Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Π. Πέρκα: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον ντίλερ για τις γερμανικές εταιρίες (ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πέρκα: Ο κ. Μητσοτάκης κάνει τον ντίλερ για τις γερμανικές εταιρίες (ηχητικό)

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην γερμανική εφημερίδα Bild σχετικά με την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας σχολίαασε η βουλεύτρια Φλωρίνης του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα σε συνέντευξη της στην ιστοσελίδα Kozani.tv

Όπως σημείωσε η Π. Πέρκα, πρωθυπουργός κάθε φορά που δίνει συνεντεύξεις στο εξωτερικό προκαλεί αναστάτωση. Πρέπει κάποιος να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι δική του υποχρέωση να σχεδιάσει το εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής

https://www.youtube.com/embed/Mx-tdyAUfQA

"Την πρώτη φορά μας αιφνιδίασε με δηλώσεις περί κλεισίματος των μονάδων και δεν το γνώριζαν ούτε οι Υπουργοί του, κοντεύουμε σχεδόν ένα χρόνο και δεν έχει γίνει ο παραμικρός σχεδιασμός – MasterPlan". "Τώρα προσπαθεί να υλοποιήσει και να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτοί είχαν παγώσει και αφορούσε σε ενεργειακές κοινότητες και κυκλική οικονομία" τόνισε η βουλεύτρια.

"Ξαφνικά λέει ότι οι πολίτες πρέπει να βρουν να κάνουν κάτι άλλο; Αυτό είναι απογοητευτικό και κυνικό" σημείωσε η Π. Πέρκα, τόνίζοντας ότι πρέπει τώρα να αδράξουμε την ευκαιρία να συνεννοηθούμε όλοι μαζί ώστε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα απαιτήσουμε να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

"Υπάρχει η επιστήμη και η διεθνής εμπειρία. Για να γίνει κάτι σε αυτά τα εδάφη πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα έργο, παρά μόνο η εξαγγελία για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος να μην δώσει θέσεις εργασίας"

Έχει σημασία αν η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η μετάβαση θα γίνει με συμμετοχική διαδικασία μεταξύ των φορέων, των τοπικών κοινοτήτων και της κοινωνίας ή αν θα γίνει με τη λογική businessasusualμε επιχειρήσεις όπως προαλείφεται η RWE. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι πολίτες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν σχεδιασμό, πόρους και χρόνο, ο οποίος φαίνεται πως δεν υπάρχει, ανέφερε.

Οπως τόνισε η αποκατάσταση των εδαφών και η διαφοροποίηση του profile μιας περιοχής απαιτεί δεκαετίες. Σε αυτό συνηγορεί και η διεθνής εμπειρία – γιατί έχουμε σχετικά παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία βλ. παράδειγμα Ruhr Γερμανίας ή της οικολογικής μετάβασης της περιοχής του Emscherτης Γερμανίας, που απαιτήθηκε σταδιακός σχεδιασμός, πολυετής υλοποίηση, κινητοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων και διαρκής διαβούλευση όχι μόνο σε επίπεδο φορέων αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες. Υπάρχουν παραδείγματα σοβαρής δουλειάς στο εξωτερικό με τις καλές πρακτικές τους, όμως αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι deal. Κάνει τον ντίλερ γερμανικών εταιριών.

"Πρέπει να καθίσει να σχεδιάσει και να δει τι θα γίνει στη περιοχή, πρέπει να βρει πόρους και τον χρόνο που αυτά θα υλοποιηθούν και μετά να κάνει διαγωνισμούς και να εμπλέξει σε προτεραιότητα ελληνικές εταιρίες και τοπικές κοινότητες" 

Η Π. Πέρκα ανέφερε ότι "εμείς έχουμε κάνει πρόγραμμα που περιέχει όλα αυτά και ακολουθεί την διεθνή εμπειρία που το επιβεβαιώνει.Δεν νομίζω ότι η Γερμανία σε αυτά τα παραδείγματα που σας αναφέρω πήρε μία ξένη εταιρία και της το έκανε. Είχε μία σταδιακή μελέτη και αποκατάσταση. Αυτά τα πράγματα δεν στέκουν"

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL