Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Πρασινα και Αριστερά / Ήρθε η ώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρασινα και Αριστερά / Ήρθε η ώρα

Της Ρένας Δούρου*

“Ήρθε η ώρα”. Αναλυτές και επιστήμονες, ακτιβιστές και ερευνητές, συνομολογούν ότι πλέον, μετά από την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, τα πάντα θα είναι διαφορετικά. Θα αλλάξουν. Και είναι στο χέρι μας, με τους αγώνες μας, με τις προτάσεις μας, να διαμορφώσουμε εμείς τη δημόσια ατζέντα στην κατεύθυνση που χρειάζεται ο πλανήτης, οι κοινωνίες μας, οι γενιές που έρχονται. Στην κατεύθυνση της δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, κόντρα στην κλιματική κρίση που κάνει πλέον όλο και πιο αισθητή την παρουσία της -στον πλανήτη και τη χώρα μας, από τον Έβρο ως την Κρήτη-, καταστρέφοντας ζωές και περιουσίες.

“Ήρθε η ώρα” λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις. Να χτίσουμε συμμαχίες για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να αλλάξουμε το σύστημα και όχι τον πλανήτη, όπως φωνάζει η νεολαία του κόσμου, θυμίζοντάς μας ότι η υπόθεση του περιβάλλοντος οφείλει να είναι προτεραιότητα και όχι ακολούθημα κάθε πολιτικού προγράμματος που παλεύει υπέρ της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής, υπέρ των δημόσιων αγαθών, απέναντι στον ολετήρα του νεοφιλελεύθερου δόγματος.

“Ήρθε η ώρα” να συμβάλουμε κι εμείς στη διεθνή εκστρατεία / πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας Νικολά Ιλό - μια πρωτοβουλία όπου μετέχουν ήδη νομπελίστες όπως ο Μοχάμεντ Γιούνους, ο κοινωνιολόγος Εντγκάρ Μορέν, η οικολόγος ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα και εκατοντάδες ακόμη. Μια εκστρατεία για δομικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, την καταστροφή της βιοποικιλότητας, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, τοπικό επίπεδο. Μια εκστρατεία που μας αφορά όλες και όλους.

Αφορά, για παράδειγμα, τον τρόπο που οργανώνουμε την αντίδρασή μας στον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφορά την αντίδρασή μας στον τρόπο που επιχειρείται, για παράδειγμα, η άλωση των προστατευόμενων περιοχών από συμφέροντα, με την περιθωριοποίηση των τοπικών κοινωνιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κόντρα στις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αφορά τις προγραμματικές μας προτάσεις για έναν δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό, πράσινο πόλο διακυβέρνησης, στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Αφορά την κοινή μας πορεία με όσες και όσους, με τον δικό τους χαρακτήρα, υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην προδιαγεγραμμένη καταστροφή που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, αν αφήσουμε την αντιμετώπισή της στα χέρια εκείνων που οικοδομούν και χρησιμοποιούν την κοινωνική και οικολογική βαρβαρότητα ως ευκαιρία για κέρδη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, “ήρθε η ώρα” να κάνουμε τον φόβο ελπίδα. Οδό ζωής για τις μελλοντικές γενιές. “Ήρθε η ώρα” να ξεκινήσουμε τον αγώνα για Δημοκρατία και Περιβάλλον. Να δείξουμε, όπως παρατηρούσε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, στη Γαλλία, τον 19ο αιώνα, ότι “μια ιδέα που ήρθε η ώρα της είναι ό,τι ισχυρότερο υπάρχει στον κόσμο”!

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL