Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ / Ο Αλ. Τσίπρας στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών: Γενναία βήματα ή βύθιση σε νέα κρίση χρέους και συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ / Ο Αλ. Τσίπρας στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών: Γενναία βήματα ή βύθιση σε νέα κρίση χρέους και συνοχής

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει γενναία βήματα, αλλά ακολουθήσει την ίδια λογική με το παρελθόν, θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής, προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ανεπάρκεια

Εκκινώντας από τη θέση του για ανεπάρκεια των αποφάσεων του Eurogroup στην αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν περιγράψει εξαρχής στο 1,5 τρισ. το ύψος των δαπανών που απαιτούνται, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη για υιοθέτηση άμεσων μέτρων όπως το ευρωομόλογο και η επέκταση του προϋπολογισμού, τασσόμενος υπέρ και της ισπανικής πρότασης.

Διττός κίνδυνος

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιούνταν με τηλεδιάσκεψη, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής. Σημείωσε ειδικότερα ότι “πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα". "Ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός" επισήμανε: "Από τη μία, μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και, από την άλλη, μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία". Γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, "η Ε.Ε. είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μια νέα οικονομική αρχιτεκτονική είτε θα κάνει μικρά βήματα, στην ίδια λογική με το παρελθόν, και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».

Συμμαχίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές (σ.σ.: δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1,5 τρισ. μέσω ειδικών ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης - perpetual bonds, πρόταση για την οποία, μια μέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του, δήλωνε ότι θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική λύση). Επιπλέον, τόνισε τη στήριξή του στις γαλλικές θέσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2021, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησής του.

Ακόμη, υποστήριξε την προάσπιση και προώθηση της πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας. Τονίζοντας τον στόχο να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και προσφυγικού, τάχθηκε υπέρ πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, αλλά και ενός σαφούς μηνύματος στην Τουρκία για την ανάγκη να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε., με ενίσχυση του διαλόγου αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL