Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Γεροβασίλη: Κυβέρνηση ΝΔ ανεπίγνωστη ως προς την οικονομική λαίλαπα - νεοφιλελεύθερη στα εργασιακά - ταξικά αντίπαλη στα μεσαία στρώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεροβασίλη: Κυβέρνηση ΝΔ ανεπίγνωστη ως προς την οικονομική λαίλαπα - νεοφιλελεύθερη στα εργασιακά - ταξικά αντίπαλη στα μεσαία στρώματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την εντολή των πολιτών να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που εκφράζει τις αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις

«Ως φυσική απόρροια της εντολής που έλαβε από τους πολίτες στις εκλογές του Ιουλίου με το 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ εκκίνησε τις διαδικασίες διεύρυνσης του κόμματος με στόχο να αποτελέσει τον πολιτικό φορέα που εκφράζει τις αριστερές,  προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας. Οι διαδικασίες ανασχέθηκαν μερικώς λόγω της πανδημίας , όχι όμως και οι συνομιλίες με φορείς και με συμπολίτες που έχουν μεγάλες αγωνίες για την επόμενη μέρα στη χώρα για τα υγειονομικά, την οικονομία και φυσικά τις επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Μέρος των διαδικασιών αποτελεί και ο εσωκομματικός διάλογος και αυτό αποτελεί ένδειξη υγιούς διαδικασίας» σημείωσε στο Astra TV. 

Ο ανοιχτός διάλογος στην Αριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ταυτοτικό θέμα

Από την ώρα της συγκρότησής του Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετικά ρεύματα ιδεών. Μέσα από το διάλογο που έχει στόχο τη βελτίωση των θέσεών μας, μέσα από διάδραση εντός και εκτός κόμματος, συνθέτουμε τις πολιτικές μας. Αυτό είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Υπάρχουν όργανα, λειτουργίες και ιδεολογικά ρεύματα που καταθέτουν τις απόψεις τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε την χρεοκοπημένη εικόνα του μεταπολιτευτικού κόμματος εξουσίας των ΝΔ ΠΑΣΟΚ

Το πρώην ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ δε έχουν κάνει ποτέ αυτοκριτική. Για δεκαετίες, δύο κόμματα μεγάλα που κυβέρνησαν και έφτασαν τη χώρα στη χρεωκοπία δεν το έκαναν ποτέ. Και οι πολίτες το έχουν ήδη αποτιμήσει αυτό. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δώσει διαφορετικό δείγμα γραφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα εξουσίας που κατάφερε να βγάλει τη χώρα θωρακισμένη από τα μνημόνια και παράλληλα να μιλά ανοιχτά για τις αδυναμίες και τα λάθη του

Και στη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας, μιλήσαμε για πράγματα τα οποία αναγκαστήκαμε να υλοποιήσουμε χωρίς να τα υιοθετούμε ως ιδεολογία αλλά και εκ των υστέρων στην ανοιχτή αποτίμηση που έγινε μιλήσαμε για τις δικές μας αδυναμίες και τα λάθη μας. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σε μας και το ΠΑΣΟΚ ΝΔ είναι καθοριστική.

Παραλάβαμε χρεοκοπημένη χώρα, με άδεια ταμεία, οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο, θεωρήσαμε έντιμο να ζητήσουμε νέα λαϊκή εντολή, διασώσαμε τη χώρα  και μέσα σε 4 χρόνια, κάτω από ασφυκτικές εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, και μπορέσαμε να ασκήσουμε κατά το δυνατόν κοινωνική πολιτική και την βγάλαμε από τα μνημόνια και βγήκαμε στις αγορές και την παραδώσαμε εκτός μνημονίων θωρακισμένη με απόθεμα 37 δις. Κανείς άλλος δεν το κατάφερε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε και κινήθηκε σε εθνική γραμμή όχι σε γραμμή μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Και για όλη αυτή την περίοδο μιλάμε ανοιχτά και καθαρά.

Σήμερα με κυβέρνηση ΝΔ οδηγούμαστε ξανά σε βαθύ αδιέξοδο οικονομικό και εργασιακό

Το θέμα όμως είναι το τι θα συμβεί σήμερα: Εν όψει μίας λαίλαπας που έρχεται και μίας σκληρής νεοφιλελεύθερης αντίληψης που κυριαρχεί στη ΝΔ βρισκόμαστε μπροστά σε μία βαθιά ύφεση, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κατακρήμνιση της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πανδημία αποτελεί συμμετρική απειλή αλλά οι συνέπειες που θα νιώσει η κάθε χώρα εξαρτώνται από τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης..

Και αυτές ακριβώς κρίνουμε στη Νέα Δημοκρατία. Λοιδώρησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της εμπροσθοβαρούς και γενναίας στήριξης στις επιχειρήσεις και την εργασία, κάτι που έκαναν κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας,  φάνηκε αδύναμη να σχεδιάσει, αδύναμη να προβλέψει την ύφεση και τώρα  εξακολουθεί να κινείται στη λογική βλέποντας και κάνοντας και όποιος αντέξει.  

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν ως προεκλογικό όχημα προς την εξουσία

Όταν λέμε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν οι ευνοούμενες της κυβέρνησης ως προς τις πολιτικές, δεν εννοούμε σίγουρα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα και είναι στην λογική του όποιος αντέξει αυτός και θα ευνοηθεί στο τέλος, δηλαδή ο ισχυρός και ο μεγάλος. Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στηρίξει, την ώρα που έπρεπε,  όλες τις επιχειρήσεις ώστε να μείνουν εν ζωή. Γνωρίζετε ότι όποια επιχείρηση κλείσει είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει ξανά. Και με ό,τι συνεπάγεται για τα μεγέθη της ανεργίας που θα ζήσουμε από Σεπτέμβρη και μετά.

Τα μέτρα των 24 δις της ΝΔ αποτελούν λαθροχειρία

Σήμερα η κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού εξαγγέλλει πακέτο μέτρων το οποίο κρίνεται απολύτως ανεπαρκές. Το πακέτο εμπροσθοβαρών δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ λοιδωρήθηκε και μας μιλούσαν για λεφτόδεντρα. Και ενάμιση μήνα μετά ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει 26 δις, που στην πραγματικότητα είναι 8,5 δις. Από τα 24 δις, τα 4 δεν υπάρχουν, θα εξαγγελθούν αργότερα. Άρα μένουν 20. Από τα 14 μέχρι τα είκοσι δις είναι η αναμενόμενη θετική επίδραση που θα έχουν τα άλλα μέτρα, άρα αέρας κοπανιστός. Να μην τα πολυλογούμε μας μένουν 6,4 δις μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τέλος Μαΐου και 2,1 τα νέα μέτρα. Άρα 8,5 δις μέτρα ρευστότητας. Αν δεν είναι αυτό λαθροχειρία τότε τι είναι; 

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ ξεκίνησε να γεννά υφεσιακές τάσεις πριν την πανδημία

Μπορεί η σημερινή  κυβέρνηση να βρέθηκε σε καθεστώς πανδημίας, όμως ας θυμίσω ότι τα νούμερα που αφορούν την ανάπτυξη ήδη δεν πήγαιναν καλά, όπως έχει ήδη καταγραφεί επισήμως,  από το α τρίμηνο  του 2020 πριν ξεσπάσει η επιδημία. Το ποια αποτελέσματα παρήγαγε η πολιτική της ΝΔ έως το Φεβρουάριο στην οικονομία είναι σαφές. Ούτε επενδύσεις ήρθαν, οι μπουλντόζες ακόμη φτάνουν στο Ελληνικό κατά τις  επανειλημμένες προαναγγελίες του κ. Γεωργιάδη.

Το μαξιλάρι των 37 δις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα επίγνωσης και πολιτικής μας επιλογής

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι πιέστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το μαξιλάρι και τώρα το χρησιμοποιεί η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι η πίεση που δέχόταν η κυβέρνηση ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχους τους οποίους υλοποιούσε εξ ου και βγήκε η χώρα από το μνημόνιο. Το μαξιλάρι πάλι ήταν αποτέλεσμα επιλογής λόγω της επίγνωσης της τρωτότητας της οικονομίας της χώρας στην περίπτωση μίας επερχόμενης διεθνούς ύφεσης. Άρα παρ όλο που γνωρίζαμε ότι αυτές οι πολιτικές δημιουργούσαν δυσαρέσκεια στον κόσμο, το κάναμε διότι για εμάς οι εθνικές πολιτικές είναι πολύ σημαντικότερες από τις πολιτικές μικροκομματικών συμφερόντων.

Όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει νερό στο κρασί του ως προς τα αυτονόητα ζητήματα της ασφάλειας των συνόρων και των πολιτών, λόγω της διαδικασίας διεύρυνσης, είτε είναι πολιτικά αφελής είτε κινείται από σκοπιμότητα

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου  αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται η η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη του υπενθύμισε ότι η φύλαξη των συνόρων του Έβρου ήταν στη δική της αρμοδιότητα απαριθμώντας  τις ενέργειες που είχαν γίνει ( τμήμα πλωτής φύλαξης, αναβάθμιση υποδομών φύλαξης,  υλοποίηση διαγωνισμού θερμικών καμερών) με χαρακτηριστική εκείνη της ενίσχυσης των συνόρων με ανθρώπινο δυναμικό με αποσπάσεις τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης με την έναρξη της θητείας του έκοψε και γύρισε τον κόσμο να φυλάει τα εξάρχεια! Άρα, κατέληξε, «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε καμία πολιτική απέναντι στην αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να φυλάγει τα σύνορά της. Κάποιοι μιλούν σκοπίμως για μεταβολή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι αυτή που σας περιγράφω.  Στη διάρκεια της κυβέρνητικής μας θητείας ουδείς μας κατηγόρησε για την πολιτική που εφαρμόσαμε στον Έβρο».

Η ασφάλεια των πολιτών δεν περιορίζεται στην αστυνόμευση. Είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα

Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας των πολιτών υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη ότι η ασφάλεια δεν περιορίζεται στην αστυνόμευση. Είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα που απαιτεί συμμετοχή και άλλων φορέων και των Δήμων. Απαιτεί συνεργασία και δημιουργία δομών που θα διασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει, όπως επί παραδείγματι στην περίπτωση των τοξικομανών.

Αναφορικά τώρα με την εγκληματικότητα και την εξάρθρωση των πυρήνων της συνέστησε στην κυβέρνηση να ασχοληθεί λιγότερο με την πολιτική επικοινωνίας και τηλεοπτικής παρουσίας και περισσότερο με την πολιτική ουσίας. Υπενθύμισε ότι ουδεμία φορά δεν είχε κληθεί κάμερα από το Υπουργείο σε επιχειρήσεις της αστυνομίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές είναι κινήσεις για το θεαθήναι χωρίς αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζει τη δουλειά της όταν δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις

Η ασφάλεια του πολίτη αφορά τα δικαιώματά του. Δεν είναι συνώνυμο άσκησης αστυνομικής βίας. Αυτό ισχύει σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα πλην τελευταίως της Ελλάδας.      Και το αναφέρω γιατί  η αστυνόμευση επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε με όρους δημοκρατίας και σεβασμού στα δικαιώματα του πολίτη. Η εθνική αστυνομία έχει κανονισμό λειτουργίας που καθορίζεται με βάση το Σύνταγμα. Από την στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ όμως έχει παραβιαστεί. Η ελληνική αστυνομία γνωρίζει τη δουλειά της όταν δεν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις.

Η σκόπιμη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα έχει υπερβεί τη σκοπιμότητα και κινείται στη γελοιότητα

Όσον αφορά με τα όσα λέγονται για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Ρουβίκωνα:  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με ό,τι προσπαθούν εντέχνως να μας προσάψουν.  Έχει πολιτική σκοπιμότητα αυτή η προσπάθεια ταύτισης. Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως δράσεις και συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με το κίνημα ούτε με τις διεκδικήσεις του ελληνικού λαού.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL