον Έβρο “δεν είναι καλό σήμα”

Σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την ποιοτική, όπως είπε, αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, αλλά και το χερσαίο έδαφος στον Έβρο και το τουρκολιβυκό σύμφωνο, που “αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας”.

Αναφορικά με την πρόσφατη “κινητικότητα” στον Έβρο τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση και απάντησε η ελληνική πλευρά “δεν είναι καλό σήμα”. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει εθνική γραμμή και συμφωνία στη στρατηγική, με άξονες την ειρήνη, τον διάλογο, τις καλές σχέσεις και τη γειτονία, “κάτι που περνάει μέσα από την τήρηση και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη διεκδίκησης κυρώσεων εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου τονίζοντας πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL