Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Τη Δευτέρα παρουσιάζεται η επικαιροποίηση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" / Πέντε άξονες για εργασία, μικρομεσαίους, κράτος πρόνοιας, περιβάλλον, δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα παρουσιάζεται η επικαιροποίηση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι" / Πέντε άξονες για εργασία, μικρομεσαίους, κράτος πρόνοιας, περιβάλλον, δικαιώματα

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει από τώρα να εντοπίσουμε και να παλέψουμε τις συνέπειες της κρίσης που θα οξύνουν τις ανισότητες στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας την επικαιροποίηση του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Μια δέσμη συγκεκριμένων και κοστολογημένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών της κρίσης τις οποίες εντείνει η ανεπάρκεια των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η επικαιροποίηση αυτή γίνεται αφενός γιατί η Ν.Δ. απέρριψε τις προτάσεις τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι και επιχειρηματίες να είναι στον αέρα, αφετέρου διότι, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση κάνει την κρίση ευκαιρία για την εμβάθυνση της πολιτικής που ήδη είχε ξεκινήσει πριν την κρίση της πανδημίας.

Βασικοί άξονες του σχεδίου αυτού είναι σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η απορρύθμιση της εργασίας, η αναδιάρθρωση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η απαξίωση του κράτους πρόνοιας και η περιστολή δικαιωμάτων. Έτσι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» θα κινείται στους εξής άξονες:

- Εργασιακά, με επίκεντρο την κάλυψη μισθού και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Κεντρικό σημείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενου και τη διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως ήταν τον Φεβρουάριο του 2020. Το Δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

- Επιχειρήσεις. Πέραν της επιδότησης για το μισθολογικό κόστος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος, όπως η μη επιστρεπτέα προκαταβολή για τη διασφάλιση ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης. Εισηγείται ακόμη τη δημιουργία σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων.

- Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και ιδιαίτερη μέριμνα σε τουρισμό και εστίαση.

- Μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα, που απουσιάζουν εντελώς από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη επισφαλώς εργαζομένων, ελευθέρων επαγγελματιών, εποχικά εργαζομένων και ανθρώπων πολιτισμού που υπολογίζεται να καλύψει 2.200.000 νοικοκυριά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL