Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Το κρυφό αντικείμενο του πόθου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κρυφό αντικείμενο του πόθου

Πριν από περίπου εξήντα  χρόνια, ο Ζαν Μεϊνό, κορυφαίος Γάλλος πολιτικός επιστήμονας, περιέγραφε με ακρίβεια στο βιβλίο για τις κοινωνικές τάξεις στην Ελλάδα πώς η οικονομική ανάπτυξη στη μετά το 1953 εποχή δημιούργησε σταδιακά τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Και επιπλέον πώς αυτά έπαιξαν ρόλο στην εκθρόνιση της Δεξιάς την περίοδο 1964-1965 από την κυβέρνηση και στην άνοδο του Κέντρου.

Σε επίπεδο μικροϊστορίας είναι γνωστό ότι χιλιάδες αριστεροί με «λερωμένο» τον φάκελό τους είχαν ως μόνο μέσο επιβίωσης κάποια δουλίτσα που με χίλιους δύο κόπους μεγάλωσαν και κάποιοι από αυτούς έφτασαν να γίνουν ακόμη και πολύ μεγάλοι επιχειρηματίες. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις ολόκληρων κλάδων που η ανάπτυξή τους οφείλεται στους κυνηγημένους αριστερούς της μετεμφυλιακής περιόδου. Όπως η πτηνοτροφία, για παράδειγμα, για την οποία είχε γράψει πριν από πολλές δεκαετίες σχετικό πόνημα και ο αείμνηστος Γρ. Φαράκος.

Αργότερα, ο Α. Παπανδρέου έκανε βασικό μοχλό της πορείας του προς την εξουσία τους «μικρομεσαίους». Βεβαίως, οι κοινωνικές αναφορές και κυρίως οι συμπεριφορές πόρρω απείχαν τότε από τις δεκαετίες του '50 και του '60.

Η ήττα του Σημίτη το 2003, που με τον αντικειμενικό προσδιορισμό εισοδήματος των Παπαντωνίου - Παπαδόπουλου (για να μπει η Ελλάδα στο ευρώ και να βελτιωθεί η δημοσιονομική εικόνα) διέλυσε τους μικρομεσαίους, οι οποίοι τον τιμώρησαν ψηφίζοντας Καραμανλή. Αυτό είναι ακόμη ένα επεισόδιο της ίδιας ιστορίας.

Προεκλογικά το 2019 η Ν.Δ. έταξε στους μικρομεσαίους 20% φορολογικό συντελεστή και κέρδισε σημαντική τους μερίδα και τις εκλογές, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι (επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) στήριξε την ύπαρξη και την επιβίωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τώρα όμως που τα πράγματα ελέω κορωνοϊού σφίγγουν στην οικονομία, η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν τους μικρομεσαίους χωρίς χρηματοδότηση στο έλεος της κρίσης και όσα διαγγέλματα και να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κατάστασή τους και η καθημερινότητά τους δεν θα αλλάξουν.

Θα αλλάξει όμως κάτι άλλο... Και όσοι γνωρίζουν να διαβάζουν την Ιστορία θα καταλάβουν γρήγορα ότι η βοή των καιρών αλλάζει. Αργά και βασανιστικά μεν, αλλά αλλάζει...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL