Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Η μάσκα, η οικονομία και οι δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Η μάσκα, η οικονομία και οι δημοσκοπήσεις

Αναθεωρεί άρδην τις εκτιμήσεις του, επί τα χείρω, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το υπουργείο Οικονομικών. Και δικαίως, μιας και ο προϋπολογισμός είχε συνταχθεί προ κορωνοϊού. Παρ' όλα αυτά, στη σχετική επιστολή του προς την Κομισιόν με τις νέες εκτιμήσεις ο Χρ. Σταϊκούρας παραμένει αθεράπευτα αισιόδοξος.

Όχι μόνο γιατί θεωρεί ως βασικό σενάριο αυτό της ύφεσης κατά 4% (και κατά 10%, με βάση το χειρότερο), αλλά και γιατί προβλέπει εκτόξευση όλων των βασικών μεγεθών το 2021 (ανάπτυξη, σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου, έκρηξη εξαγωγών κ.λπ.).

Ο επί των Οικονομικών υπουργός του Κ. Μητσοτάκη έχει παρελθόν σε λάθος εκτιμήσεις την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Αλλά και το πλέον πρόσφατο truck record του κ. Σταϊκούρα αποδεικνύει ότι και ως προς τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ. ήταν λάθος (παρέλαβε στο 2,8% και μίλαγε για 1,8 - 1,9%). Ας αφήσουμε το 4,8% πριν τις εκλογές με κυβέρνηση Ν.Δ., που κατέληξε στο 2,8% στον προϋπολογισμό του περασμένου Δεκεμβρίου.

Και ενώ ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει έκρηξη ανάπτυξης το 2021, κάτι που σαφώς προϋποθέτει ισχυρή ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος την επόμενη χρονιά, την ίδια στιγμή η Ryanair, ο πλέον μαζικός αερομεταφορέας της Ευρώπης, απολύει τεράστιο αριθμό εργαζομένων. Γιατί; Επειδή προβλέπει ότι ο τουρισμός και οι αερομεταφορές θα αρχίσουν να ανακάμπτουν το 2022.

Στην Ελλάδα, με τουρισμό και εστίαση (που μέγα μέρος της δουλεύει λόγω τουρισμού) να καλύπτουν πάνω από το 30% του ΑΕΠ, η σίγουρη πτώση στο μισό τουλάχιστον της φετινής κίνησης σημαίνει μείον 15% στο ΑΕΠ πλην κάποιου θαύματος (γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου κ.λπ). Και επειδή οι επιχειρήσεις ξέρουν καλύτερα από την κυβέρνηση τι θα γίνει με τον τουρισμό, τα περί έκρηξης το 2021 γιατί να θεωρηθούν βάσιμα;

Μάλλον λοιπόν η μάσκα του κ. Σταϊκούρα δεν προστατεύει την οικονομία και δυστυχώς δεν είναι μιας χρήσεως...

- Με 250.000 επιστήμονες να περιπαίζονται με τη γνωστή ιστορία των... βρούτσερς.

- Με εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

- Με την ανεργία να φουντώνει και πάλι προς το 22% - 23%.

- Με τα παιδιά μας να τα εκμεταλλεύονται παρά τα μάστερς και τα διδακτορικά στα σκλαβοπάζαρα του ελληνικού ντεμέκ καπιταλισμού για 400 και 500 ευρώ για δεκάωρη εργασία καθημερινά.

- Με 50.000 νέα λουκέτα προ των πυλών και τόσα άλλα... καλά, ο κατά τον χαρακτηρισμό του fun club του νέος Μωυσής και το κόμμα του παίρνουν στις δημοσκοπήσεις 42%...

Άφεριμ, αφέντες μου. Ό,τι πείτε...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL