Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στην προϊσταμένη Π.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην προϊσταμένη Π.

Σχέδιο "Ξενοκράτης": πόσοι ξέρετε τι είναι; Δεν χρειάζεται να είσαι επιτελικός για να ξέρεις. Φτάνει να είσαι απλά παιδί νοσηλεύτριας. Και μπορεί να μην ξέρεις την ακριβή ονομασία, αλλά ήξερες τι σημαίνει. Η μητέρα σου επ’ αόριστον στην υπηρεσία, μέχρι να περάσει η επιφυλακή, μέχρι να σταματήσουν οι φωτιές και οι τραυματίες, μέχρι να βγουν όλοι από τα συντρίμμια του σεισμού, μέχρι να τελειώσει η επιστράτευση - ναι, για όσους δεν το ξέρουν, επιστρατεύονται και εργαζόμενοι από τα πολιτικά νοσοκομεία.

Στον σεισμό του 1999 στην Αθήνα η προϊσταμένη Π. είχε επιστρέψει από το νοσοκομείο και μόλις είχε βγάλει τα παπούτσια της. Όταν επέστρεψε στο νοσοκομείο για τη βάρδιά της, δεν γύρισε παρά μετά από δύο ή τρεις ημέρες στο σπίτι της. Ο σύζυγός της και τα παιδιά της της πήγαιναν καθαρές ποδιές (έτσι λέγεται η στολή), εσώρουχα και ταπεράκια με φαγητό. Όταν έληξε ο συναγερμός του κρατικού μηχανισμού, επέστρεψε κι αυτή σπίτι, έκανε μπάνιο και ξαναπήγε στη βάρδια.

Τις “κανονικές” ημέρες, τις ώρες που δεν ήταν στο νοσοκομείο, αναπηδούσε στο άκουσμα του τηλεφώνου μήπως ήταν από το νοσοκομείο. “Την προϊσταμένη Π., παρακαλώ” ζητούσε επιτακτικά η φωνή στη άκρη του τηλεφώνου και τα παιδιά της ήξεραν ότι αυτό ήταν το άλλο όνομα της μητέρας τους για τους “μεγάλους”. Το τηλεφώνημα αυτό μπορεί να σήμαινε ή την επιστροφή της στο νοσοκομείο ή έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων για να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Κάπως έτσι, και με διάσπαρτες αγωνίες, ευτράπελα και στενοχώριες ανάμεσα -φωτιές στο δασάκι του νοσοκομείου που σήμαινε έκτακτη εκκένωση, ένας ασθενής που έκανε αιμόπτυση πάνω σε δύο νοσηλεύτριες και η μία τελικά κόλλησε φυματίωση παρά τη χημειοπροφύλαξη (ναι, σοκάρεστε, αλλά γιατροί και νοσηλεύτριες κινδυνεύουν καθημερινά από διάφορα, όχι μόνο από τον κορωνοϊό), γιατροί ή νοσηλευτές που μέσα σε λίγες μέρες έγιναν ασθενείς και μετά παρελθόν (η πίεση της δουλειάς δεν ήταν ποτέ πλάκα), σελέμπριτις και γονείς πολιτικών που, αφού τους κράτησαν στη ζωή, μόλις συνέρχονταν, τους έβριζαν και φώναζαν για να μεταφερθούν στα ιδιωτικά γιατί είχαν καλύτερες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μοκέτες κ.λπ. (γιατί, αν δεν πάθεις ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από τη μοκέτα, δεν λέει...)- η τριαντάχρονη υπηρεσία της σε δημόσια νοσοκομεία τελείωσε. Τα παιδιά της ανακάλυψαν ότι η μάνα τους είχε χιούμορ όταν συνταξιοδοτήθηκε, γιατί τότε ξεκουράστηκε και ξεκίνησε να μιλά και να χαμογελά περισσότερο.

Δεν πρόλαβε στην υπηρεσία τη διάλυση του τελευταίου νοσοκομείου που δούλεψε με τις διαθεσιμότητες του 2013. Άκουσε βουρκωμένη όμως τι συνέβη στις συναδέλφισσές της, που, με δεκαετίες εξειδίκευση σε τεχνητό νεφρό ή εντατικές, βρέθηκαν σε άλλα τμήματα και ανειδίκευτες άλλες στις δικές τους θέσεις. Τώρα οι ίδιοι που τους φώναζαν άχρηστους και τους έβγαζαν σε διαθεσιμότητα τους φωνάζουν ήρωες και χειροκροτούν.

Η προϊσταμένη Π. γελά πικρά και εκνευρίζεται. Και να φανταστείς ακόμα οι νοσηλεύτριες δεν εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μας θυμίζει.

ΥΓ: Αφιερωμένο στην προϊσταμένη Π. που είχε γενέθλια χθες και δεν μπορούσαμε να τα γιορτάσουμε από κοντά, αλλά και σε όλες και όλους τους συναδέλφους της και τους εργαζομένους στα νοσοκομεία που, με ή χωρίς κορωνοϊό, πασχίζουν κάθε μέρα να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ. Για να μην εξαρτάται το δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία από το πόσα έχεις στην τσέπη σου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL