Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Αρπαγή γης από εταιρείες των G8
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρπαγή γης από εταιρείες των G8

Η G8 πρέπει να άρει το πέπλο μυστικότητας γύρω από τις συμφωνίες «προσφοράς» γης και να βοηθήσει να μπει ένα τέλος στο σκάνδαλο των αρπαγών γης.

Mark Goldring

(διευθύνων σύμβουλος της Oxfam στη Βρετανία)

Eπιμέλεια: Ευαγγελία Σμυρναίου

Από το 2000, οι εταιρείες στις χώρες του G8 έχουν αποκτήσει γη στις αναπτυσσόμενες χώρες σε έκταση 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ιρλανδίας. Αυτή είναι αρκετή για να θρέψει 96 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο - σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά

Ο ρυθμός και η κλίμακα των αδιαφανών επενδύσεων σε γη έχει θέσει τις ευάλωτες κοινότητες, που κινδυνεύουν από τις αρπαγές γης, σε κίνδυνο, γιατί χάνουν τα σπίτια και τα χωράφια τους χωρίς αποζημίωση ή συναίνεση - και συχνά με βίαια μέσα. Η μυστικότητα που περιβάλλει αυτές τις συμφωνίες συχνά σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν επίσης να πληγούν από απρόβλεπτες δαπάνες ως αποτέλεσμα των ανεπίλυτων συγκρούσεων, όταν μια συμφωνία κλείνεται σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινότητες. Με τόση γη που αρπάζεται από εταιρείες που συνδέονται με χώρες του G8, το ίδιο το G8 έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει αυτές τις αρπαγές γης.

Η Oxfam κάνει έκκληση στους ηγέτες του G8, που θα συνέλθουν στη Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη Δευτέρα, να αποκαλύψουν τις σκοτεινές συναλλαγές και να βοηθήσουν να σταματήσουν οι αρπαγές γης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Βρετανός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ομάδας των 8 του τρέχοντος έτους, έχει ήδη εκφράσει τη φιλοδοξία του να είναι η σύνοδος κορυφής μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας. Η πίεση της Oxfam βοήθησε να μπουν τα ζητήματα γης για πρώτη φορά στην ατζέντα του G8.

Δημοσιεύθηκε: 13 Ιουνίου του 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL