Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Αντί να την αποδομήσει, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη βασιμότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη / Αυτογκόλ Ν.Δ. η κριτική της για το "Μένουμε Όρθιοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντί να την αποδομήσει, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέδειξε τη βασιμότητα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη / Αυτογκόλ Ν.Δ. η κριτική της για το "Μένουμε Όρθιοι"

Η επάρκεια διαθεσίμων για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι» αποτέλεσε το επίδικο μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ειδικότερα μεταξύ του νυν και του τέως υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Με τον Χρήστο Σταϊκούρα να υπολογίζει το ύψος του προγράμματος πάνω από τις αντοχές της οικονομίας και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αντοχές αυτές υποεκτιμούνται από την κυβέρνηση, ενώ υπερεκτιμάται αντίστοιχα το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κόντρα του νυν και του τέως υπουργών Οικονομικών άρχισε όταν με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας προσδιόρισε το ύψος του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» στα 36,5 δισ. ευρώ. Για να του απαντήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ότι το πρόγραμμα είναι μικρότερο, ύψους 13,4 δισ. ευρώ, και ότι έχει υποπέσει σε μεθοδολογικά σφάλματα προκειμένου να αποδείξει πως το «Μένουμε Όρθιοι» κινείται πάνω από τις αντοχές της οικονομίας.

Όπως για παράδειγμα με το να προσθέσει στα 13,4 δισ. που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, παρότι οι εγγυήσεις των χρηματοδοτήσεων προς αυτές εγγράφονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μόνον εάν και εφόσον καταπέσουν, ή ακόμη προσθέτοντας στο συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τα σχετικά ευρωπαϊκά εργαλεία για τη ρευστότητα, παρότι αυτά δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε πως ο Χρ. Σταϊκούρας, παραδεχόμενος ότι στα υπάρχοντα 13,7 δισ. διαθέσιμα μπορούν να αξιοποιηθούν 4,5 δισ. από το ΕΣΠΑ, να εισρεύσουν άλλα 4,5 δισ. από νέες εκδόσεις και 1,5 δισ. από το SURE, προσδιορίζει το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων στα 24,2 δισ. ευρώ, σαφώς πάνω από τα 13,4 δισ. ευρώ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς επιμερίζονται τα κρατικά διαθέσιμα

Αναφερόμενος ο Χρ. Σταϊκούρας στα κρατικά διαθέσιμα είπε ότι αυτά είναι 32,5 δισ. ευρώ και όχι 36 με 37 δισ. ευρώ που τα υπολόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατανέμονται ως εξής:

* Διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος: 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού, του οποίου η χρήση γίνεται μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

* Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στις εμπορικές τράπεζες: 2 δισ. ευρώ.

* Διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος: 12,5 δισ. ευρώ.

Από τα ανωτέρω το κράτος έχει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου. Συνεπώς τα πραγματικά διαθέσιμα, εξαιρουμένων των ανωτέρω πληρωμών και των 15,7 δισ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Δημιουργίας Αποθεματικού, είναι 13,6 δισ. ευρώ.

Ευ. Τσακαλώτος: Μείωσαν κατά 11 δισ. το «αχρείαστο μαξιλάρι. Σκέψου και να ήταν χρήσιμο

Απαντώντας ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως η κυβέρνηση έχει μειώσει το «αχρείαστο» μαξιλάρι που της παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο κατά 11 δισ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες. «Σκέψου να ήταν και χρήσιμο δηλαδή» πρόσθεσε με νόημα. Όπως είπε μάλιστα:

«Ο κ. Σταϊκούρας στις 24.4 μας είχε ενημερώσει ότι παρέλαβε 43,3 δισ. από εμάς και ότι στις 31.3 ήταν 36,6 δισ. Με βάση αυτή την πληροφορία κάναμε το πρόγραμμά μας. Σήμερα μας είπε ότι πλέον είναι 32 δισ., 11 δισ. κάτω από όσο τα παρέλαβε. Επειδή ξέραμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συμβεί, το πρόγραμμά μας εξακολουθεί να είναι απόλυτα εφικτό και με τα νέα δεδομένα. Παραδέχεται λοιπόν ότι υπάρχουν 13,7 δισ. διαθέσιμα».

Ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή του σε ένα «δεύτερο λάθος» του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 4 με 5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς τη μείωση των εσόδων του κράτους από την ύφεση».

Απαντώντας του ο Ευ. Τσακαλώτος τον κάλεσε να διαβάσει καλύτερα το πρόγραμμα, αφού έχει ενσωματώσει (στο κεφάλαιο 3, σημείο 2) τους δικούς του υπολογισμούς για έλλειμμα 8,5 δισ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μείωση εσόδων 4-5 δισ. που ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Βέβαια, αν ακολουθηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση εσόδων θα είναι σαφώς μικρότερη» πρόσθεσε.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καταρχήν την εκτέλεση του ΠΔΕ καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2019 είχαμε αρνητικό ρεκόρ υποεκτέλεσης εικοσαετίας και επιπλέον την αύξηση του ΠΔΕ φέτος στα 11 δισ. ή και περισσότερο (με αύξηση βεβαίως του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ) και όχι μόνο στα 8 δισ. που προτείνει ο Χρ. Σταϊκούρας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υπερδέσμευσης του ΕΣΠΑ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε πως ο Χρ. Σταϊκούρας «δεν μας λέει τίποτα για τα 4,5 δισ. που προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ ούτε για το 1,5 δισ. του SURE», ενώ στην προσπάθειά του να υπολογίσει το χρηματοδοτικό κενό της πρότασης προσθέτει στα 13,4 δισ. και τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. «Φαντάζομαι ότι γνωρίζει πως οι εγγυήσεις εγγράφονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα όταν και αν καταπέσουν. Επίσης φαντάζομαι ότι γνωρίζει τα σχετικά ευρωπαϊκά εργαλεία» πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Όσο για την πρόσθεση των μέτρων του 'Μένουμε Όρθιοι 1' στο 'Μένουμε Όρθιοι 2' μάλλον ο κ. Σταϊκούρας δεν καταλαβαίνει ότι, αν εάν είχε ακολουθήσει τα όσα του προτείναμε στο ‘Μένουμε Όρθιοι 1’, οι ανάγκες σήμερα θα ήταν μικρότερες. Δεν καταλαβαίνει ότι κάθε μέρα απραξίας κοστίζει στη χώρα και στην οικονομία.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Σταϊκούρας παραδέχεται πως υπάρχουν 13,7 δισ. διαθέσιμα, μπορούν να αξιοποιηθούν 4,5 δισ. από το ΕΣΠΑ, μπορούν να εισρεύσουν άλλα 4,5 δισ. από νέες εκδόσεις και 1,5 δισ. από το SURE. Σύνολο 24,2 δισ.»

Και πρόσθεσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: «Και ποιες μας λέει ότι είναι οι ανάγκες; 4-5 δισ. για τη μείωση εσόδων (που αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα είναι μικρότερες) και 3,5 δισ. ευρώ για τις αναστολές (που επίσης είναι γενναιόδωρα υπολογισμένες.) Σύνολο 7,5-8,5 δισ. ευρώ. Άρα πόσα μπορούν να διατεθούν για τη στήριξη της οικονομίας;

* Τουλάχιστον 15,7 - 16,7 δισ. ευρώ με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς (24,2 μείον 7,5 με 8,5).

* Άρα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει μέτρα 13,4 δισ. ευρώ, είναι απόλυτα εφαρμόσιμο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL